Gayrimenkul sektörü girişimcilerninin gayrimenkul sektöründeki COVİD-19 pandemisi sonrasındaki değişimlere yönelik algıları: Muğla ili örneği
Perceptions of real estate sector entrepreneurs regarding the post-COVID-19 pandemic changes in the real estate sector: The case of muğla province
- Tez No: 993623
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER DALGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Turizm, Economics, Business Administration, Tourism
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, gayrimenkul sektörü, girişimcilik, konut tercihleri, mekânsal değişim, Muğla, Amortisman, Kamu yararı, Kentsel konut, Kiralık konut, Nominal faiz oranı, Politika faiz oranı, Reel faiz, Sosyal konut, Taşınmaz rehni, İpotekli konut edindirme kredi sözleşmesi, COVID-19, real estate sector, entrepreneurship, housing preferences, spatial change, Muğla, Depreciation, Public interest, Urban housing, Rental housing, Nominal interest rate, Policy interest rate, Reel interest, Social house, Immovable mortgage, Mortgaged housing finance contract
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yenilikçilik ve Girişimcilik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, COVID-19 pandemisi sonrasında gayrimenkul sektöründe yaşanan değişimlerin, Muğla'da faaliyet gösteren gayrimenkul girişimcileri tarafından nasıl algılandığını incelemeyi amaçlamaktadır. Pandemiyle birlikte değişen mekânsal tercihler, yatırım davranışları ve tüketici eğilimlerinin girişimcilerin karar alma süreçlerine etkileri analiz edilmiştir. Çalışma, yerel düzeyde girişimciliğe ilişkin özgün ve derinlemesine bir bakış sunarak hem akademik literatüre hem de sektör aktörlerine katkı sağlamayı hedeflemektedir. Turizm ve göç gibi dinamiklerin Muğla'daki gayrimenkul piyasasını doğrudan etkilediği gözlemlenmiş; bu bağlamda Muğla örneği, kıyı bölgelerindeki konut tercihleri, yatırım eğilimleri ve dijitalleşme süreçlerini anlamak açısından önemli bir örnek teşkil etmektedir. Araştırma, nitel araştırma yöntemiyle gerçekleştirilmiş olup, veri toplama aracı olarak yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılmıştır. Muğla ili ve ilçelerinde faaliyet gösteren gayrimenkul girişimcileriyle birebir görüşmeler yapılmış, elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle sistematik biçimde değerlendirilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre, COVID-19 sonrası sosyal izolasyonun etkisiyle doğaya yönelim ve müstakil konutlara talep belirgin şekilde artmıştır. Bu durum, girişimcilerin konut projelerini, yatırım stratejilerini ve pazarlama yöntemlerini değiştirmelerine neden olmuştur. Ayrıca dijitalleşme, müşteri ilişkileri yönetimi ve devlet destekleri gibi alanlarda yeni stratejiler geliştirme ihtiyacı doğmuştur. Gayrimenkul sektörünün yüksek kazanç potansiyeline rağmen, girişimcilerin yoğun rekabet, karmaşık mevzuat, resmî prosedürlerin fazlalığı, müşteri güveni oluşturma zorlukları ve mesleki etik eksiklikleri gibi temel sorunlarla karşı karşıya kaldığı belirlenmiştir. Kişisel çevre ve yerel bilgi birikimi sektörde başarının önemli unsurları arasında yer aldığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines how real estate entrepreneurs operating in Muğla province perceive the changes in the sector following the COVID-19 pandemic. The pandemic's evolving spatial preferences, investment emergence, and the impact of these changes on entrepreneurs' decision-making are analyzed. The study aims to contribute to both academic literature and industry actors by offering a unique and current perspective on entrepreneurship at the local level. Dynamics such as tourism and migration have been observed to directly alter the real estate market in Muğla; this physical example of Muğla provides a significant example from a critical perspective on housing preferences, investment trends, and digitalization processes in coastal areas. The research was conducted using qualitative research methods, using structured interviews as the data collection tool. One-on-one interviews were conducted with real estate entrepreneurs operating in Muğla province and its districts, and the resulting data was systematically evaluated using descriptive analysis. According to the study's findings, the impact of social isolation following COVID-19 has significantly increased the desire for nature and the demand for detached homes. This has led entrepreneurs to adjust their housing projects, investment strategies, and marketing methods. Furthermore, the need to develop new strategies in areas such as digitalization, customer relationship management, and government support has emerged. Despite the high earning potential of the real estate sector, entrepreneurs face fundamental challenges such as intense competition, complex legislation, a multitude of official procedures, difficulties in building customer trust, and a lack of professional ethics. Personal networking and local knowledge are considered crucial elements of success in the sector.