Posthümanizm ve transhümanizm ekseninde öznenin dijital dönüşümü: Netflix Gelecekte belgeselinin biyoteknoloji ve biyopolitika bağlamında analizi
The digital transformation of the subject in the context of posthumanism and transhumanism: An analysis of the Netflix Future documentary in the context of biotechnology and biopolitics
  1. Tez No: 994858
  2. Yazar: TUBA DUMAN YILDIZBAKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN ALVER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Söylem Analizi, Posthümanizm, Semiyotik Analiz, Transhümanizm, Discourse Analysis, Posthumanism, Semiotic Analysis, Transhumanism
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medya ve İletişim Çalışmaları Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 21. yüzyılda“özne”nin dijital çağ koşullarında nasıl dönüştüğünü; hümanizm, posthümanizm ve transhümanizmin düşünsel kaynaklarını tartışarak incelemeyi amaçlar. Bu çerçevede Antik Çağ'dan moderniteye uzanan süreçte özne kavrayışının; yazı, matbaa, Rönesans, Sanayi Devrimi gibi tarihsel kırılmalarla farklı formlar kazandığı vurgulanır. Çalışma özellikle yapay zekâ, robotik ve biyomühendislik gibi alanların“dijital miras”, hologram, sohbet robotları ve benzeri pratiklerle“dijital ölümsüzlük”fikrini görünür kıldığına dikkat çeker; kuramsal eksenini de Foucault'nun biyopolitika yaklaşımı üzerinden kurar ve teknolojinin özne dönüşümündeki olumsuz etkisini problematize eder. Uygulamalı bölümde ise Netflix'in Gelecekte belgesel serisinden seçilen bölümlerde öznenin dijital dönüşümünün hangi anlatı, gösterge ve söylemsel hatlar üzerinden inşa edildiği; semiyotik analiz ve söylem analizi ile çözümlenir. Bu çalışmada bedenin veri ile tanımlanması ve yönetilmesi, kimliğin ve deneyimin dijital ara yüzlere taşınması, yaşam ve ölüm sınırlarının bulanıklaşması bulgularına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine how the“subject”is transformed under the conditions of the digital age in the 21st century by discussing the intellectual sources of humanism, posthumanism, and transhumanism. Within this framework, it emphasizes that the understanding of the subject has taken on different forms through historical ruptures from Antiquity to modernity, such as writing, the printing press, the Renaissance, and the Industrial Revolution. The study particularly draws attention to how fields such as artificial intelligence, robotics, and bioengineering render the idea of“digital immortality”visible through practices like“digital legacy,”holograms, chatbots, and similar applications; it also grounds its theoretical axis in Foucault's biopolitical approach and problematizes the negative impact of technology on the transformation of the subject. In the applied section, it analyzes how the subject's digital transformation is constructed through specific narrative, semiotic, and discursive lines in selected episodes from Netflix's documentary series The Future, using semiotic analysis and discourse analysis. In this study, findings indicate that the body is defined and governed through data, that identity and experience are transferred to digital interfaces, and that the boundaries between life and death become increasingly blurred.