Bir yedinci sınıf öğrencisinin ELPSA çerçevesine göre tasarlanmış öğrenme ortamlarında uzamsal becerilerinin gelişiminin incelenmesi: Bir öğretim deneyi
Investigating the development of spatial skills in a seventh-grade student in learning environments designed according to the ELPSA framework: An teaching experiment
- Tez No: 993817
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN BAĞDAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Uzamsal beceri, Uzamsal görselleştirme, Zihinde döndürme, Uzamsal yönelim, ELPSA, Spatial skill, Spatial visualization, Mental rotation, Spatial orientation, ELPSA
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı yedinci sınıfta öğrenim gören bir öğrencinin uzamsal becerilerinin gelişim sürecini incelemektir. Bu amaç kapsamında öğrencinin uzamsal becerileri uzamsal görselleştirme, zihinde döndürme ve uzamsal yönelim olmak üzere üç bileşen bağlamında desteklenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiş olup bireysel öğretim deneyi modeli uygulanmıştır. Öğretim tasarımlarında ELPSA öğrenme çerçevesi kullanılmış olup fiziksel ve dijital araçların birlikte kullanıldığı İkili Araç modeli ile öğrencinin uzamsal becerilerinin çok yönlü biçimde desteklenmesi ve gelişimi amaçlanmıştır. Bu çalışma 2024-2025 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde 10 haftalık bir süreçte gerçekleşmiştir. Araştırmanın veri toplama araçları uzamsal beceri ölçme aracı, klinik görüşmeler, öğretim seansları, öğrencinin öğretimlerde ve klinik görüşmelerde kullandığı çalışma kağıtlarından oluşmaktadır. Bu çalışma kapsamında toplanan veriler süregelen ve geriye dönük analizler yoluyla analiz edilmiştir. Bulgulara göre öğrencinin uzamsal görselleştirme ve uzamsal yönelimde önemli ölçüde, zihinde döndürme becerisinde ise anlamlı ölçüde gelişme gösterdiği görülmüştür. Sonuç olarak öğrencinin uzamsal becerilerinin gelişiminin uygulanan öğretimlerle desteklendiği belirlenmiş ve gelecekteki araştırmalar ve uygulayıcılar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the development process of spatial skills in a seventh-grade student. Within this scope, the student's spatial skills were supported in the context of three components: spatial visualization, mental rotation, and spatial orientation. A qualitative research method was adopted, and an individual instruction experiment model was applied. The ELPSA learning framework was used in the instructional designs, and the Dual Tool model, which uses both physical and digital tools, aimed to support and develop the student's spatial skills in a multifaceted way. This study was conducted over a 10-week period during the spring semester of the 2024-2025 academic year. Data collection tools included a spatial skills measurement tool, clinical interviews, instructional sessions, and worksheets used by the student in the instructional sessions and clinical interviews. The data collected in this study were analyzed through ongoing and retrospective analyses. According to the findings, the student showed significant improvement in spatial visualization and spatial orientation, and a significant improvement in mental rotation skills. In conclusion, it was determined that the development of students' spatial skills was supported by the applied instruction, and suggestions were presented for future research and practitioners.