Mobilyada konforu oluşturan katmanların incelenmesi ve konfor katmanı tasarımı
Investigation of layers creating comfort in furniture and comfort layer design
  1. Tez No: 994649
  2. Yazar: SÜLEYMAN DÜNDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA AKGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Fizyoloji, Industrial Design, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel ergonomi, Endüstriyel tasarım, Etkileşimli tasarım, Müşteri deneyimi, Sistem geliştirme, Tasarım kalitesi, Cognitive ergonomics, Industrial design, Interactive design, Customer experience, System development, Design quality
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Günlük yaşamda kullanıcıların en fazla temas ettiği ve uzun zaman geçirdiği mobilyaların başında oturma grupları gelmektedir. Bu tez çalışmasında, oturma gruplarının konfor katmanlarının detaylı bir şekilde analiz edilmesi ve kullanıcıların oturma deneyimlerinde hem konfor algısını artırmayı hem de ergonomik olarak desteklemeyi hedefleyen yeni bir konfor katmanı tasarımı geliştirilmesi hedeflenmiştir. Kullanıcının oturma sırasında uyguladığı basınca ters yönde hareket edebilen, esnek plastik yapıya sahip destekleyici latalar kullanılarak yeni konfor katmanı tasarlanmıştır. Bu kapsamda kullanıcı deneyimi için, oturma gruplarına yönelik olarak, kullanıcıların uzun süreli oturum konfor algılarını, kullanıcıların kültürel, fiziksel ve cinsiyet temelli farklılıklarından da etkilenebileceği göz önünde bulundurularak, ürüne özgü anket tasarımı geliştirilerek değerlendirilmiştir. Ardından özel olarak tasarlanan konfor test cihazları ve oturma basıncını ölçen teknolojik cihazlar aracılığıyla ürünün konforuna yönelik objektif test ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, temas yüzey alanının yeni konfor katmanı tasarımı ile genişlediğini, insan vücudunu daha etkin bir şekilde kavradığını ve yüzeye uygulanan basıncın daha orantılı dağıldığını ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
Seating groups are among the pieces of furniture with which users interact most frequently and spend the longest periods of time in their daily lives. In this thesis, it is aimed to conduct a detailed analysis of the comfort layers of seating groups and to develop a new comfort-layer design that enhances users' perceived sitting comfort while providing ergonomic support. A new comfort layer was designed using supportive slats made of flexible plastic structures that can move in the opposite direction of the pressure applied by the user during sitting. In this context, a product-specific questionnaire was developed to evaluate user experience in seating groups, taking into consideration that long-term sitting comfort perceptions may also be influenced by users' cultural, physical, and gender-related differences. Subsequently, objective comfort tests were conducted using specially designed comfort-testing devices and technological equipment that measure sitting pressure. The obtained results reveal that the contact surface area has been expanded with the new comfort layer design, that it grips the human body more effectively, and that the pressure applied to the surface is distributed more evenly.