İş–aile çatışması ile tükenmişlik arasındaki ilişkide cinsiyetin rolü
The role of gender in the relationship between work-family conflict and burnout
  1. Tez No: 993624
  2. Yazar: SERAP KANAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYMA GÜN EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş –Aile Çatışması, Aile-İş Çatışması, Tükenmişlik, Cinsiyet, Work-to-Family Conflict, Family-to-Work Conflict, Burnout, Gender
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, çalışma hayatında sıklıkla karşılaşılan iş –aile çatışması ile tükenmişlik arasındaki ilişkide cinsiyetin düzenleyicilik rolü olup olmadığını incelemektir. Nicel araştırma yöntemi esas alınan bu çalışmada veriler, anket formu yoluyla elde edilmiştir. Çalışmanın örneklemini, Muğla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı il ve ilçelerdeki yurt müdürlükleri, gençlik ve spor ilçe müdürlükleri ile gençlik merkezlerinde görev yapan 284 kamu personeli oluşturmaktadır. Örneklemden elde edilen veriler için tanımlayıcı istatistikler, korelasyon analizi, cinsiyet değişkeni için t testi ve düzenleyici etki analizleri SPSS ve Jamovi programları yardımıyla gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre; hem iş-aile çatışmasının hem de aile-iş çatışmasının tükenmişliğin alt boyutları (duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarı hissinde azalma) üzerindeki etkisinde cinsiyetin düzenleyicilik rolü olmadığı anlaşılmaktadır. İş-aile çatışmasının duygusal tükenme ve duyarsızlaşma üzerinde pozitif ve anlamlı etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Ancak iş-aile çatışmasının kişisel başarı hissinde azalma üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Benzer şekilde aile-iş çatışmasının duygusal tükenme ve duyarsızlaşma üzerinde pozitif ve anlamlı etkisi olduğu belirlenmiştir. Fakat aile-iş çatışmasının kişisel başarı hissinde azalma üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Elde edilen sonuçlar hem işten hem de aileden kaynaklı çatışmaların, bireylerin tükenmişlik düzeylerini özellikle duygusal ve davranışsal boyutlarda artırdığını ortaya koymaktadır. Ancak cinsiyetin bu ilişkide düzenleyici bir rol oynamadığı belirlenmiştir. Başka bir deyişle iş-aile ve aile-iş çatışmasının duygusal tükenme ve duyarsızlaşma üzerindeki etkisi kadın ya da erkek olmaya göre farklılaşmamaktadır. Bu bulgulara dayanarak, iş-aile çatışmasından kaynaklı tükenmişlik ile başa çıkma çabalarında yalnızca bireysel faktörler değil, toplumsal ve örgütsel faktörlerin de dikkate alınması gerektiği ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to examine whether gender has a moderating role in the relationship between work–family conflict, which is frequently encountered in working life, and burnout. Adopting a quantitative research design, the data were collected through a survey questionnaire. The sample consists of 284 public employees working in provincial and district dormitory directorates, district directorates of youth and sports, and youth centers affiliated with the Muğla Provincial Directorate of Youth and Sports. Descriptive statistics, correlation analysis, independent-samples t-tests for the gender variable, and moderation analyses were conducted on the sample data using SPSS and Jamovi. The findings indicate that gender does not play a moderating role in the effects of either work-to-family conflict or family-to-work conflict on the subdimensions of burnout (emotional exhaustion, depersonalization, and reduced personal accomplishment). Work-to-family conflict was found to have positive and significant effects on emotional exhaustion and depersonalization; however, it did not have a significant effect on reduced personal accomplishment. Similarly, family-to-work conflict exerted positive and significant effects on emotional exhaustion and depersonalization, yet no significant effect was observed on reduced personal accomplishment. Overall, these results demonstrate that conflicts originating from both work and family domains increase individuals' burnout levels, particularly in emotional and behavioral dimensions. Nevertheless, gender was not identified as a moderator in this relationship. In other words, the effects of work-to-family and family-to-work conflict on emotional exhaustion and depersonalization do not differ between women and men. Based on these findings, it can be argued that efforts to cope with burnout stemming from work–family conflict should take into account not only individual factors but also societal and organizational factors.