Santral seröz koryoretinopati tanılı hastalarda kişilik özelliklerinin belirlenmesi ve psikolojik faktörlerin hastalığın kronikleşmesi üzerine etkilerinin incelenmesi
Personality traits of patients with central serous chorioretinopathy and the effects of psychological factors on the chronicity of the disease
  1. Tez No: 994407
  2. Yazar: FURKAN ÇAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Obsesif Kompulsif Kişilik, Santral Seröz Koryoretinopati, Stres, Yaşam Olayları, Central serous chorioretinopathy, Life events, Obsessive-compulsive personality, Psychological stress
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Santral seröz koryoretinopati (SSKR) hastalarının kişilik özelliklerinin belirlemek ve kişilik özelliklerinin, psikolojik belirtilerin, tanı öncesi dönemde yaşanan stresli yaşam olaylarının derecesinin ve hastaların stres kaynakları ile başa çıkma tarzlarının hastalığın kronikleşmesi üzerine olan etkilerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Prospektif olarak yürütülen bu çalışmaya, semptomları son 1 ay içerisinde başlamış 21 akut SSKR hastası, 34 kronik SSKR hastası ve hastalar ile yaş ve cinsiyet açısından uyumlu 55 gönüllü katılımcı dahil edildi. Akut SSKR hastaları 4 ay boyunca aylık olarak takip edildi ve 4 aydan uzun süre subretinal sıvısı sebat eden hastaların kronik forma ilerlediği kabul edildi. SSKR hastalarının kişilik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla Kişilik İnanç Ölçeği-Kısa Form (KİÖ-KF) ile elde edilen veriler kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Psikolojik belirtilerinin değerlendirilmesi amacıyla Semptom Kontrol Listesi, yaşam olaylarının değerlendirilmesi amacıyla Holmes ve Rahe Yaşam Olayları Ölçeği ve stresle başa çıkma yöntemlerinin değerlendirilmesi amacıyla Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği (SBÇTÖ) kullanılmış ve elde edilen veriler SSKR hastaları arasında karşılaştırıldı. Optik koherens tomografi (OKT) ile hastaların santral makula kalınlığı (SMK), makula hacmi (MH), subretinal sıvı yüksekliği (SRSY), subretinal sıvı alanı (SRSA), subfoveal koroidal kalınlık (SFKK) ve koroidal vaskülarite indeksi (KVİ) parametreleri değerlendirildi. Bulgular: SSKR hastalarında kontrol grubuna göre çekingen kişilik (sırasıyla, 13,92±3,79 ve 12,03±3,98; p=0,012) ve obsesif-kompulsif kişilik (sırasıyla, 13,94±3,95 ve 12,27±3,75; p=0,025) özelliklerinin anlamlı olarak yüksek olduğu görülmüştür. Semptom Kontrol Listesi ölçeği ile akut SSKR hastalarının tanı anında obsesif-kompulsif (sırasıyla, 1,24±0,45 ve 0,96±0,34; p=0,024) , kişilerarası duyarlılık (sırasıyla, 0,96±0,71 ve 0,62±0,43; p=0,038), depresyon (sırasıyla, 1,20±0,62 ve 0,76±0,46; p=0,007), paranoid düşünce (sırasıyla, 0,99±0,53 ve 0,60±0,45; p=0,004) ve genel semptom indeksi (GSİ) (sırasıyla, 0,94±0,47 ve 0,62±0,25; p=0,004) puanlarının kronik SSKR tanılı hastaların puanlarından anlamlı olarak yüksek olduğu saptanmıştır. Kronik SSKR grubunun stresli yaşam olayı puanları kronikleşmeyen akut SSKR hastalarından anlamlı yüksek bulunmuştur (sırasıyla, 201,70±50,70 ve 159,78±37,46; p=0,006). Kronik SSKR hastalarının SBÇTÖ'de boyun eğici yaklaşım puanları akut SSKR hastalarına göre anlamlı yüksek bulunmuştur (sırasıyla; 1,27±0,51 ve 0,88±0,65; p=0,037). Ölçekler ile elde edilen puanlar ile OKT parametreleri arasında korelasyon bulunamamıştır. Sonuç: SSKR hastalarının çekingen kişilik ve obsesif-kompulsif kişilik özelliklerine sahip oldukları görülmüştür. Yüksek seviyede stresli yaşam olayları ve stresle başa çıkmada boyun eğici yaklaşım tarzı kullanımı hastalığın kronikleşemesini etkileyen faktörler arasındadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: We aimed to determine personality characteristics of central serous chorioretinopathy (CSC) patients and to investigate the effects of personality characteristics, psychological symptoms, severity of stressful life events that happened before the diagnosis and patients' coping strategies with stress on progression of acute CSC to chronic form. Method: Twenty-one acute CSC patients whose symptoms started in the last month, 34 chronic CSC patients, and 55 age-and gender-matched volunteers were included in this study. Acute CSC patients were followed up monthly for 4 months, and those who had persistent subretinal fluid more than 4 months were considered chronic CSC patients. Personality Belief Questionnaire-Short Form (PBQ-SF) was used to assess personality characteristics of CSC patients and results were compared with the control group. Symptom Checklist-90-R (SCL-90-R), Holmes and Rahe Stress Inventory, Ways of Coping Inventory were used to assess psychological symptoms, stressful life events and strategies that patients use to cope with stress, respectively. Central macular thickness (CMT), macular volume (MV), subretinal fluid height (SFH), subretinal fluid area (SFA), subfoveal choroidal thickness (SFCT), and choroidal vascularity index (CVI) were measured with optic cohorence tomography (OCT). Results: Avoidant personality (13,92±3,79 vs. 12,03±3,98, respectively, p=0,012) and obsessive-compulsive personality (13,94±3,95 vs. 12,27±3,75, respectively, p=0,025) scores were significantly higher in CSC patients compared to control group. Obsessive-compulsive (1,24±0,45 vs. 0,96±0,34, respectively, p=0,024), interpersonal sensitivity (0,96±0,71 vs. 0,62±0,43, respectively, p=0,038), depression (1,20±0,62 vs. 0,76±0,46, respectively, p=0,007), paranoid ideation (0,99±0,53 vs. 0,60±0,45, respectively, p=0,004), and general symptom index (GSI) (0,94±0,47 vs. 0,62±0,25, respectively, p=0,004) scores of acute CSC patients measured with SCL-90-R at the time of the diagnosis were significantly higher than chronic CSC patients' scores. Stressful life events scores of chronic CSC patients were significantly higher than acute patients' scores (201,70±50,70 vs. 159,78±37,46, respectively, p=0,006). Chronic CSC patients scored significantly higher on submissive style subscale of Ways of Coping Inventory compared with acute CSC patients (1,27±0,51 vs. 0,88±0,65, respectively, p=0,037). There was no corelation between questionnaire scores and OCT parameters. Conclusion: CSC patients had obsessive compulsive and avoidant personality characteristics. Higher levels of stressful life events and using submissive coping style are among the factors that cause progression of the disease to chronic form.