Fen eğitiminde sürdürülebilir kalkınma amaçlarına yönelik tutum ölçeği geliştirilmesi
Desingning an attitude scale on sustainable development goals in science education
  1. Tez No: 993583
  2. Yazar: TUĞÇE TURHAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİMGE KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir kalkınma amaçları, fen eğitimi, tutum, ölçek geliştirme, Sustainable Development Goals, science education, attitude, scale development
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin sürdürülebilir kalkınma amaçlarına (SKA) yönelik tutumlarını ölçebilecek geçerli ve güvenilir bir tutum ölçeği geliştirmektir. Araştırma, nicel araştırma yaklaşımı kapsamında yürütülen bir ölçek geliştirme çalışmasıdır. Ölçek geliştirme sürecinde ilgili alan yazın incelenmiş, sürdürülebilir kalkınma ve tutum kuramlarına dayalı olarak madde havuzu oluşturulmuş ve uzman görüşleri doğrultusunda maddeler düzenlenmiştir. Araştırmanın pilot uygulaması 804 ortaokul öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler üzerinde madde analizi, Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) ve Bartlett Küresellik Testi, Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) ve Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) yapılmıştır. AFA sonucunda, toplam varyansın %62,10'unu açıklayan dört faktörlü ve 30 maddeden oluşan bir yapı elde edilmiştir. DFA bulguları, ölçeğin dört faktörlü yapısının kabul edilebilir uyum değerlerine sahip olduğunu göstermiştir. Ölçeğin güvenirliği Cronbach Alfa, Bileşik Güvenirlik (CR) ve Ortalama Varyans Açıklaması (AVE) değerleri aracılığıyla incelenmiş ve ölçeğin yüksek düzeyde iç tutarlılığa sahip olduğu belirlenmiştir. Ölçeğin asıl uygulaması ise 80 ortaokul öğrencisi ile gerçekleştirilmiş; cinsiyet, sınıf düzeyi ve ebeveyn eğitim düzeyi değişkenlerine göre farklılaşma analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda geliştirilen tutum ölçeğinin, ortaokul öğrencilerinin sürdürülebilir kalkınma amaçlarına yönelik tutumlarını ölçmede geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop a valid and reliable attitude scale to measure middle school students' attitudes toward the Sustainable Development Goals (SDGs). The study was conducted as a scale development research within the framework of the quantitative research approach. In the scale development process, the relevant literature was reviewed, an item pool was created based on sustainability and attitude theories, and the items were revised in accordance with expert opinions. The pilot application of the study was carried out with 804 middle school students. The collected data were analyzed using item analysis, Kaiser–Meyer–Olkin (KMO) Measure of Sampling Adequacy, Bartlett's Test of Sphericity, Exploratory Factor Analysis (EFA), and Confirmatory Factor Analysis (CFA). As a result of the EFA, a structure consisting of 30 items and four factors, explaining 62.10% of the total variance, was obtained. The results of the CFA indicated that the four-factor structure of the scale demonstrated acceptable model fit indices. The reliability of the scale was examined using Cronbach's Alpha, Composite Reliability (CR), and Average Variance Extracted (AVE) values, and the findings showed that the scale had a high level of internal consistency. The final application of the scale was conducted with 80 middle school students, and differentiation analyses were performed according to gender, grade level, and parental education level. The results of the study indicate that the developed attitude scale is a valid and reliable measurement tool that can be used to assess middle school students' attitudes toward the Sustainable Development Goals.