Muhit dergisi üzerine bir inceleme (1928-1933)
A scholarly examination of Muhit magazine (1928-1933)
- Tez No: 993699
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜL ÖZBEK GİRAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yeni Türk edebiyatı, New Turkish literature
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Muhit dergisi, 1 Kasım 1928- Mayıs 1933 tarihleri arasında Harf İnkılabına müteakiben çıkmaya başlayan bir dergidir. Bu nedenle derginin ilk sayısı Arap harfleriyle, 30 Kasım 1928'de yayımlanan ikinci sayısı hem Arap hem Latin harfleriyle, sonraki sayıları ise tamamen Latin harfleriyle basılmıştır. Dergi kırk dokuzuncu sayıya kadar“Resimli Aylık Aile Mecmuası”olarak tanıtılırken kırk dokuzuncu sayıdan itibaren“Resimli Aylık Aile ve Mektep Mecmuası”olarak tanıtılmaya başlanmıştır. Muhit'in ilk kırk altı sayısı seksen, sonraki dokuz sayısı kırk sekiz sayfa olarak yayımlanmıştır. Toplam elli beş sayı olarak yayımlanan bu dergi basın dünyasında varlığını 1933 yılının Mayıs ayına kadar sürdürmüştür. Dergi; dilbilimci, çevirmen, yazar ve aynı zamanda siyasetçi olan Ahmet Cevat Emre tarafından çıkarılmıştır. Derginin çıkış amacı Cumhuriyet değerlerinin topluma nüfus etmesini sağlamaktır. Bu bağlamda derginin; Türk aile yapısını modern, bilinçli ve kültürlü kılmaya çalıştığı söylenebilir. Muhit'te; şiir, hikâye, tiyatro, eleştiri, anı, mülakat, röportaj, gezi yazısı, biyografi, otobiyografi, deneme, vecize, fıkra gibi yazılara yer verilmekle birlikte politika, ekonomi, spor, müzik, eğitim, aile, moda, sağlık, mimari, teknololik gelişmeler gibi çok farklı konularda yazılan makalelere de yer verilmiştir. Ayrıca dergi, dönemin önemli yazar ve şairlerine ev sahipliği yapmış, öğrenciler arasında açtığı şiir ve hikâye yarışmalarıyla da edebiyat dünyasına önemli isimler kazandırmıştır.
Özet (Çeviri)
Muhit magazine is a periodical that began publication between 1 November 1928 and May 1933, emerging in conjunction with the Alphabet Reform. Accordingly, while the first issue was printed in the old script, the second issue, released on 30 November 1928, appeared in both the old and the new scripts; subsequent issues were published exclusively in the new alphabet. Until its forty-ninth issue, the magazine identified itself as a“Illustrated Monthly Family Journal,”and from the forty-ninth issue onward, it adopted the title“Illustrated Monthly Family and School Journal.”The first forty-six issues of Muhit were published in eighty pages, while the following nine issues consisted of forty-eight pages. The magazine, which appeared in a total of fifty-five issues, each notably voluminous, remained active in the press world until May 1933. It was founded and published by Ahmet Cevat Emre, a linguist, translator, writer, and politician. The primary purpose of the periodical was to promote and disseminate the values of the Republic within society. In this respect, it may be argued that the magazine sought to cultivate a modern, informed, and cultured Turkish family structure. Muhit featured a wide range of literary forms including poetry, short stories, plays, criticism, memoirs, interviews, reportage, travel writing, biographies, autobiographies, essays, aphorisms, and humorous pieces as well as articles on diverse subjects such as politics, economics, sports, music, education, family life, fashion, health, architecture, and technological developments. Moreover, the magazine hosted works by prominent writers and poets of its time and contributed to the literary world by organizing poetry and short-story competitions among students