Anterior omuz instabilitesinde glenopolar açının önemi
Importance of glenopolar angle in patients with anterior shoulder instability
  1. Tez No: 993655
  2. Yazar: SEMİH EREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İZZET BİNGÖL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Omuz instabilitesi, glenopolar açı, skapular morfoloji, glenohumeral biyomekanik, instrabilite prediksiyonu, Shoulder instability, glenopolar angle, scapular morphology, glenohumeral biomechanics, instability prediction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Omuz instabilitesi multifaktöriyel bir patoloji olup, kemiksel ve yumuşak doku faktörlerinin yanı sıra skapular morfolojinin rolü giderek daha fazla ilgi görmektedir. Bu çalışmanın amacı, travmatik anterior omuz instabilitesi olan hastalarda glenopolar açı (GPA) değerlerini kontrol grubuyla karşılaştırmak ve glenopolar açının instabilite ile ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma retrospektif vaka–kontrol tasarımında gerçekleştirildi. Travmatik anterior omuz instabilitesi tanısı alan hastalar vaka grubunu, omuz instabilitesi öyküsü olmayan bireyler kontrol grubunu oluşturdu. Glenopolar açı ölçümleri 3D bilgisayarlı tomografi görüntüleri üzerinden yapıldı. Gruplar arası karşılaştırmalar istatistiksel yöntemlerle analiz edildi. Glenopolar açının instabilite ile ilişkisi lojistik regresyon analizi ile değerlendirildi. Tanısal performans ROC eğrisi analizi ile incelendi. Bulgular: İnstabilite grubunda glenopolar açı değerleri kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksek bulundu (p < 0,001). Glenoid retroversiyon açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Lojistik regresyon analizinde glenopolar açının omuz instabilitesi ile bağımsız olarak ilişkili olduğu gösterildi. ROC analizinde glenopolar açının instabiliteyi ayırt etmede çok iyi düzeyde diskriminatif güce sahip olduğu saptandı. Sonuç: Bu çalışma, glenopolar açının travmatik anterior omuz instabilitesi ile ilişkili olabileceğini ortaya koymaktadır. Glenopolar açı, skapular morfolojiyi yansıtan potansiyel bir anatomik parametre olarak glenohumeral instabilitenin patofizyolojisinde rol oynayabilir. Bununla birlikte, glenopolar açının instabilite gelişimindeki nedensel rolünün aydınlatılabilmesi için prospektif ve çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Shoulder instability is a multifactorial condition in which osseous, soft tissue, and morphological factors interact in a complex manner. Recently, increasing attention has been directed toward the role of scapular morphology in glenohumeral stability. The aim of this study was to compare glenopolar angle (GPA) values between patients with traumatic anterior shoulder instability and a control group, and to evaluate the association between GPA and shoulder instability. Materials and Methods: This retrospective case–control study included patients diagnosed with traumatic anterior shoulder instability and individuals without a history of instability as the control group. Glenopolar angle measurements were performed using 3D computed tomography images. Intergroup comparisons were analyzed statistically. The association between GPA and instability was assessed using logistic regression analysis. Diagnostic performance was evaluated using receiver operating characteristic (ROC) curve analysis. Results: Glenopolar angle values were significantly higher in the instability group compared with the control group (p < 0.001). No significant difference was observed between the groups in terms of glenoid retroversion. Logistic regression analysis demonstrated that GPA was independently associated with shoulder instability. ROC analysis revealed that the glenopolar angle had very good discriminative ability for predicting instability. Conclusion: The findings of this study suggest that the glenopolar angle may be associated with traumatic anterior shoulder instability. The glenopolar angle may represent a potential anatomical parameter reflecting scapular morphology in the pathophysiology of glenohumeral instability. However, further prospective and multicenter studies are required to clarify the causal role of GPA in shoulder instability.