Rekabet hukukunda ortak girişim anlaşmaları
Joint ventures under competition law
  1. Tez No: 993829
  2. Yazar: ZEYNEP ÜNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET FATİH ARICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Türk ticaret hukuku, Turkish commercial law
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
“Rekabet Hukukunda Ortak Girişim Anlaşmaları”başlıklı tezimizde ortak girişim anlaşmalarının ortaya çıkışı, ortak girişimlerin nasıl oluşturulduğu, hangi ihtiyaçlara binaen tercih edildiği ve bu ortaklık türünün serbest rekabet düzeni üzerinde oluşturması muhtemel etkileri incelenmiştir. Ortak girişimlerin temelde bir adi ortaklık ilişkisine dayanması ve salt sözleşmeye dayalı ortak girişimlerde olduğu gibi kuruluşu herhangi bir şekil şartına tâbi olmaması sebebiyle ilk bölümde adi ortaklık üzerinden bir değerlendirme yapılmıştır. En temel, en yalın ve en pratik ortaklık türü olan adi ortaklık; tüzel kişilikten yoksun, kurulması, yönetilmesi ve karar mekanizmasındaki işleyiş kolaylığı gibi çok fazla merasime ihtiyacı olmayan bir ortaklık olarak, diğer tüm tüzel kişiliği olan ortaklıkların kanun boşluklarında genel bir kıyas temeli de oluşturur. Tezin ilk bölümünde ortak girişim kavramı tanımlanmış ve rekabet hukuku kapsamında yapılacak incelemenin daha iyi bir şekilde ortaya konması adına rekabet hukukunun temelinde yer alan teşebbüs kavramı incelenmiştir. Tez çalışmamızın asli konusunu oluşturan rekabet hukukunda ortak girişim anlaşmalarının piyasa üzerinde oluşturabileceği etkiler bakımından Rekabet Kanunu'nun ilgili maddelerine yönelik bir inceleme yapılmıştır. Buna göre ilk olarak rekabet hukukunun tarihi gelişimi ve tanımı, rekabet hukukunun yasakladığı faaliyetlere değinilmiştir. 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine değinilmiş ve konumuz açısından özel önem arz eden birleşme ve devralmalar kapsamında ortak girişim kavramının rekabet üzerinde doğurabileceği etkiler ortaya konmuştur. Bu etkiler anlatılırken de kavramın mehaz olan Avrupa Birliği Hukuku'ndaki gelişimi ve kavram üzerinde yaşanan değişikliklerin hukukumuz üzerindeki etkisi olabildiğince ayrıntılı olarak aktarılmaya çalışılmıştır. Ortak girişimlerin hangi durumlarda kendisini oluşturan teşebbüsler arasında RKHK m.4 kapsamında işbirliği doğurucu etkileri sebebiyle rekabeti sınırlayıcı bir anlaşma şeklinde nitelendirildiği ve hangi durumlarda RKHK m.7 kapsamında bir yoğunlaşma işlemi olarak değerlendirildiği hem Avrupa Birliği Komisyon kararları hem de Rekabet Kurulu kararlarından birçok örnek beraberinde detaylıca incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the thesis titled“Joint Venture Agreements in Competition Law,”the emergence of joint venture agreements, the manner in which joint ventures are established, the needs that lead to the preference for this form of cooperation, and the potential effects of such partnerships on the system of free competition are examined. Since joint ventures are fundamentally based on an ordinary partnership relationship and, particularly in the case of purely contractual joint ventures, are not subject to any formal establishment requirements, the first chapter provides an assessment through the concept of ordinary partnerships. As the most basic, simple, and practical form of partnership, the ordinary partnership lacks legal personality and does not require extensive formalities for its establishment, management, or decision-making processes. For this reason, it also serves as a general basis for analogy in legal gaps concerning all other partnerships possessing legal personality. In the first chapter of the thesis, the concept of a joint venture is defined, and in order to better frame the examination to be conducted within the scope of competition law, the concept of an undertaking, which constitutes the foundation of competition law, is analyzed. With regard to the potential effects of joint venture agreements on the market—constituting the core subject of this thesis—an examination of the relevant provisions of the Competition Law has been conducted. Accordingly, the historical development and definition of competition law, as well as the practices prohibited under competition law, are first addressed. The provisions of the Law No. 4054 on the Protection of Competition are examined, and within the framework of mergers and acquisitions, which are of particular importance for the subject matter, the potential effects of the joint venture concept on competition are set forth. While discussing these effects, the development of the concept within European Union Law, from which it originates, and the impact of the changes in this concept on Turkish law are presented in as much detail as possible. Furthermore, the circumstances under which joint ventures are characterized as competition-restrictive agreements due to their cooperation-inducing effects between the undertakings forming the joint venture pursuant to Article 4 of the Law No. 4054, and the circumstances under which they are considered a concentration transaction under Article 7 of the same Law, are examined in detail through numerous examples drawn from both European Commission decisions and decisions of the Turkish Competition Board.