Şehir marka imajı bağlamında nesnelerin interneti teknolojisinin şehir marka itibarına etkisi: İstanbul şehri sakinleri üzerinde bir araştırma
The impact of Internet of Things technology on city brand reputation in the context of city brand image: A study on the residents of Istanbul
  1. Tez No: 994864
  2. Yazar: ZEYNEP ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİLAL ÖZDEN ÖZDEMİR ÇAKIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Reklamcılık, Halkla İlişkiler, Advertising, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İmaj, İstanbul, İtibar, Şehir markası yaratma, Şehirler, Image, Istanbul, Reputation, Creating city brand
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bilim Dalı
Özet
Küresel dünyada birbirleriyle rekabet halinde olan şehirler; diğerlerinden farklılaşarak kendilerine ilişkin imajları yönetebilmek ve bu doğrultuda da itibar elde edebilmek üzere markalama çalışmalarına başvurmaktadır. Bu çalışmalar neticesinde olumlu tutumlara sahip, memnuniyeti yüksek; yaşamayı, ziyaret etmeyi ve/ya yatırım yapmayı tercih eden paydaşlar kazanmakta; mevcudiyetini ve potansiyelini artırmaktadır. Söz konusu çalışmalarda çağın teknolojilerine uygun çıktılar sunabilmek önem arz etmektedir. Bugünün web 4.0 çağının teknolojik yapısını oluşturan nesnelerin interneti, şehirlerin gerçekleştirdikleri markalama çalışmalarında belirleyici olmaktadır. Likert tipi üç ölçeğe ilişkin uyarlamada bulunularak İstanbul şehri sakinlerine anket yönteminin uygulandığı nicel çalışmada, şehir marka imajı bağımsız değişkeninin nesnelerin interneti teknolojisi kullanımı aracı değişkeni üzerinden şehir marka itibarı bağımlı değişkenine anlamlı ve pozitif yönde etkide bulunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca İstanbul şehrine ilişkin imaj ve itibarın olumlu yönde olduğu; ancak memnuniyet açısından şehre yönelik kararsızlıkların olduğu saptanmıştır. Nesnelerin interneti teknolojisinin ortalama sıklıkta kullanıldığı ve bununla birlikte söz konusu teknolojiye yönelik tutumların genel olarak olumlu olduğu gözlemlenmiştir. Ancak yeni teknolojiler karşısında ve gizlilik, güvenlik konularında şehre ilişkin tutumlarının nötr kaldığı da görülmüştür. Dolayısıyla nesnelerin interneti teknolojisine ilişkin gizlilik, güvenilirlik gibi hususlarda iyileştirmelerde bulunulması, ilgili teknolojinin tanıtımının yapılması ve şehir yaşamında daha fazla kullanılması faydalı olacaktır. Araştırmanın şehir markalama, şehir marka imajı, şehir marka itibarı kapsamında nesnelerin interneti teknolojisinin kullanımına ilişkin teoride ve uygulamada farkındalık oluşturması ve katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Cities competing with each other in the global world are resorting to branding efforts to differentiate themselves from others, manage their image, and thereby build reputation. These efforts ultimately attract stakeholders with positive attitudes and high satisfaction who prefer to live, visit, and/or invest, increasing their presence and potential. Providing outputs compatible with contemporary technologies is crucial in these efforts. The Internet of Things, which forms the technological landscape of today's Web 4.0 era, is a determining factor in city branding efforts. A quantitative study using a survey method adapted to three Likert-type scales and administered to Istanbul residents found that the independent variable of city brand image had a significant and positive impact on the dependent variable of city brand reputation through the mediating variable of Internet of Things technology use. Furthermore, it was determined that the image and reputation of Istanbul are positive, but there is uncertainty about the city's satisfaction with the city. It was observed that Internet of Things technology is used at an average frequency, and that attitudes toward this technology are generally positive. However, it has also been observed that their attitudes toward cities remain neutral regarding new technologies and privacy and security. Therefore, improvements in privacy and security related to Internet of Things technology, its promotion, and increased use in urban life would be beneficial. The research is expected to raise awareness and contribute to the theoretical and practical application of Internet of Things technology within the context of city branding, city brand image, and city brand reputation.