Ters yüz öğrenme yaklaşımının yükseköğretimdeki öğrencilerin akademik başarı ve algılarına etkisi (Burkina Faso örneği)
Flipped learning approach effect on Burkina Faso higher education students achivement and perception
- Tez No: 994488
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ÇAKIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ters Yüz Öğrenme Yaklaşımı, Yükseköğretim, Öğrenci akademik Başarısı ve Öğrenci Algısı, Flipped Learning Approach, Higher Education, Students Achievement and Students Perception
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Dijital teknolojilerin gelişimi, eğitim alanında yeni öğrenme yaklaşımlarının ortaya çıkmasına yol açmıştır. Bu yaklaşımlar arasında ters yüz öğrenme yaklaşımı öne çıkmaktadır. Bu yaklaşımın, dünya genelinde yükseköğretimde akademik başarıyı ve öğrenmenin birçok boyutunu iyileştirmede etkili olduğu kanıtlanmıştır. Burkina Faso yükseköğretiminin karşı karşıya olduğu çok sayıda zorluk göz önünde bulundurulduğunda, ters yüz öğrenme yaklaşımı öğretim kalitesini ve öğrenci başarısını artırmak için potansiyel bir çözüm olarak görülmektedir. Bu çalışma, ters yüz öğrenme yaklaşımının Burkina Faso'daki yükseköğretim öğrencilerinin akademik başarısı ve algıları üzerindeki etkisini, geleneksel öğretim yaklaşımıyla karşılaştırarak incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada, nicel araştırma kapsamında yarı deneysel ve betimsel tasarımlar ile nitel araştırma yöntemlerinin bütünleştirildiği karma yöntem yaklaşımı kullanılmıştır. Çalışma, 2023–2024 akademik yılının ikinci döneminde, başkent Ouagadougou'da bulunan özel bir yükseköğretim kurumunda, Temel Bilişim Teknolojileri dersini alan birinci sınıf lisans öğrencileri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Toplam 84 öğrenci, ters yüz öğrenme yaklaşımının uygulandığı deney grubu (n = 44) ve geleneksel öğretim yönteminin uygulandığı kontrol grubu (n = 40) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Araştırmanın başında her iki gruba başarı ön test, sonunda ise son test uygulanmıştır. Ayrıca, deney grubuna çalışma sonunda algı ölçeği ve yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanarak veri toplanmıştır. Ters yüz öğrenme ortam ve ders içerikleri metin ve videolar araştırmacı tarafından hazırlanmış etkileşimli ve analitik video içerikleri içeren öğrenme yönetim sistemi ve Edpuzzle bir çevrimiçi platformda deney grubu erişim ile paylaşılmıştır. Toplanan nicel veriler, deney ve kontrol grupları arasında ön test ve son test sonuçlarını karşılaştırmak amacıyla bağımsız örneklem t-testi, eşleştirilmiş örneklem t-testi ve Tekrarlı Ölçümler ANOVA kullanılarak SPSS yazılımı ile analiz edilmiştir. Algı ölçeğinden elde edilen veriler betimsel analizle incelenmiş; yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen nitel veriler ise MAXQDA yazılımı kullanılarak içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları; ters yüz öğrenme eğitim gören öğrencilerin, geleneksel öğretim yönteme kıyasla daha yüksek akademik başarı elde ettiklerini göstermektedir. Ayrıntılı olarak, ön testte iki grubu arasında fark bulunmamıştır. Kontrol grubu ön ve son test arasında önemli fark olmadığında deney grubun bir fark bulunmuştur. Son testten sonra deney grubu kontrol grubun göre fark bulunmuştur. Deney grubundaki öğrencilerin ters yüz öğrenme yaklaşımına yönelik algılarının olumlu olduğu tespit edilmiştir. Nitel içerik analizi sonuçlarda öğrenciler ters yüz öğrenme yaklaşımına yönelik olumlu bir algı olduğunu gösterirken, internet bağlantısıyla ilgili teknik zorluklar önemli engeller olarak ortaya çıkmıştır. Bu zorluklara rağmen öğrenciler, ters yüz öğrenme yaklaşımını takdir ettiklerini ve çevrimdışı erişilebilen içeriklerin bu sorunları azaltabileceğini ifade etmişlerdir. Ters yüz öğrenme başka derslerde de uygulanabileceğini belirtmişlerdir. Araştırma sonuçlarına göre, ters yüz öğrenme yaklaşımının Burkina Faso yükseköğretiminde daha yaygın biçimde kullanılması ve sunduğu avantajlardan etkin şekilde yararlanılması gerektiği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The development of digital technologies has led to new pedagogical approaches. Flipped learning approach is one the most efficient. This approach has proven effective in improving academic achievement and many aspects of learning in higher education on the worldwide. Burkina Faso, higher education has been facing with numerous challenges. Flipped learning appears as a potential solution for improving the quality of teaching and student success. This study aims to investigate the effect of flipped learning approach on Burkina Faso higher education students achievement and their perpection compared to traditional teaching and learning approach in order to better understand flipped learning approach potential. A mixed-method research approach was employed, combining a quasi-experimental and descriptive of design of quantitative with qualitative methods. The study was conducted with first-year undergraduate students for basic computer science course in a private higher education institution in Ouagadougou the capital city of the country during the second semester of the 2023-2024 academic year. An 84 students were divided into two groups; an experimental group (n: 44) using the flipped learning approach and a control group (n: 40) using traditional learning teaching approach. Both groups were administered with pretest at the beginning of the study and a posttest at the end. Additionally, the experimental group completed a perception scale and a semi-structured interview form for data collection at the end of the study. The flipped learning content was shared with the experimental group on an a specific online platform as learning management system and Edpuzzle, which included interactive and analytical video content prepared by the researcher. Data were analyzed using independent samples t-test, paired samples t-test, and Repeated Measures ANOVA with SPSS software to compare the pretest and posttest results between the experimental and control groups. The perception scale was analyzed using descriptive analysis approach and the semi-structured interview with content analysis technic with Maxqda software for qualitative data analyzing. The results show that students who received flipped learning education achieved better academic achievement than traditional learning and teaching group. Specifically, no difference was found between the two groups in the pre-test. While there was no significant difference between the pre-test and post-test for control group, a difference was found with experimental group pre-test and post-test. After the post-test, result show that the experimental group get more success compared to the control group. The students in the flipped learning group had a positive perception. Furthermore, qualitative content analysis indicated a positive perception of the flipped learning approach, while technical difficulties with internet connectivity emerged as a significant obstacle. Despite some challenges, students appreciated the flipped learning and suggested that accessing offline content could solve these problems. They also belief that this approach could applied to other courses. Based on the results of this study, flipped learning must get more attention to be applied on Burkina Faso's higher education system.