إدارة مخاطر الائتمان في المصارف الإسلامية الفلسطينية: دراسة ميدانية
Filistin İslami bankalarında kredi riski yönetimi: Bir saha çalışması / Credit risk management in Palestinian Islamic banks: A field study
  1. Tez No: 849088
  2. Yazar: ABDALLAH FAHMİ ASSA'D JARADAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDELKADER CHACHI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bankacılık, Din, Ekonomi, Banking, Religion, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim, Riskler, Bankalar, Islami, Saha Çalışması, Risks, Management, Islamic Banks, Palestine
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
İslami bankalara özgü riskler başta olmak üzere risk konusunu ele alan çalışma, risklerin niteliğini, türlerini ve özelliklerini belirlemeyi ve özellikle Filistin İslami bankalarının karşı karşıya olduğu riskleri belirlemeyi amaçlamıştır. risklerle yüzleşmenin en belirgin yolları ve araçları Potansiyeli, bu araçların meşruiyetini araştırmak ve Filistin'de incelenen İslami bankacılarla ilgili bir saha çalışması çalışması yoluyla araçların riskleri azaltma kabiliyetini göstermek. Araştırmacı, çalışma metodolojisinde, tümevarım yönteminde ve her yöntemin çalışmanın belirli bir bölümüne uyduğu analitik yöntemde çeşitli yöntemler kullandı. Araştırmanın sonunda araştırmacı yaptığı saha çalışmasıyla riskleri azaltmak için mevcut araçların etkili olduğu ancak birçoğunun meşru ihlaller içerdiği sonucuna varmıştır. Araştırmacı ayrıca risk yönetimi için İslami bankaların ihtiyacı olduğu sonucuna varmıştır. Geleneksel bankaların ihtiyacından farklıdır.
Özet (Çeviri)
This study deals with the issue of financial risks, especially the risks that are specific to Islamic banks in Palestine. It aims to identify the nature, types, and characteristics of risks, and to identify the risks facing Palestinian Islamic banks in particular. The study also aims to identify the most prominent and efficient ways and means through which to mitigate the risks encountered by Islamic banks in Palestine. This research looks also into the legitimacy of these tools and demonstrate the tools' ability to reduce risks through the work of a field study dealing with Islamic bankers under study in Palestine. Several research methodologies were used in the study: the inductive method and the analytical method, where each method fits with a specific part of the study. Finally, the study reached through the field study that was conducted, that the tools in place to reduce risks in Palestinian Islamic banks are effective, but many of them contain some violations from the Islamic Shari'ah perspective. The study concludes that the need of Islamic banks in Palestine to deal with risk management is different from the need of traditional banks.