Kardiyopulmoner resüsitasyon sonrası spontan dolaşımın geri dönüşü sağlanan hastalarda frontal QRS-T açısının prognostik önemi
Prognostic significance of the frontal QRS-T angle in patients with return of spontaneous circulation after cardiopulmonary resuscitation
- Tez No: 993654
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT PAYZA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: arrest, rosc, frontal QRS-T açısı, mortalite, Cardiac arrest, ROSC, Frontal QRS-T angle, Mortality
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kardiyak arrest sonrası kardiyopulmoner resüsitasyon ile spontan dolaşımı geri döndürülen ve acil servise kabul edilen hastalarda, frontal QRS-T açısının prognostik değerini değerlendirmektir. Çalışma kapsamında, QRS-T açısının genişliğinin kısa dönem mortalite ile ilişkisi incelenecek; bu parametrenin erken dönem risk belirlemede kullanılabilirliği araştırılacaktır. Elde edilecek verilerin, ROSC sonrası klinik yönetimi yönlendirmede ve hasta prognozunu öngörmede katkı sunması hedeflenmektedir. Yöntem: Bu çalışma İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'nde, 15.05.2025 tarihli etik kurul onayı sonrası prospektif ve tek merkezli olarak yapıldı. Acil servise başvuran 18 yaş üstü, hastane içi ve hastane dışı arrest olup acil servisimizde ROSC sağlanan hastalar dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, ROSC sonrası çekilen ilk elektrokardiyogramları, laboratuvar verileri ve prognozu araştırmacı tarafından tasarlanan veri kayıt formuna kaydedildi. Hastaların laboratuvar sonuçları ve EKG görüntüleri hastane veri kayıt sisteminden elde edildi. Frontal QRS/T açısı EKG cihazının otomatik raporlarından elde edilen verilerle hesaplandı. Ardından kaydedilen veriler istatiksel analiz için kullanıldı. Veri toplama süreci sonrasında veriler dijital ortama aktarıldı ve istatistik olarak analiz edildi. Tüm analizler için SPSS yazılımı (IBM Corporation, Armonk, NY) kullanıldı. P değeri için 0.05'ten küçük olan değerler anlamlı kabul edildi ve tüm istatistikler %95 güven aralığında yapıldı. Tanımlayıcı istatistikler frekans, yüzde, ortalama, standart sapma, medyan, minimum ve maksimum değerleri ile sunulacaktır. Normallik varsayımları Shapiro-Wilk testi ve çarpıklık-basıklık değerleri ve Q-Q plots grafikleri ile test edildi. Katılımcıların verileri normal dağılıma uyduğu durumda Bağımsız Örneklem t Testi (IndependentSamples t Test), uymadığı durumda Mann-Whitney U Testi ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya toplam 99 hasta dahil edilmiş olup yaş ortalaması 73 (21,00)'tür. Çalışmaya dahil edilen hastaların 49 (%49,5)'u kadın 50 (%50,5)'si erkektir. Hastane içi sonlanıma göre hastaların 20 (%20,2)'si taburcu olmuştur. İlk 24 saatte ölüm sonlanımına göre hastaların 50 (%50,5)'si vefat ile sonuçlanmıştır. 1-7 gün arasındaki durumda vefat eden hasta sayısı 70 (%70,7)'tir. 7 günden sonraki vefat durumda ise durumda ise 79 (%79,8) kişi vefat ile sonuçlanmıştır. Yapılan istatiksel çalışmalarda frontal QRS-T açısının gruplar arasında anlamsız dağıldığı görülmüştür. Sonuçlar: Bu çalışmada, hastane içi kardiyak arrest sonrası ROSC sağlanan hastalarda 0. dakika elektrokardiyogramlarından hesaplanan frontal QRS-T açısının kısa ve orta dönem mortaliteyi öngörmedeki değeri araştırılmıştır. Çalışma popülasyonumuzda frontal QRS-T açısı ile hastane içi mortalite, ilk 24 saat mortalitesi, 1–7 gün arası mortalite ve 7 gün sonrası mortalite arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the prognostic value of the frontal QRS-T angle in patients who achieved return of spontaneous circulation (ROSC) following cardiopulmonary resuscitation after cardiac arrest and were admitted to the emergency department. Within the scope of the study, the association between the magnitude of the QRS-T angle and short-term mortality will be investigated, and the potential utility of this parameter in early risk stratification will be assessed. The findings are expected to contribute to guiding post-ROSC clinical management and predicting patient prognosis. Methods: This prospective, single-center study was conducted in the Emergency Medicine Department of İzmir Atatürk Training and Research Hospital following ethics committee approval dated 15.05.2025.: Patients aged 18 years and older who experienced in-hospital or out-of-hospital cardiac arrest and achieved ROSC in our emergency department were included in the study. Demographic characteristics, the first electrocardiograms obtained after ROSC, laboratory data, and clinical outcomes were recorded using a data collection form designed by the researcher. Laboratory results and ECG images were obtained from the hospital electronic medical record system. The frontal QRS-T angle was calculated using data obtained from the automatic ECG device reports. Subsequently, the recorded data were used for statistical analysis. After completion of data collection, the data were transferred to a digital database and analyzed statistically. All analyses were performed using SPSS software (IBM Corporation, Armonk, NY, USA). A p-value of <0.05 was considered statistically significant, and all statistical analyses were conducted at a 95% confidence interval. Descriptive statistics were presented as frequency, percentage, mean, standard deviation, median, minimum, and maximum values. Normality assumptions were tested using the Shapiro-Wilk test, skewness–kurtosis values, and Q-Q plot graphs. If the data followed a normal distribution, comparisons between groups were performed using the Independent Samples t-test. If the data did not meet normality assumptions, the Mann-Whitney U test was used. Results:A total of 99 patients were included in the study, with a mean age of 73 (±21.00) years. Of the included patients, 49 (49.5%) were female and 50 (50.5%) were male. According to in-hospital outcomes, 20 patients (20.2%) were discharged. Based on 24-hour mortality outcomes, 50 patients (50.5%) died within the first 24 hours. The number of patients who died between days 1 and 7 was 70 (70.7%). Mortality beyond 7 days occurred in 79 patients (79.8%). Statistical analyses demonstrated that the frontal QRS-T angle was not significantly different between outcome groups. Conclusions:In this study, the prognostic value of the frontal QRS-T angle calculated from electrocardiograms obtained immediately after ROSC in patients with cardiac arrest was investigated in relation to short- and mid-term mortality. In our study population, no statistically significant association was found between the frontal QRS-T angle and in-hospital mortality, 24-hour mortality, 1–7 day mortality, or mortality beyond 7 days.