Sürdürülebilir kalkınma yaklaşımının ilkokullarda uygulanabilirliğine ilişkin öğretmen görüşlerinin incelenmesi
An examination of teachers' views on the applicability of the sustainable development approach in primary school
  1. Tez No: 994498
  2. Yazar: MUSTAFA EMİN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL BUYRUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal sürdürülebilirlik, Çevresel sürdürülebilirlik, İlkokul öğretmenleri, Social sustainability, Sustainable environment, Primary school teachers
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, sürdürülebilir kalkınma yaklaşımının ilkokul kademesinde uygulanabilirliğine ilişkin öğretmen görüşlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Sürdürülebilir kalkınma, çevresel, sosyal ve ekonomik boyutlarıyla bireylere aktarılması gereken bütüncül bir yaklaşım olarak değerlendirilmekte olup, bu sürecin en kritik aktörleri arasında öğretmenler yer almaktadır. Bu doğrultuda çalışma, öğretmenlerin sürdürülebilir kalkınmaya yönelik bilgi düzeylerini, tutumlarını, karşılaştıkları zorlukları ve uygulamaya yönelik çözüm önerilerini ortaya koymayı hedeflemektedir. Öğretmen görüşleri, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin eğitim sistemine etkili biçimde dahil edilebilmesi için politika yapıcılar ve eğitim yöneticilerinin daha kapsayıcı ve destekleyici stratejiler geliştirmesi gerektiğine işaret etmektedir. Araştırma, bu bağlamda sürdürülebilir kalkınma eğitiminin güçlendirilmesine yönelik öneriler sunmakta ve alan yazına katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine teachers' views on the applicability of the sustainable development approach at the primary school level. Sustainable development is regarded as a holistic approach that must be conveyed to individuals through its environmental, social, and economic dimensions, with teachers being among the most critical actors in this process. Accordingly, the study seeks to reveal teachers' levels of knowledge, attitudes, the challenges they encounter, and their practical suggestions regarding sustainable development. Teachers' opinions emphasize that in order for sustainable development goals to be effectively incorporated into the education system, policymakers and educational administrators should develop more inclusive and supportive strategies. In this context, the research aims to offer recommendations to strengthen education for sustainable development and contribute to the existing body of literature.