Ankara kedilerinde elektro-ejekülasyon yöntemiyle sperma alınması ve dondurulması
Semen collection by electroejaculation in the Turkish Angora cat and evaluation of fresh and frozen semen
- Tez No: 99436
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ DAŞKIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ankara kedisi, Elektro-ejekülasyon, Sperma alma, Sperma dondurma
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
76 ÖZET Ankara Kedilerinde Elektro-Ejeküiasyon Yöntemiyle Sperma Alınması ve Dondurulması Bu çalışma, 8 adet Ankara kedisinde, spermanın elektro-ejekülatörle alınmasını, özelliklerinin belirlenmesini ve dondurulmasını amaçlamaktadır. Kediler normal ısı ve ışık şartlarında bireysel kafesler içinde banndırılmıştır. Kediler günde bir defe ticari kedi maması ile beslenmiş ve kedilerin önünde her zaman temiz su bulundurulmuştur. Ketamine hidroklorit (5 mg/kg ) ve Xsilazine (2,33mg/kg) ile anestezi edilen 8 kediden bir hafta arayla 8 kez sperma alınmıştır. Spermanın makroskopik ve mikroskopik muaeyeneleri laboratuvar ortamında yapılmıştır. Sperma miktarının ölçülmesinde ayarlanabilir pipet kulanılmıştır. Motilite fez-kontrast mikroskopta 200x büyütme ile saptanmıştır. Yoğunluk hemostometrik yöntemle belirlenmiştir. Morfoloji sıvı fiksasyon yöntemiyle (Hancock solüsyonu) 1000x büyütmeyle immersiyon objektifi altında değerlendirilmiştir. Yumurta şansı (% 20) ve Gliserol (% 8) içeren Tris-früktoz-Na-sitrat sulandırıcısı ile sulandırılmış sperma payetlere çekildikten sonra 2,5 saat süreyle +4 °C equilibrasyona tabi tutularak, sıvı azot buharında 15 dk süreyle dondurulmuş ve saklama işlemine geçilmiştir. Çözüm sonu muayeneler taze spermada izlenen yolla yapılmıştır. İncelenen 64 ejekülatın 40 tanesinde sperma rengi beyaz, 8 tanesinde açık beyaz, 15 tanesinde ise şeffaf, 8 tanesi kıvamlı, 29 tanesi az kıvamlı ve 26 tanesi ise kıvamsız olarak saptanmıştır.Ortalama ejekülasyon süresi(s), sperma miktarı (ul), yoğunluk ( xl06/ml) ve pH sırasıyla 125,531 ± 5,627, 61,374 ± 0,270, 184,532 ± 26,287, ve 7,738 ± 0,042, olarak saptanmıştır. Kedilere arasında sadece elektro-ejekülasyon süresi ve ejekülat miktarı açısından önemli (P< 0,005) değişimler saptanmıştır. Sulandırılmış natif spermada, motilite (%) ve ölü spermatozoa oranı (%) sırasıyla 62,456±1,68 ve 20,806+1,31 olarak saptanmıştır. Morflojik muayenede, baş (akrozom), orta kısım ve kuyruğa ait bozuklukların %'si sırasıyla, 2,476±0,182, 8,274±1,068 ve 16,590+1,02, olarak saptanmıştır. Sulandırılmış natif spermada toplam anormal spermatozoa oram ise % 26,484 ± 1,295 olarak saptanmıştır. Yine, çözüm sonu muayenlerde, motilite (%) ve ölü spermatozoa (%) oranı sırasıyla 35,096 ± 2,953 ve 48,943 ± 3,901 olarak saptanmıştır. Yine çözüm sonu morflojik muayenede, baş, orta kısmı ve kuyrukğa ait bozuklukların %'si sırasıyla, 4,977 ± 0,349, 10,153±1,254 ve 23,991 ± 1,163 olarak saptanmıştır. Çözüm sonu toplam anormal spermatozoa oram ise % 38,055 ± 1,638 olarak saptanmıştır. Böylece, Ankara kedilerinden elektro-ejekülasyonla spermanın alınması, sadece spermatolojik özelliklerin saptanmasında değil, aynı zamanda spermanın dondurulması ile onların genetik materyelinin korunma altına alınmasına da yardım edebileceği düşünülmektedir. Sonuç olarak spermanın alınması ve sıvı nitrogen yöntemiyle dondurulması Ankara kedileri için etkili bir koruma yöntemi olabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
77 SUMMARY Semen Collection by Elect roejaculation in The Turkish Ângora Cat and Evaluation of Fresh and Frozen Semen The aim of the study was to collect semen by electroejaculator, to evaluate it, and to reveal it's freezing ability in 8 adult male Angora cats. The animals were housed in individual cages in suitable environmental conditions, were fed a commercial petfood once a day, and were given add libitum clean water. They were anesthetized with ketamine-HCl (5 mg/kg body weight), and Xylazine (2,33mg/kg body weight) for electroejaculation. Sperm was taken from 8 cats with one-week interval for 8 weeks. Macroscopic and microscopic semen evaluation were performed in laborotary conditions. The volume was measured with an adjustable pipette. Motility was evaluated subjectively in phase-contrast microscope at 200x magnification. Concentration of the spermatozoa was measured by using a standard haemocytometer method. Morphology was assessed under microscope with oil immersion at lOOOx magnification after fixation of the spermatozoa in Hancock solution. Tris-fructose-Na-citrate extender including 20 % egg yolk and 8 % glycerol was used for semen cryopreservation. The diluted semen was placed in 0.25 ml plastic straws and allowed to equilibrate at 4°C for 2,5 hours. Afterwards, cryopreservation was performed in two steps: 1- straws were placed in nitrogen vapour for 15 min; 2- straws were immersed in liquid nitrogen. Spermatolojical examinations on frozen-thawed semen were performed as done on fresh semen. The number of 64 ejeculates was examined and color of the semen was determined as white in 40, as whitish in 8, as colorless in 15. There was consistency as obvious in 8, as less in 29, no in 26 ejeculates. Mean duration of ejaculation, values of the volume (fil), consantration per ml, and pH, of the semen were found as 125,53 1±5,627, 61,374 + 0,270, 184,532 ± 26,287 xlO6, and 7,702 ± 0,042, respectively. There was considerable variation in tiie duration of electroejaculation and volume among the cats only (P< 0,005). Motility and dead spermatozoa in diluted fresh semen were measured as 62,456+1,678 and 20,806+1,31 %, respectively. The percentage of defects on head, mid piece and tail were determined as 2,476±0,182, 8,274±1,068 % and 16,58811,019, % respectively. The rate of the total abnormal spermatozoa was also determined as 26,484 ±1,295 % in diluted fresh semen. Likewise, the percentage of sperm motility and the ratio of dead spermatozoa in thawed semen were found as 35,1 ± 2,953 and 48,943 ± 3,901, % respectively. Morphological examination on head, mid piece and tail was done, and defects were obtained as 4,977 ± 0,349, 10,153+1,254 and 23,991 ± 1,163, % respectively. The rate of the total abnormal spermatozoa was also determined as 38,055±1,638 % in thawed semen. Thus, it was concluded that semen collection by electroejeculation can help on not only the evaluation of the semen charecters but also the preservation of the genetic materials by semen freezing in Angora cats. The results of the study have indicated semen freezing and the storage in the liquit nitrogen could be an effective protection method for the population of the Angora cats. Key Words : Angora cat, Electro-ejaculation, Semen collection, Semen freezing