E-sporun spor olarak algılanmasına ilişkin spor kamuoyunun görüşlerinin incelenmesi
The views of the sports community regarding the perception of e-sports as a sport
  1. Tez No: 994321
  2. Yazar: EMRAH ATAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ ÖZBEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Oyun, E-spor, Spor, Digital Game, E-sport, Sport
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
Özet
E-sporun Spor Olarak Algılanmasına İlişkin Spor Kamuoyunun Görüşlerinin İncelenmesi Bu çalışmada e-sporun spor olarak algılanmasına ilişkin spor kamuoyunun görüşleri incelenmiştir. Araş- tırmada kavramsal yaklaşım olarak olimpizm felsefesi ve olimpik kavramlar benimsenmiştir. Olimpizm felsefesi, beden gücü ve becerisi ile aklın gelişimini hedefler ve bu sayede insanın fiziki ve zihinsel özelliklerini dengeli ve uyumlu bir şekilde geliştirmeyi amaç edinmektedir. Espor, olimpizm felsefesi ve olimpik değerler çerçevesinde ele alınarak açıklanmıştır. Bu araştırmada e-sporun spor olarak algı- lanmasına ilişkin spor kamuoyunun görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması uygulanmıştır. Araştırmanın katılımcı grubu, spor kamuoyunun aktörleri olan Gençlik ve Spor Bakanlığı yöneticileri, spor bilimciler, elit sporcular, antrenörler ve federasyon başkanları oluşturmaktadır. Katılımcı grubu 23 kişiden oluşmak- tadır. Katılımcılar ölçüt örneklem yöntemi ile seçilmiştir. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi uygulanmıştır. Araştırmamızda e-sporun spor olarak algılanmasına ilişkin spor kamuoyunun görüşlerinin tematik analizi ile elde edilen bulgular yorumlanmıştır. Katılımcıların görüşleri analiz edilerek altı ana tema ve çok sayıda alt tema ve kodlar saptanmıştır. Ana temalar, e-sporun tanımı, e-spor ve fiziksel aktivite, e-spor ve fiziksel sağlık, e-spor ve bağımlılık, e-spor ve olimpiyatlar, e-spor ve kurumsallaşmadır. Her ana tema altında oluşan alt tema ve kodlar ayrı ayrı incelenmiştir. Katılımcılardan bazıları, e-sporu rekabet, strateji, zihinsel efor ve profesyonelleşme gibi sporun temel unsurlarını taşıdığı için spor olarak tanımlamaktadır. Bazı katılımcılar, e-sporu bütünüyle reddetme- mekte ancak fiziksel aktivite eksikliği nedeniyle spor kategorisine dahil etmeye temkinli yak- laşmaktadır. Katılımcıların bir kısmı ise, e-sporun tanımı konusunda kararsızdır. Bu katılımcılar, e-spo- ru hem oyun hem spor öğeleri barındıran birleşik bir yapı olarak algılamakta, fakat net bir sınıflandırma yapamamaktadır. Katılımcıların büyük çoğunluğu, şiddet içeren oyunların olimpik değerlerle uyumsuz olduğunu düşünmektedir. Araştırmada, e-spor ile ilgilenen gençlerde bağımlılık riski ve zaman algısının bozulması önemli sorunlar olarak öne çıkmıştır. Bu çalışma, e-sporun doğrudan fiziksel sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabildiğini, özellikle sedan- ter yaşam tarzını güçlendiren türlerinin kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarından obeziteye, sosyal izolas- yondan günlük yaşam fonksiyonlarının zayıflamasına kadar geniş bir yelpazede risk barındırdığını orta- ya koymaktadır. Elde edilen veriler, e-sporun bağımlılık riskinin geleneksel bağımlılık türleriyle önemli benzerlikler taşıdığını; bu nedenle davranışsal bağımlılık literatürü ve halk sağlığı perspektifinden ele alınması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The Views of The Sports Community Regarding The Perception of E-Sports as A Sport This study examines the views of the sports community regarding the perception of e-sports as a sport. The research adopts the philosophy of Olympism and Olympic concepts as its conceptual approach. The philosophy of Olympism aims to develop physical strength and skills as well as the mind, thereby seeking to develop the physical and mental characteristics of human beings in a balanced and harmo- nious manner. Esports has been explained within the framework of the philosophy of Olympism and Olympic values. The aim of this study was to examine the views of the sports community regarding the perception of esports as a sport. The research employed the case study methot from qualitative research methods. The participants group of the research consists of the actors of the sports community, including managers of the Ministry of Youth and Sports, sports scientists, elite athletes, coaches, and federation presidents. The participants group consists of 23 individuals. Participants were selected using the criterion sampling method. A semi-structured interview technique was used as the data collection tool. Content analysis was applied in the analysis of the data. In our study, the findings obtained from the thematic analysis of the sports community's views on the perception of e-sports as a sport were interpreted. The participants' views were analysed, and six main themes, numerous sub-themes, and codes were identified. The main themes are the definition of e-sports, e-sports and physical activity, e-sports and physical health, e-sports and addiction, e-sports and the Olympics, and e-sports and institutionalisation. The sub-themes and codes formed under each main theme were examined separately. Some participants define e-sports as a sport because it incorporates the fundamental elements of sport, such as competition, strategy, mental effort, and professionalisation. Some participants do not entirely reject e-sports but are cautious about including it in the sport category due to the lack of physi- cal activity. Some participants are undecided about the definition of e-sports. These participants percei- ve e-sports as a combined structure containing both game and sport elements, but are unable to make a clear classification. The vast majority of participants believe that violent games are incompatible with Olympic values. The study highlighted addiction risk and distorted time perception as significant issues among young people interested in e-sports. This study reveals that e-sports can have negative effects on physical health, particularly those types that reinforce a sedentary lifestyle, posing a wide range of risks from musculoskeletal disorders to obe- sity, social isolation and weakened daily living functions. The obtained datas indicate that the risk of addiction associated with e-sports shares significant similarities with traditional forms of addiction; the- refore, it should be addressed from the perspective of behavioural addiction literature and public health.