Üniversite öğrencilerinin kişilik özelliklerine göre meslek seçimi ve geleceğe yönelik tutumları
University students' career choices and attitudes toward the future based on personality traits
- Tez No: 993731
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Beş faktör kişilik modeli, Five factor personality model
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin kişilik özelliklerinin meslek seçimi ve geleceğe yönelik tutumları üzerindeki etkisini incelemektedir. Kişilik kavramı; mizaç, karakter, benlik ve kimlik boyutlarıyla açıklanmış, araştırmada Beş Faktör Kişilik Modeli temel alınmıştır. Bulgular, sorumluluk düzeyi yüksek öğrencilerin daha planlı, deneyime açık olanların daha umutlu, duygusal denge düzeyi düşük olanların ise kaygılı tutumlar sergilediklerini göstermektedir. Meslek seçiminin yalnızca ekonomik değil; kimlik, yaşam amacı, sosyal statü ve psikolojik iyi oluş açısından da belirleyici olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca, psikolojik esnekliği yüksek öğrencilerin stresle daha iyi başa çıkabildikleri ve geleceğe daha olumlu baktıkları tespit edilmiştir. Türkiye bağlamında gençlerin meslek tercihleri ve gelecek planları üzerinde ekonomik koşullar, toplumsal beklentiler ve iş gücü piyasasındaki belirsizlikler önemli rol oynamaktadır. Literatürle uyumlu olarak, kişilik özellikleri ile meslek seçimi ve geleceğe yönelik tutumlar arasında güçlü bir ilişki olduğu ortaya konmuştur. Araştırmanın sonuçları, üniversite döneminin bu açıdan kritik bir evre olduğunu ve öğrencilerin kişilik faktörleri dikkate alınmadan yapılan meslek seçimlerinin hem bireysel hem de toplumsal düzeyde sorunlara yol açabileceğini göstermektedir. Bu bulgular doğrultusunda, üniversitelerde kariyer danışmanlığı ve rehberlik hizmetlerinin kişilik temelli yaklaşımlarla güçlendirilmesi, öğrencilere gelecek planlama ve stres yönetimi desteği sağlanması önerilmektedir. Ayrıca eğitim programlarının bireylerin kendilerini tanımalarına ve potansiyellerini keşfetmelerine yardımcı olacak şekilde düzenlenmesi, gençlerin daha umutlu ve planlı bir gelecek perspektifi geliştirmelerine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study examines the effect of university students' personality traits on their career choices and attitudes toward the future. The concept of personality is explained in terms of temperament, character, self, and identity dimensions, and the Five-Factor Personality Model is used as the basis for the research. The findings show that students with high levels of responsibility are more organized, those who are open to experience are more hopeful, and those with low emotional stability exhibit anxious attitudes. It is understood that career choice is not only economic but also decisive in terms of identity, life purpose, social status, and psychological well-being. Furthermore, it was found that students with high psychological flexibility cope better with stress and have a more positive outlook on the future. In the Turkish context, economic conditions, social expectations, and uncertainties in the labor market play an important role in young people's career choices and future plans. Consistent with the literature, a strong relationship has been established between personality traits and career choice and attitudes toward the future. The results of the study show that the university period is a critical stage in this regard and that career choices made without considering students' personality factors can lead to problems at both the individual and societal levels. Based on these findings, it is recommended that career counseling and guidance services at universities be strengthened with personality-based approaches, providing students with support for future planning and stress management. Furthermore, organizing educational programs to help individuals understand themselves and discover their potential will contribute to young people developing a more hopeful and planned future perspective.