Özel gereksinimli Suriyeli çocukların okula erişebilirlikleri ve eğitim durumları: Durum çalışması
School accessibility and educational status of Syrian children with special needs: A case study
  1. Tez No: 993672
  2. Yazar: MERVE AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA KARNAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Eğitim, Suriyeli Çocuklar, Özel Gereksinimli Çocuklar, Okula Devamsızlık, Yabancı uyruklu çocuklar, Özel gereksinimli bireyler, Special Education, Syrian Children, Children with Special Need, School non-attendence, Foreign domestic children, Special needs individuals
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de geçici koruma kapsamında bulunan Suriyeli özel gereksinimli öğrencilerin okula devam durumlarını ortaya koymak, devam etmeme nedenlerini belirlemek ve çözüm önerileri geliştirmektir. Araştırmada nitel araştırma yaklaşımı benimsenmiş, durum çalışması deseni kullanılmıştır. Katılımcıların belirlenmesinde amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme tekniğine başvurulmuş; katılımcı olarak herhangi bir okula kayıtlı olduğu hâlde okula düzenli olarak devam etmeyen Suriyeli özel gereksinimli öğrencilerin velileri seçilmiştir. Araştırmanın verileri doküman analizi ve yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Doküman analizi kapsamında Millî Eğitim Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yayımlanan veriler, Kilis RAM kayıtları ve Kilis İl Göç İdaresi'nin raporları incelenmiştir. Ardından okula devam etmeyen 18 öğrencinin velisiyle görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler tercüman desteğiyle yürütülmüş, ortalama 51 dakika sürmüş ve yaklaşık altı aylık bir süreye yayılmıştır. Elde edilen veriler tümevarımsal içerik analiziyle değerlendirilmiştir. Bulgular, dört ana tema ve dokuz alt tema altında toplanmıştır. Katılımcı görüşlerine göre çocukların okula devamını sınırlayan başlıca faktörler sağlık sorunları, dil ve iletişim güçlükleri, uygun olmayan sınıf yerleştirmeleri, öğretmen değişiklikleri ve destek hizmetlerinin yetersizliğidir. Buna karşılık, öğretmen ilgisi ve olumlu akran ilişkileri öğrencilerin okula devamını artırıcı unsurlar olarak öne çıkmıştır. Sonuç olarak, Suriyeli özel gereksinimli öğrencilerin eğitim sürecinde yaşadıkları sorunların yalnızca erişimle değil, devamlılıkla da ilişkili olduğu görülmüştür. Bu doğrultuda: çalışmanın farklı illerde de yapılması, kurumlar arası iş birliğinin güçlendirilmesi, resmî veri eksikliğinin giderilmesi, okullarda öğrenci devam durumlarının yakından izlenmesi, öğretmenlere hizmet içi eğitim sağlanması, ailelere sosyal ve ekonomik destek sunulması ve sınıf yerleştirmelerine ilişkin mevzuatın titizlikle uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the school attendance status of Syrian students with special needs under temporary protection in Türkiye, to identify the reasons for non-attendance, and to develop solution proposals. A qualitative research approach was adopted, and a case study design was employed. For participant selection, the criterion sampling technique—one of the purposive sampling methods—was used. As the participants, parents of Syrian students with special needs who were officially registered in a school but not attending school were selected. The data were collected through document analysis and semi-structured interviews. Within the scope of document analysis, data published on the official website of the Ministry of National Education, records from the Kilis Guidance and Research Center (RAM), and reports from the Kilis Provincial Directorate of Migration Management were examined. Subsequently, interviews were conducted with the parents of 18 students who were not attending school. These interviews were carried out with the support of an interpreter, lasted an average of 51 minutes, and were spread over approximately six months. The obtained data were analyzed through inductive content analysis. The findings were grouped under four main themes and nine sub-themes. According to participant opinions, the primary factors limiting children's school attendance include health problems, language and communication difficulties, inappropriate classroom placements, frequent teacher changes, and inadequate support services. On the other hand, teacher interest and positive peer relationships were highlighted as factors that increased school attendance. In conclusion, the challenges faced by Syrian students with special needs in the education process are related not only to access but also to continuity. In this context, it is recommended that similar studies be conducted in other provinces, inter-institutional cooperation be strengthened, the lack of official data be addressed, student attendance be closely monitored in schools, in-service training be provided to teachers, social and economic support be offered to families, and legislation regarding classroom placement be strictly implemented.