Okul liderlik ekiplerinin etkililiği ile özyönelimli öğrenme arasındaki ilişkide kolektif sorumluluğun düzenleyicilik etkisi
The moderating effect of collective responsibility on the relationship between the effectiveness of school leadership teams and self-directed learning
- Tez No: 993954
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESEN ALTUNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dağıtımcı liderlik, Kolektif sorumluluk, Mesleki öğrenme, Distributor leadership, Collective responsibility, Professional learning
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, liderlik ekiplerinin etkililiğinin (LEE) öğretmenlerin özyönelimli öğrenme eğilimleri (ÖÖE) üzerindeki etkisini incelemek ve bu ilişkide okul düzeyindeki kolektif sorumluluk (KSD) algısının düzenleyici rolünü test etmektir. Günümüz eğitim anlayışında öğretmenlerden beklenen rol, bilgi aktarıcılığından özyönelimli öğrenenlere dönüşürken, bu becerilerin okul bağlamında nasıl destekleneceği sorusu önemli bir problem alanı oluşturmaktadır. Alanyazın, liderlik ve okul kültürü gibi faktörlerin özyönelimli öğrenmeyi ayrı ayrı etkilediğini gösterse de, bu değişkenlerin etkileşimini inceleyen çalışmalar sınırlıdır. Araştırma, nicel araştırma desenlerinden ilişkisel tarama modeliyle yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu, İzmir ili, Karabağlar, Konak ve Gaziemir ilçelerindeki kamuya ait ortaokul ve liselerde görev yapan 790 öğretmen oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak“Liderlik Ekiplerinin Etkililiği Ölçeği”,“Kolektif Sorumluluk Ölçeği”ve“Özyönelimli Öğrenme Ölçeği”kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiler ve düzenleyici etki, yapısal eşitlik modeli kullanılarak test edilmiştir. Araştırma bulguları, hem liderlik ekiplerinin etkililiğinin hem de kolektif sorumluluğun, öğretmenlerin özyönelimli öğrenme eğilimlerini pozitif ve anlamlı düzeyde yordadığını göstermiştir. Çalışmanın temel hipotezi olan düzenleyicilik analizi sonucunda, kolektif sorumluluğun, liderlik etkililiği ile özyönelimli öğrenme arasındaki ilişkide anlamlı bir düzenleyici (moderatör) role sahip olduğu tespit edilmiştir. Bulgular, öğretmenlerin mesleki gelişim kapasitelerinin artırılmasında okul liderliğinin tek başına yeterli olmadığını; liderliğin etkisinin ancak güçlü bir“biz”algısı ve ortak sorumluluk kültürü ile pekiştirilebileceğini göstermektedir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, okullarda öğretmenlerin özyönelimli öğrenme eğilimlerini desteklemek amacıyla liderlik ekiplerinin iş birliği, katılımcı karar alma ve kolektif sorumluluk kültürünü güçlendirmeye yönelik uygulamalara öncelik verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to examine the effect of Leadership Team Effectiveness on teachers' Self-Directed Learning tendencies and to test the moderating role of school-level Collective Responsibility in this relationship. As the expected role of teachers in contemporary education shifts from knowledge transmitters to self-directed learners, the question of how to support these skills within the school context poses a significant problem. Although the literature indicates that factors like leadership and school culture independently affect selfdirected learning, studies examining the interaction of these variables are limited. The study was conducted using a quantitative, correlational research design. The study group consists of 790 teachers working in public secondary and high schools in the districts of Karabağlar, Konak, and Gaziemir within İzmir province. The“Leadership Team Effectiveness Scale,”“Collective Responsibility Scale,”and“Self-Directed Learning Scale”were used as data collection tools. The relationships between variables and the moderating effect were tested using Structural Equation Modeling (SEM). The findings revealed that both Leadership Team Effectiveness and Collective Responsibility significantly and positively predict teachers' SelfDirected Learning tendencies. As a result of the moderation analysis, which was the main hypothesis of the study, it was determined that Collective Responsibility plays a significant moderating role in the relationship between leadership effectiveness and self-directed learning. The findings indicate that the positive impact of effective leadership practices on self-directed learning is further strengthened in schools with a high perception of collective responsibility. These results indicate that school leadership alone is not sufficient to enhance teachers' professional development capacity; rather, the impact of leadership must be reinforced by a strong sense of becoming“we”and a shared culture of responsibility. In light of the findings, it is recommended that school leadership teams prioritize practices that strengthen collaboration, participatory decision-making, and a culture of collective responsibility to foster teachers' self-directed learning tendencies.