Güncel bebek bakım yöntemlerinin anne stres düzeyiyle ilişkisi ve doktorların konu hakkında bilgi düzeyi
The relationship between current infant care methods and maternal stress levels and physicians' knowledge level on the subject
  1. Tez No: 994213
  2. Yazar: FATİH BULUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA KARDAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Bebek bakımı, galaktogog, gümüş başlık, kehribar kolye, kiraz çekirdeği, postpartum depresyon, Amber necklaces, cherry pit, galactogues, infant care, postpartum depression, silver nipple cups
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Güncel bebek bakım yöntemleri arasında yer alan galaktogog, kehribar takı, gümüş başlık ve kiraz çekirdeği dolgulu yastık/kemer kullanımının annelerde postpartum depresyon ile ilişkisinin belirlenmesi ve bu yöntemlere ilişkin hekim bilgi düzeyinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı nitelikteki bu çalışma, Kasım 2024–Kasım 2025 tarihleri arasında Kayseri Şehir Hastanesi'ne başvuran, term doğan ve bir yaşından küçük sağlıklı bebeklerin anneleri ile aynı kurumda görev yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum ile Pediatri hekimleri üzerinde yürütüldü. Annelere ve hekimlere, bilgilendirilmiş onam sonrası gruplara özgü anketler uygulandı; annelerde postpartum depresyon riski Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçeği (EPDS) ile değerlendirildi. Veriler R 4.5.1 (www.r-project.org) yazılımı ile analiz edildi ve istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya 200 anne dahil edilmiş olup, annelerin yaş ortalaması 28,82±4,97 yıl olarak saptanmıştır. Annelerin %23'ünde (n=46) EPDS skoru ≥13 olarak bulunmuştur. EPDS skoru ≥13 olan annelerde kehribar kolye/bileklik kullanım tercihinin anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu görülmüştür (p<0,05). Meme başı yarası bulunan annelerin EPDS skorlarının daha yüksek olması da istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Annelerin, galaktogog ürünleri dışındaki güncel bebek bakım uygulamaları hakkında bilgiyi ağırlıklı olarak sosyal çevre ve medyadan edindikleri belirlenmiştir. Çalışmaya ayrıca 100 hekim dahil edilmiştir. Hekimlerin galaktogog, kehribar kolye/bileklik, gümüş başlık ve kiraz çekirdeği dolgulu yastık/kemer uygulamalarına ilişkin bilgi sahibi olma oranları sırasıyla %91, %43, %62 ve %44 olarak saptanmıştır. Galaktogoglar dışındaki uygulamalarda bilgi düzeyinin görece düşük olduğu dikkati çekmiştir. Mesleki deneyim süresindeki artışın, bu uygulamalara ilişkin bilgi düzeyinin artışı ile paralellik gösterdiği belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışma, sosyal çevre ve medya kaynaklı bilginin güncel bebek bakım uygulamalarının tercihinde belirleyici bir rol oynadığını ve perinatal depresyon riskinin kehribar kolye/bileklik tercihlerinde etkili olabileceğini göstermektedir. Güvenlik açısından tehlike oluşturduğu bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemlerin stres etkisiyle kullanımının artıyor olması çocuk sağlığı ve güvenliği açısından potansiyel risk oluşturmaktadır. Bu konuda sosyal çevre ve medyanın doktorlardan daha etkin olması tıp eğitiminde pratik uygulamalara da yer verilmesinin yararlı olacağını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine the association between the use of contemporary infant care practices — including galactagogues, amber accessories, silver nipple shields, and cherry-stone–filled pillows/belts — and postpartum depression among mothers, and to assess physicians' level of knowledge regarding these methods. Materials and Methods: This cross-sectional and descriptive study was conducted between November 2024 and November 2025 among mothers of healthy, term infants younger than one year who presented to Kayseri City Hospital, as well as Obstetrics and Gynecology and Pediatrics physicians working at the same institution. Group-specific questionnaires were administered to the mothers and physicians following informed consent, and postpartum depression risk among mothers was assessed using the Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS). Data were analyzed using R software version 4.5.1 (www.r-project.org), and a p-value of <0.05 was considered statistically significant. Results: A total of 200 mothers were included in the study, and the mean maternal age was 28.82 ± 4.97 years. An EPDS score of ≥13 was identified in 23% of the mothers (n = 46). The preference for using amber necklaces/bracelets was significantly higher among mothers with an EPDS score ≥13 (p <0.05). In addition, higher EPDS scores among mothers with nipple fissures were found to be statistically significant (p<0.05). It was also determined that mothers predominantly obtained information on contemporary infant-care practices, other than galactagogues, from their social environment and media sources. In addition, 100 physicians were included in the study. The proportions of physicians who reported having knowledge regarding galactagogues, amber necklaces/bracelets, silver nipple shields, and cherry-pit–filled pillows/belts were 91%, 43%, 62%, and 44%, respectively. It was noteworthy that the level of knowledge regarding practices other than galactagogues was relatively low. Increasing years of professional experience were found to be associated with higher levels of knowledge about these practices. Conclusion: This study demonstrates that information derived from social networks and media plays a decisive role in the preference for contemporary infant-care practices and that perinatal depression risk may influence the preference for amber necklaces/bracelets. The increased use of practices that have been scientifically shown to pose safety hazards, potentially driven by stress, represents a potential risk to child health and safety. The fact that social networks and media are more influential than physicians in this regard suggests that incorporating practical applications into medical education may be beneficial.