Ayvacık barajı sulama birliği sulama şebekesinden sulama yapan silajlık mısır yetiştiricilerinin sulama zaman planlaması yeteneklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of irrigation scheduling capabilities of corn breeders for irrigation from ayvacik baraji irrigation association
  1. Tez No: 994778
  2. Yazar: ABDULLAH YAVAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT TEKİNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarımsal sulama, Agricultural watering
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Çanakkale ili Ayvacık Ovası'nda yer alan Ayvacık Barajı Sulama Birliği'nden kapalı borulu sulama şebekesiyle sulama yapan silajlık mısır üreticilerinin, sulama zaman planlaması yeteneklerini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Söz konusu bölgede yağmurlama ve damla sulama yöntemleri ile silajlık mısır üretimi yapan çiftçilerin 2023 ve 2024 üretim sezonlarında, sulama programları ve verimleriyle birlikte gübre ve ilaç uygulamaları da incelenmiş, bilimsel esaslara dayalı optimum sulama programları ile sulama suyu kullanım etkinliği göstergesi açısından karşılaştırmalar yapılmıştır. Böylece çiftçilerin sulama alışkanlıklarının bilimsel gerçeklikler bakımından ne ölçüde uyumlu olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, silajlık mısır üreticileri optimuma göre sulama sayısını 2023 yılında 2 parselde çok, geri kalan 7 parselde az sayıda yaparken 2024 yılında ise 1 parselde çok, 1 parselde aynı ve geri kalan 7 parselde ise az sayıda yapmıştır. Benzer biçimde çiftçiler optimuma göre sulama miktarını 2023 yılında %8,4-%25,2 arasında, 2024 yılında ise %24,0-%103,2 arasında ihtiyaçtan fazla uygularken, 2023 yılında %9,7-%64,6 arasında, 2024 yılında ise %1,9-%50,5 arasında ihtiyaca göre eksik sulama suyu uygulamışlardır. Dolayısıyla bu bilinçsiz sulama sonucunda da sulama suyu kullanım etkinliği 2023 yılında ortalama 15,5 kg/da/mm, 2024 yılında da 9,8 kg/da/mm olarak gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the irrigation scheduling capabilities of silage corn producers irrigating with a closed-pipe irrigation network from the Ayvacık Dam Irrigation Association in the Ayvacık Plain of Çanakkale province. The irrigation scheduling, yields, and fertilizer and pesticide applications of farmers producing silage corn using sprinkler and drip irrigation methods in the region were examined during the 2023 and 2024 production seasons. Comparisons were made with scientifically based optimum irrigation schedulings and irrigation water use efficiency indicators. Thus, the extent to which farmers' irrigation habits were consistent with scientific realities was determined. The research results showed that in 2023, silage corn producers applied the optimum number of irrigations to 2 plots with a high number of irrigations and to 7 plots with a low number of irrigations. In 2024, this number varied between 1 plot with a high number of irrigations, 1 plot with the same number of irrigations, and the remaining 7 plots with a low number of irrigations. Similarly, farmers applied more irrigation than needed between 8.4% and 25.2% in 2023 and between 24.0% and 103.2% in 2024, while they applied less irrigation than needed between 9.7% and 64.6% in 2023 and between 1.9% and 50.5% in 2024. Consequently, as a result of this unconscious irrigation, the irrigation water use efficiency averaged 15.5 kg/da/mm in 2023 and 9.8 kg/da/mm in 2024.