Tam zamanlı kaynaştırma öğrencilerinin fen bilimleri dersinde ters yüz öğrenme uygulamalarının değerlendirilmesi
Evaluation of flipped learning activities in science courses of full-time inclusion students
- Tez No: 994016
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN NACAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fenomenoloji, Kaynaştırma eğitimi, Phenomenology, Inclusive education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada tam zamanlı kaynaştırma öğrencilerinin fen bilimleri dersinde ters yüz öğrenme modeli uygulamalarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi desenlerinden fenomonoloji deseni kullanılmıştır. Bu araştırmanın katılımcıları İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan bir ortaokulda 2024-2025 eğitim-öğretim yıllarında sekizinci sınıfta öğrenim gören beş tam zamanlı kaynaştırma öğrencisinden oluşmaktadır. Uygulama sürecinde her hafta bir önceki haftanın uygulaması değerlendirilerek ders planları hazırlanmıştır. Araştırmanın uygulama süreci altı hafta sürmüştür. Veri toplama aracı olarak öğrenci ve velilerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşme ve öğrenci günlükleri kullanılmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi yapılmıştır. Öğrencilerle yapılan görüşmeler sonucunda ters yüz öğrenme modelinin ders dışı uygulamalarında video izlemenin ve etkinlikler yapmanın derse hazırlıklı gelmeyi ve öğrencilerin bireysel öğrenme şekillerini keşfetmelerini sağladığı belirtilmiştir. Aynı zamanda videoların not tutma ve tekrar yapma imkânını arttırarak esnek bir öğrenme ortamı sunduğu ifade edilmiştir. Öğrencilerin büyük bir kısmı uygulamaların derslere aktif katılımı arttırdığı ve anlamlı öğrenmeyi gerçekleştirdiğine yönelik görüşlerini açıklamışlardır. Ders içi uygulamalar da ise öğrenciler ters yüz öğrenme etkinliklerinin konuyu akılda kalıcı hale getirdiği, eğlenerek öğrenmeyi ve bilginin günlük hayata transfer edilmesini sağladığını ifade etmişlerdir. Araştırma sonucunda öğrencilerin ilk haftalarda videolara erişimde zorluk yaşadıkları bulgusuna ulaşılmıştır. İlerleyen haftalarda öğrencilerin karşılaştıkları problemlerin azaldığı, olumsuzlukların giderildiği bulgular ile ortaya konulmuştur. Aynı zamanda araştırmacı öğrencilerin fen dersine yönelik ilgi ve motivasyonlarının arttığını, öğrenciler arasında iş birliği ve iletişim becerilerini geliştiğini tespit etmiştir. Araştırmada süreç hakkında veli görüşleri de alınmış ve veliler, ters yüz öğrenme uygulamalarının öğrencilerin fen bilimleri dersine yönelik ilgisini belirgin biçimde artırdığını ifade etmiştir. Veliler, video içeriklerinin öğrencilerin derse ön hazırlık yapmasını kolaylaştırdığını, evde ders çalışma alışkanlıklarını desteklediğini ve özellikle tam zamanlı kaynaştırma öğrencilerinin öğrenme sürecine aile katılımının güçlendiğini belirtmiştir. Ayrıca bazı veliler, öğrencilerin sınıf içi etkinliklere daha istekli katılmaya başladığını, özgüvenlerinde artış gözlendiğini ve modelin öğrencinin kendi öğrenme hızına uyum sağladığını dile getirmiştir. Elde edilen veli görüşleri genel olarak, ters yüz öğrenme uygulamalarının öğrencilerin akademik ve sosyal gelişimini olumlu yönde desteklediğini göstermektedir. Öğrencilerle ve velilerle yapılan görüşmeler ve araştırmacının tespitleri sonucunda tam zamanlı kaynaştırma öğrencilerinin fen bilimleri dersinde ters yüz öğrenme uygulamalarının kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the implementation of the Flipped Learning Model in science courses for full-time inclusion students. A phenomenological design, qualitative research method, methods, was employed. The participants of the study consisted of five full-time inclusion students enrolled in the 8th grade during the 2024-2025 academic year at a middle school located in the Central Anatolia Region. During the implementation process, weekly lesson plans were prepared by evaluating the previous week's activities. The implementation lasted six weeks. Semi-structured interviews with students and parents as well as student diaries were used as data collection tools. The data were analyzed through content analysis. Findings from the student interviews indicated that the out-of-class components of the flipped learning model, such as watching instructional videos and engaging in activities, helped students come to class prepared and enabled them to discover their individual learning styles. Students also reported that the videos offered a flexible learning environment by enhancing opportunities for note-taking and revision. Most students expressed that the model increased active participation in lessons and facilitated meaningful learning. Regarding in-class practices, students stated that flipped learning model activities made the content more memorable, supported learning through enjoyable experiences, and promoted the transfer of knowledge to daily life. The results revealed that during the initial weeks, students experienced difficulties accessing the instructional videos used in flipped learning model supported out-of-class activities. However, these issues diminished in the following weeks, and the challenges were largely resolved. The researcher also observed an increase in students' interest and motivation toward the science course, as well as improvements in collaboration and communication skills among the students. Parental feedback regarding the process was also collected. Parents reported that the flipped learning model significantly enhanced students' interest in the science course. They stated that video materials facilitated students' preparation for lessons, supported at-home study habits, and strengthened family involvement in the learning process, particularly for full-time inclusion students. Additionally, some parents noted that students became more willing to participate in classroom activities, showed increased self-confidence, and benefited from the model's adaptability to individual learning pace. Overall, parental views indicated that the flipped learning model had a positive impact on onstudents' academic and social development. Interviews with students and parents, along with the researcher's observations, suggest that the flipped learning model should be implemented in science courses for full-time inclusion students.