Fareli Köyün Kavalcısı masalının farklı versiyonlarının eğitsel iletiler açısından incelenmesi
Examination of different versions of The Pied Piper of Hamelin in terms of educational messages
- Tez No: 994354
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Masal, Grimm Kardeşler, Eğitsel İleti, Fareli Köy, Kavalcı, Fairy Tale, Grimm Brothers, Educational Message, Hamelin, Pied Piper
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada Grimm Kardeşler tarafından derlenen ve orijinalinde Alman halk efsanesi olan Fareli Köyün Kavalcısı masalının Türkiye'de farklı yayınevleri tarafından Türkçeye çevrilmiş versiyonları eğitsel iletiler açısından incelenmiştir. Araştırmanın amacı masalın farklı çeviri ve uyarlamalarında yer alan eğitsel iletileri tespit etmek, bu iletilerin çeşitlerini ve sıklığını ortaya koymak ve orijinal metinle olan benzerlik ve farklılıkları ortaya çıkarmaktır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden dokuman incelemesi kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini, 1944-2023 yılları arasında yayımlanmış kırk farklı yayınevine ait toplam kırk dört Fareli Köyün Kavalcısı baskısı oluşturmaktadır. İncelenen metinler, Grimm Kardeşler'in Deutsche Sagen adlı eserinde yer alan özgün Almanca metin temel alınarak içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Metinlerde yer alan eğitsel iletiler; kişisel gelişimi destekleyen, toplumsal gelişimi destekleyen, evrensel gelişimi destekleyen, dini gelişimi destekleyen ve çevre bilincini destekleyen iletiler olmak üzere temalara ayrılarak kodlanmıştır. Araştırma bulguları çalışmaya dahil edilen baskılar arasında eğitsel iletilerin çeşidi, içeriği ve sıklığı bakımından belirgin farklılıklar bulunduğunu göstermiştir. Bazı yayınevlerinin çevirilerinde efsaneye sadık kalındığını, bazı baskılarda ise çeviriye orijinalinde yer almayan eğitsel ve ideolojik iletilerin dahil edildiği saptanmıştır. Ayrıca bazı versiyonlarda efsanenin trajik yapısının yumuşatıldığı ve masalın mutlu sonla bitirildiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Fareli Köyün Kavalcısı masalının Türkçe baskılarında eğitsel iletilerin çevirmen, uyarlayan ve yayınevi tercihlerine bağlı olarak önemli ölçüde değiştiği, bu durumun masalın eğitsel işlevini ve çocuklara aktarılan değerleri doğrudan etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma masalların eğitimde bilinçli ve eğitsel bir bakışla seçilmesi gerektiğini ortaya koyması bakımından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, different Turkish versions of The Pied Piper Hamelin, originally a German folk legend compiled by the Brothers Grimm, are examined in terms of their educational messages. The aim af research is to identify the educational messages contained in various translations and adaptations of the tale, to determine the types and intensity of these messages, and to reveal similarities and differences between the original text and its Turkish versions. The study adopts a qualitative research design based on document analysis. The sample consists of forty-four editions of the Pied Piper of Hamelin published by forty different different publishing houses in Türkiye between 1944 and 2023. The texts were analyzed through content analysis, taking as a reference the original German version included in the Brothers Grimm's Deutsche Sagen. Educational messages identified in the texts were coded under thematic categories, namely personal development, social development, universal development, religious development and enviromental awareness. The findings reveal significant differences among the examined editions in terms of the type, content, and density of the educational messages. While some editions remain faithful to the original legend, others include additional educational and ideological messages that are not present in the source text. Moreover, it was observed that in in the certain adaptations, the tragic nature of the legend was softened and the narrative was transformed into a tale with a happy ending. In conclusion, the study demonstrates that educational messages in the Turkish versions of The Pied Piper of Hamelin vary considerably depending on the the translator, adaptor and publisher. This variations directly influences the educational function of the tale consciously and critically for educational purposes.