Alanya eğitim ve araştırma hastanesi geleneksel ve tamamlayıcı tıp (GETAT) Merkezi'ne başvuran kişilerin GETAT hakkındaki bilgi , tutum, davranış ve uygulama sonrası fayda düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge, attitudes, behaviors and perceived benefit levels after treatment among individuals applying to the traditional and complementary medicine (GETAT) practice center at alanya training and research hospital
  1. Tez No: 994204
  2. Yazar: SİBEL TÜTER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL SARIKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Tamamlayıcı terapiler, geleneksel tıp, sağlık bilgisi, tutum ve davranış, Complementary therapies, medicine traditional, health knowledge, attitudes, practice
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde sağlık hizmetlerinden beklentiler değişmekte ve tedavide kişi merkezli ve bütüncül yaklaşımlara ilgi artmaktadır. Bununla birlikte geleneksel ve tamamlayıcı tıp (GETAT) uygulamaları sağlık hizmetlerinde göz ardı edilmemesi gereken bir konumdadır. Bu çalışmada, Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi GETAT Uygulama Merkezi'ne başvuran bireylerin GETAT uygulamaları hakkındaki bilgi, tutum ve davranış düzeylerini değerlendirmek ve uygulama sonrası algıladıkları fayda durumlarını belirlemek amaçlandı. Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bu araştırma, Kasım 2023-Şubat 2024 tarihleri arasında Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi GETAT Uygulama Merkezi'ne başvuran iletişim engeli olmayan gönüllü katılımcılar üzerinde yürütülmüştür. Katılımcılara sosyodemografik özelliklerini, GETAT hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarını ve uygulama sonrası fayda düzeylerini değerlendirmeye yönelik anket formu uygulanmıştır. Çalışmada 13 sorudan oluşan 4'lü likertle hazırlanmış Tamamlayıcı Tıpa Yönelik Tutum Ölçeği (TTTÖ) ve Görsel Analog Skala (VAS) kullanılmıştır. Veriler Jamovi (v 2.6.25) istatistiksel analiz programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Katılımcıların %58'i GETAT'ı yardımcı yöntem olarak görmektedir ve en sık (%66) kupa tedavisini tercih etmektedir. İlk kez GETAT uygulaması yaptıranlar çoğunlukla kupa uygulaması (%74,5) için başvurmuşlardır. Katılımcıların ortalama ölçek puanı 23,9±5,1 bulunmuştur. GETAT'a yönelik düşünceler ölçek puanını anlamlı şekilde etkilemektedir (p=0,012). GETAT sonrası VAS skorları anlamlı şekilde düşük saptanmıştır (p=0,001). Çalışmamıza göre hirudoterapi ve kupa terapinin proloterapi uygulamasından fayda düzeyi daha yüksektir. Çalışma bulguları, GETAT uygulamalarına yönelik toplum farkındalığının arttığını ve bireylerin bu yöntemlerden anlamlı düzeyde fayda gördüğünü göstermektedir. Bu sonuçlar, GETAT uygulamalarının sağlık hizmetlerine bilimsel temelde, etkin ve güvenli şekilde entegre edilmesi ve yaygınlaştırılması için önemli bir veri sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years, expectations from healthcare services have shifted toward more person-centered and holistic approaches. Within this context, traditional and complementary medicine (GETAT) practices have gained increasing importance and can no longer be overlooked in modern healthcare. This study aimed to evaluate the levels of knowledge, attitudes, and behaviors of individuals applying to the Traditional and Complementary Medicine Practice Center of Alanya Training and Research Hospital and to determine their perceived benefit after these interventions. This descriptive and cross-sectional study was conducted between November 2023 and February 2024 with voluntary participants without communication barriers who applied to the GETAT Practice Center. A structured questionnaire was used to assess sociodemographic characteristics, knowledge, attitudes, behaviors, and perceived benefit levels. Additionally, the Traditional and Complementary Medicine Attitude Scale (13 items, 4-point Likert) and the Visual Analogue Scale (VAS) were applied. Data were analyzed using Jamovi (v 2.6.25) statistical software. Among participants, 58% considered GETAT a supportive method, and the most frequently preferred intervention was cupping therapy (66%). The majority of first-time applicants sought cupping therapy (74,5%). The mean attitude scale score was 23,9±5,1. Participants perceptions regarding GETAT significantly affected their attitude scale scores (p<0,05). Post-intervention VAS scores were significantly lower compared to baseline (p=0,001). The perceived benefit level of leech therapy and cupping therapy was higher than that of prolotherapy. The findings indicate that public awareness and acceptance of GETAT practices are increasing and that individuals perceive meaningful benefits from these interventions. These results provide valuable evidence supporting the effective and safe integration and dissemination of traditional and complementary medicine into healthcare services on a scientific basis.