TFRS-10 konsolide finansal tablolar standardı kapsamında konsolidasyonun finansal performans üzerindeki etkisinin incelenmesi: Borsa İstanbul'da bir uygulama
Examining the effect of consolidation on financial performance within the scope of TFRS-10 consolidated financial statements standard: An application in Borsa Istanbul
  1. Tez No: 993732
  2. Yazar: ERCAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE KEKEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Büyük ve orta boy işletmeler için finansal raporlama standardı, Mali konsolidasyon, Türkiye Muhasebe Standartı 10, Financial reporting standard for large and medium size enterprises, Fiscal consolidation, Turkish Accounting Standarts 10
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye Finansal Raporlama Standardı 10 (TFRS-10) kapsamında konsolide finansal tabloların finansal performans üzerindeki etkisini incelemektir. İşletmelerin ekonomik bir bütünlük içerisinde değerlendirilebilmesi için ayrı tüzel kişiliklerine rağmen, tek bir finansal tablo üzerinden raporlanması gerekliliği ortaya konmuştur. Bu gereklilik doğrultusunda, konsolide mali tabloların hazırlanması; ana ortaklık ile bağlı ortaklıkların finansal durumlarının birleştirilmesi, grup içi işlemlerin elimine edilmesi ve şeffaf, karşılaştırılabilir verilerin oluşturulmasını sağlamaktadır. Tezin teorik bölümünde konsolidasyonun kavramsal çerçevesi, tarihsel gelişimi ve uygulama yöntemleri ele alınmış, TFRS-10 standardı ile Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS) ile Küçük ve Mikro İşletmeler Standardı (KÜMİ FRS) karşılaştırılmıştır. Araştırmanın uygulama kısmında ise enerji sektöründe faaliyet gösteren ve Borsa İstanbul'da işlem gören beş şirketin son beş yıllık konsolide ve bireysel finansal tabloları analiz edilerek konsolidasyonun performans göstergeleri üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonuç bölümünde, konsolide finansal tabloların, grup işletmelerinin gerçek finansal durumunu daha sağlıklı ve bütüncül bir şekilde yansıttığı; yatırımcılar, yöneticiler ve diğer paydaşlar için daha güvenilir karar destek aracı sunduğu belirlenmiştir. Bu bağlamda, konsolide finansal raporlamanın özellikle büyük ölçekli işletmeler ve holding yapılanmaları için vazgeçilmez bir muhasebe ve raporlama aracı olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is toexamine the impact of consolidated financial statements on financial performance under Turkish Financial Reporting Standard 10 (TFRS-10). In order to evaluate the entities in an economic integrity, it is necessary to report on a single financial statement despite their separate legal entities. In line with this requirement, the preparation of consolidated financial statements combines the financial position of the parent and subsidiaries, eliminates intra-group transactions and provides transparent and comparable data. In the theoretical part of the thesis, the conceptual framework, historical development and application methods of consolidation are discussed, and TFRS-10 standardand the Financial Reporting Standard for Large and Medium-sized Enterprises (BOBİ FRS) and Small and Micro Enterprises Standard (KÜMİ FRS) are compared. In the application part of the study, the impact of consolidation on performance indicators is evaluated by analyzing the consolidated and individual financial statements of five companies operating in the energy sector and traded in Borsa Istanbul for the last five years. In the conclusion part of the study, it is determined that consolidated financial statements reflect the actual financial position of group enterprises in a more reliable and holistic manner and provide a more reliable decision support tool for investors, managers and other stakeholders. In this context, it is revealed that consolidated financial reporting is an indispensable accounting and reporting tool especially forlarge-scale enterprises and holding companies.