دور الهندسة المالية الإسلامية في تطوير القطاع المصرفي الإسلامي في تركيابنك“كويت ترك”نموذجا
İslami finans mühendisliğinin Türkiye'deki İslami bankacılık sektörünün gelişimindeki rolü: Kuveyt Türk Bankası örneği
  1. Tez No: 994186
  2. Yazar: SAHAR HAMMOUDA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDALRAHMAN M.I. MIGDAD
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Faizsiz finans kurumları, Katılım bankacılığı, Türk bankacılık sektörü, Islamic banking in Turkey, banking services, financial engineering, Islamic financial engineering, Kuveyt Türk Participation Bank, financial reports, Interest-free finance institution, Participation banking, Turkish banking sector
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki İslami bankacılık sektöründe İslami finans mühendisliğinin rolünü değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Kuveyt Türk Katılım Bankası'nı örnek alarak, İslami finans araçlarının operasyonel verimlilik, müşteri ihtiyaçlarını karşılama, ekonomik verimlilik sağlama, risk yönetimi ve rekabet gücünü artırma üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırma, tümevarımsal ve betimsel analiz yöntemlerine dayanmakta olup, Kuveyt Türk'ün 2021-2024 yılları arasındaki finansal verileri kapsamlı bir şekilde analiz edilmiştir. Ayrıca, banka çalışanlarından veri toplamak için yapılandırılmış anketler ve bankanın İslami finans mühendisliği araçlarının etkinliğini ve şeriata uygunluğunu değerlendirmek amacıyla kıdemli bir satış yöneticisiyle planlı bir görüşme gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçları, Kuveyt Türk Katılım Bankası'nın İslami finans mühendisliği araçlarını uygulamasının, bankanın hizmet kalitesini ve operasyonel süreçlerini geliştirerek ekonomik verimliliğini artırdığını, likidite ve risk yönetimini iyileştirdiğini ve Türkiye'deki bankalar arasında onuncu sıraya yükselmesine katkı sağladığını ortaya koymuştur. Çalışma, İslami finansal mühendisliğin Türkiye bankacılık sektöründe etkili ve rekabetçi bir alternatif olduğunu ortaya koymuştur. Ancak bunun için yasal düzenlemelerin İslami bankacılık yapısına uygun geliştirilmesi ve finansal inovasyonun artırılması gerekmektedir
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the role of Islamic financial engineering in developing the Islamic banking sector in Turkey, with a focus on Kuveyt Türk Participation Bank as a case study. It assessed the impact of Islamic financial tools on enhancing operational efficiency, meeting customer needs, achieving economic efficiency, managing risks, and strengthening competitive advantage. The research employed both inductive and descriptive analytical methodologies, including a comprehensive analysis of Kuveyt Türk's financial data from 2021 to 2024, Data collection involved structured questionnaires targeting bank employees, as well as a structured interview with a senior sales executive to evaluate the effectiveness and Sharia compliance of Islamic financial tools. The results showed that Kuveyt Türk's application of Islamic financial engineering tools contributed to improving service quality and operational efficiency, enhancing economic performance, and strengthening liquidity and risk management, which helped the bank reach the 10th position among banks in Turkey. The study concluded that Islamic financial engineering represents an effective and competitive alternative in the Turkish banking sector, provided that the legal and regulatory environment is improved to align with the operational principles of Islamic banks and financial product innovation is enhanced.