7. ve 8. sınıf ortaokul öğrencilerinin jeomirasa yönelik tutumlarının incelenmesi (Erciyes Dağı örneği)
Examination of the attitudes of 7th and 8th grade middle school students towards geoheritage (Erciyes Mountain example)
  1. Tez No: 994355
  2. Yazar: SEMRA YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLPINAR AKBULUT ÖZPAY, DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAFER YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafya, Jeomiras, Erciyes Dağı, Öğretim Programı, Geography, Geoheritage, Mount Erciyes, Curriculum, Erciyes Mountain
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın konusu, 7. ve 8. sınıf ortaokul öğrencilerinin jeomirasa yönelik tutumlarının incelenmesidir. Örneklem alanı Kayseri ili sınırları içinde yer alan Erciyes Dağı'dır. 7. ve 8. Sınıf ortaokul öğrencilerinin jeomirasa yönelik tutumlarının incelenmesi bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu doğrultuda tez çalışmasında nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Bu tez çalışması, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında Kayseri'nin Hacılar ilçesinde bulunan ve konum itibariyle Erciyes Dağı'na yakın olan Tevfik İleri İmam Hatip Ortaokulu'nda 7. ve 8. sınıf öğrencilerinden 78 öğrencinin katkılarıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada 18 maddeden oluşan tutum ölçeği kullanılmıştır. Bu ölçeğin Cronbach Alpha katsayısı“0,864”tür. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde Cumhuriyet Üniversitesi lisanslı SPSS (Statistical Package for Social Sciences Program, Version 21.0) programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde Paired Simple t-testi, Independet Simple t testi, Normallik Analizi (Kolmogorov-Smirnov testi), ANOVA ve Güvenirlik testi (Cronbach Alpha) uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, araştırmaya katılan ortaokul öğrencileri içinde kız öğrencilerin tutum puanlarının erkek öğrencilerin tutum puanlarından yüksek olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin, jeomirasa yönelik tutumlarında sınıf düzeyi, ailenin gelir durumu ve anne–baba eğitim düzeyi gibi değişkenler açısından anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Araştırma sahasına götürülen öğrencilerin jeomirasa yönelik tutumlarında olumlu farklılıkların olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the attitudes of 7th and 8th-grade middle school students toward geoheritage. The sample area is Erciyes Mountain, located within the borders of Kayseri province. This study aims to investigate the attitudes of 7th and 8th-grade middle school students towards geoheritage. Accordingly, a quantitative research method was used in the thesis study. This thesis was conducted with the participation of 78 7th- and 8th-grade students from Tevfik İleri Imam Hatip Middle School, located in the Hacılar district of Kayseri, near Mount Erciyes, during the 2023-2024 academic year. An attitude scale consisting of 18 items was used in the study. The Cronbach Alpha coefficient of this scale is“0.864”. The SPSS (Statistical Package for the Social Sciences, Version 21.0) program, licensed by Cumhuriyet University, was used to analyze the obtained data. Paired Simple t-test, Independent Simple t-test, Normality Analysis (Kolmogorov-Smirnov test), ANOVA, and Reliability test (Cronbach Alpha) were applied in the analysis of the data. According to the study's findings, it was determined that the attitude scores of female middle school students were not significantly higher than those of male students. Additionally, it was found that there was no significant difference in students' attitudes towards geoheritage in terms of variables such as class level, family income level, and parental education level. Positive differences were found in the attitudes of students taken to the research area towards geoheritage.