Exploring Biophilic Design Integration in The MultiStory Touristic Accommodation Buildings
Çok Katlı Turistik Konaklama Binalarında Biyofilik Tasarım Entegrasyonunu Keşfetmek
  1. Tez No: 994758
  2. Yazar: CEMİL ÇİFÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİL PAŞAOĞLULARI ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Biyofili, Biyofilik Tasarım, Sağlık Oteli, Çok Katlı Turistik Konaklama, Sağlıklı Yaşam, İç Mekanlar, Biophilia, Biophilic Design, Wellness Hotel, Multi-Storey Touristic Accomodation, Well-Being, Interior Spaces
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dogu Akdenız Unıversıtesı-Eastern Medıterranean Unıversıty
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
Özet
Günümüzde, kapalı alanlara yönelik tutumlar yavaş yavaş değişmeye başlıyor. Bu değişiklik, insanların yaşam alanlarını geliştirmek için dış ve iç mekanların birbirini tamamlaması gerektiği fikrine dayanmaktadır. İnsanlar ile doğal çevre arasındaki bağı iyileştirmek, çeşitli tasarım yaklaşımlarının hedefidir. Stephen Kellert, 2008'de“biyofilik tasarım”kavramını öneren ilk araştırmacıdır (Kellert, S.R. 2008) ve daha sonra bu kavram, 2014'te Browning ve diğerleri tarafından analiz edilmiş ve daha fazla sınıflandırılmıştır. Doğayla senkronize bir şekilde yaşama duygusu uyandıran ve insanları ona yakınlaştıran ortamlar yaratmak, biyofilik tasarımın hedefidir. Biyofilik tasarım, doğal dünyadan yönler getirerek ve insanların tatmin olmuş insanlar olmalarına yardımcı olarak inşa edilmiş ortamlardan faydalanan kişilerin zihinsel ve fiziksel refahını artırır. İnsanları ve doğal dünyayı bütünleştirmek,“biyofilik tasarım”olarak bilinen tasarım konseptinin hedefidir. Biyofilik tasarımın insan sağlığı ve refahı için sayısız avantajı gösterilmiştir. Çalışmalar, doğal unsurların inşa edilmiş çevreye entegre edilmesinin ruh hali, bilişsel yetenekler ve stres azaltma açısından olumlu sonuçlar verebileceğini göstermiştir. Bu konu, bu çalışmanın oteller için özel odak noktasıdır. Oteller, dinlenme, yenilenme ve günlük koşuşturmadan uzaklaşmak için popüler destinasyonlardır. Ancak, verimliliğe ve işlevselliğe güçlü bir vurgu yaptığı için, geleneksel otel tasarımı genellikle ziyaretçilerin deneyimlerini iyileştirebilecek doğal bağlantıdan yoksundur. Dahası, otel binaları çok katlı yapılar olarak var oldukça doğayla olan bağlar bile azalır. Biyofilik tasarım, otelleri sağlık, zindelik ve gençleşmeyi teşvik eden mekanlara dönüştürebildiği için tam da burada devreye girer. Bu bağlamda, bu çalışmanın amacı, biyofilik tasarım çözümlerinin çok katlı otel örneklerinde, özellikle yüksek katlı durumlarda nasıl var olduğunu araştırmak ve otel kullanıcılarının refahı açısından doğayla temas halinde olmanın faydalarını belirlemektir. Tez, nitel araştırma metodolojisiyle yürütülmektedir. Buna göre, bu araştırmanın verileri öncelikle biyofilik tasarım hakkında adım adım veri toplayarak (tanım, tasarım desenleri, faydalar ve kullanıcılar üzerindeki etkisi), ikinci olarak refah/refah odaklı sağlıklı yaşam hakkında adım adım refah tanımı, refah tanımı, refah ölçütleri hakkında veri toplayarak, üçüncü olarak turistik konaklama hakkında adım adım turistik konaklama türleri hakkında veri toplayarak, ardından tematik turistik konaklama hakkında ve ardından çalışmanın ana konuları olan refah oteli ölçütlerini ve refah oteli işlevlerini keşfetmek için refah otelleri hakkında veri toplayarak sistematik bir literatür taraması yoluyla toplanmıştır. Ayrıca, refahın ölçütlerini ve işlevlerini anlamak için çeşitli literatür kaynaklarından 5 vaka analizi kullanıldı (5 adet refah oteli vakası analiz edildi) ve 5 adet yüksek katlı otel vakasının analizi, bu tür binaların mekanlarında biyofilik tasarım çözümlerinin miktarını ortaya koydu. Üst katlarda doğayı iç mekana getirmek için hangi çözümlerin kullanıldığı açıklandı. Sistematik literatür taraması ve vaka analizi, bu çalışmanın ikinci bölümünde sonuç çıkarmak için bir dizi öneri geliştirilmesine yol açtı.
Özet (Çeviri)
These days, attitudes toward enclosed areas are gradually beginning to shift. This modification is predicated on the notion that, in order to enhance people's living spaces, outdoor and indoor spaces should complement one another. Improving the link between humans and the natural environment is the goal of several design approaches. Stephen Kellert is the first researcher who proposed the concept of“biophilic design,”in 2008 (Kellert, S.R. 2008) and then this concept was analysed and further classified by Browning et al. in 2014. Creating surroundings that inspire a sense of living in sync with nature and bring people closer to it is the goal of biophilic design. Biophilic design enhances the mental and physical well-being of persons who benefit from built settings by bringing in aspects from the natural world and assisting people in being fulfilled humans. Integrating people and the natural world is the goal of the design concept known as“biophilic design.”Numerous advantages of biophilic design for human health and wellbeing have been demonstrated. Studies have indicated that the integration of natural elements into the built environment can yield favourable outcomes in terms of mood, cognitive abilities, and stress mitigation. This issue is the particular focus of this study for hotels. Hotels are popular destinations for rest, renewal, and getting away from the daily grind. However, because it places a strong emphasis on efficiency and functionality, traditional hotel design frequently lacks the natural connection that can improve visitors' experiences. Moreover, the links with nature even decreases as the hotel buildings exist as multi-storey structures. This is where biophilic design comes into play because it can transform hotels into spaces that promote health, wellness, and rejuvenation. In this context, the aim of this study is to investigate how biophilic design solutions exist in multi-storey hotel examples particularly at the high-rise cases and to determine the benefits of being in touch with nature in terms of the well-being of hotel users. The thesis is carried out with qualitative research methodology. Accordingly, the data of this research were collected through a systematic literature review on firstly biophilic design collecting data step by step on (definition, design patterns, benefits and impact on users), secondly on well-being/wellness oriented healthy living by collecting data step by step on definition of well-being, definition of wellness, criteria of wellness. Thirdly on touristic accommodation by collecting data step by step on types of touristic accommodation than on thematic touristic accommodation and then on wellness hotels to discover wellness hotel criteria and wellness hotels functions, which are the main topics of the study. Moreover, the analysis of 5 cases from various literature sources was used to understand the criteria and functions of wellness (5 cases of wellness hotels were analysed), and the analysis of 5 cases of high-rise hotels revealed the amount of biophilic design solutions in the spaces of such buildings. It was explained which solutions were used to bring nature into the interior on the upper floors. Systematic literature review and analysis of cases led to the development of a list of recommendations for drawing conclusions in the second part of this study.