Sağlık turizmi yetki belgesine sahip kuruluşlarda dijital pazarlamaya ilişkin kanalların analizi ve yönetici görüşlerinin incelenmesi
In organizations with health tourism authorization certificates the analysis of dijital marketing channels and evaluation of managers views
  1. Tez No: 994270
  2. Yazar: RABİA EKİNCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER EMRE ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Sağlık Yönetimi, Tourism, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Tourism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Bilim Dalı
Özet
Sağlık turizmi, küresel ölçekte hızla gelişen ve ülkelerin ekonomik kalkınmasına önemli katkılar sunan bir sektör haline gelmiştir. Dijitalleşme süreciyle birlikte dijital pazarlama, sağlık turizmi sektöründe hizmetlerin tanıtımında, marka bilinirliğinin artırılmasında ve hedef kitleye erişimde stratejik bir araç olarak öne çıkmaktadır. Bu araştırmanın temel amacı, Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen sağlık turizmi seyahat acentelerinin dijital pazarlama faaliyetlerini incelemek ve yöneticilerin bu süreçlere ilişkin görüşlerini ortaya koymaktır. Çalışma, sağlık turizmi açısından önemli bir merkez olan Antalya ilinde faaliyet gösteren on akredite seyahat acentesi üzerinde yürütülmüştür. Nitel araştırma desenine dayanan çalışmada, acentelerin web siteleri ve sosyal medya hesapları içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiş, yöneticilerle yarı yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Bulgular, dijital pazarlamanın doğru ve profesyonel biçimde uygulandığında düşük maliyetli, ölçülebilir ve etkileşim odaklı bir yapı sunduğunu, ancak teknik altyapı eksiklikleri, profesyonel personel yetersizliği ve yoğun rekabet koşullarının bu potansiyelin tam olarak değerlendirilmesini engellediğini ortaya koymaktadır. Özellikle Antalya örneğinde profesyonellikten uzak dijital girişimlerin artışı, sağlık turizmi hizmetlerinin güvenilirliği ve sürdürülebilirliği açısından dikkat çekici bir durum olarak öne çıkmaktadır. Çalışma, dijital pazarlamanın sağlık turizmi sektöründe yalnızca bir tanıtım aracı değil, aynı zamanda kurumsal rekabet gücünü etkileyen stratejik bir unsur olduğunu göstermesi bakımından literatüre katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Health tourism has become a rapidly growing sector that significantly contributes to the economic development of countries worldwide. With the ongoing process of digitalization, digital marketing has emerged as a strategic tool in the promotion of services, enhancement of brand awareness, and access to target audiences within the health tourism industry. The main purpose of this study is to examine the digital marketing activities of travel agencies authorized by the Ministry of Health for health tourism and to reveal the opinions of managers regarding these processes. The study was conducted with ten accredited travel agencies operating in Antalya, an important destination for health tourism. Based on a qualitative research design, the study evaluated the agencies' websites and social media accounts through content analysis and conducted semi-structured interviews with managers. The findings indicate that when applied correctly and professionally, digital marketing offers a low-cost, measurable, and interaction-oriented structure; however, factors such as lack of technical infrastructure, insufficient professional staff, and intense competition prevent this potential from being fully realized. In particular, the increase in unprofessional digital initiatives observed in the Antalya case highlights concerns about the reliability and sustainability of health tourism services. The study contributes to the literature by demonstrating that digital marketing is not merely a promotional tool in the health tourism sector but also a strategic element that influences corporate competitiveness.