Milletlerarası tahkimde kişisel verilerin korunması
The protection of personal data in international arbitration
  1. Tez No: 994570
  2. Yazar: BENAN SÜMEYYE SÜLEYMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRE ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Milletlerarası tahkim, ticari tahkim, yatırım tahkimi, kişisel verilerin korunması, tahkim kararının iptali, tenfiz engelleri, sınır ötesi aktarım, ilgili kişi, veri minimizasyonu, orantılılık, meşru menfaat, açık rıza, doğrudan uygulanan kurallar, International arbitration, commercial arbitration, investment arbitration, personal data protection, annulment of arbitral award, enforcement barriers, crossborder transfer, data subject, data minimization, proportionality, legitimate interest, explicit consent, mandatory rules
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Kişisel verilerin korunması, milletlerarası tahkim yoluyla ticari ihtilaflar ve yatırım uyuşmazlıklarının verimli ve etkili çözümü için yalnızca tamamlayıcı bir yükümlülük değil; tahkim yargılamasının meşruiyetini, öngörülebilirliğini ve sürdürülebilirliğini etkileyen yapısal bir unsurdur. Milletlerarası tahkimde yargılama sürecinde elde edilen kişisel verilerin hukuka uygun işlenmesi ve korunması, çalışmanın ana konusu olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle Kıta Avrupası Hukuk Sistemi ve Türk Hukuk Sisteminin kişisel verilerin korunması hukukuna yaklaşımları ışığında; tahkim katılımcılarının rolü, tahkim yargılamasında kişisel verilerin hukuka uygun işlenmesi, sınır ötesi veri aktarımı ve uygulanacak veri koruma hukukunun belirlenmesi ele alınmaktadır. Kişisel veri ihlallerinin idari yaptırım ve tazminat sorumluluğunun yanı sıra tahkim kararının iptali veya tenfize engel sonuç doğurabileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The protection of personal data is not merely a complementary obligation for the efficient and effective resolution of commercial and investment disputes through international arbitration; rather, it constitutes a structural element that affects the legitimacy, predictability, and sustainability of arbitral proceedings. The lawful processing and protection of personal data obtained during arbitral proceedings in international arbitration therefore emerges as the main subject of this study. In light of the approaches of the Civil Law System and the Turkish Legal System to personal data protection law, the following are examined: the role of arbitration participants, the lawful processing of personal data in arbitration proceedings, cross-border data transfer, and the determination of the applicable law. It is also assessed that personal data breaches may lead to administrative sanctions and liability for damages, as well as the annulment of the arbitral award or an obstacle to its enforcement.