Worlds rewritten: Feminist resistance in South Asian speculativefiction
Yeniden yazılan dünyalar: Güney Asya spekülatif kurgusunda feminist direniş
- Tez No: 994906
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİZ ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Comparative Literature
- Anahtar Kelimeler: Dekolonyal feminizm, Postkolonyalizm, Spekülatif kurgu, Decolonial feminism, Postcolonialism, Speculative fiction
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Güney Asya spekülatif kurgusunu bir kaçış yöntemi değil; İngiliz sömürgeciliğine, köktendinciliğe ve ataerkil milliyetçiliğe karşı hayati bir feminist direniş teknolojisi olarak konumlandırır. Çaloşma, yirminci yüzyıl başı reform hareket lerinden günümüzün otoriter kaygılarına uzanan bir edebi silsile üzerinden, bu anlatıların kadın bedeninin eril yasalarca mühürlenmeyi reddettiği karşı-hegemonik alanlar olduğunu savunur. Araştırma, Begüm Rokeya Sakhawat Hossain'in Sultana's Dream (1905) ve Padmarag (1924) eserlerini Bengal Sömürge Reformları bağlamında inceleyerek, yazarın“zenane”mantığını yıkmak için ütopyayı nasıl kullandığını analiz eder. Hossain, laik eğitim ve inançlar arası kız kardeşlik üzerine kurulu, dönemin muhafazakˆar normlarına meydan okuyan bir“gerçekçi ütopya”inşa eder. İnceleme daha sonra, Chitra Ganesh (2018) ve Shehzil Malik'in (2022) görsel sanatlarında bu metinlerin“mecralar arası yaşam sonrasına”yönelerek, Hossain'in vizyonunun modern feminist bilinçteki canlılığını gösterir. Sömürge sonrası ulus-devlete odaklanan tez, Bina Shah'ın Before She Sleeps (2018) ve Manjula Padmanabhan'ın Escape (2008) distopyalarını inceler. Rejimlerin, kadınları devlet mekanizması içinde kaynaklara indirgemek için dini ve teknolojiyi nasıl silahlaştırdığını araştırır. Çalışma, bu kuşatılmış manzaralarda dahi ütopik dürtünün hayatta kaldığı sonucuna varır. Padmanabhan'ın beyabanları veya Shah'ın yeraltı ağları aracılığıyla bu tür; geleceğin kapalı bir baskı döngüsü değil, hafızanın ısrarıyla açık tutulan bir olasılık ufku olduğunu iddia eder.
Özet (Çeviri)
This thesis positions South Asian Speculative Fiction not as escapism but as a vital technology of feminist resistance against British colonialism, religious fundamentalism, and patriarchal nationalism. Mapping a literary lineage from early twentiethcentury reform movements to present-day authoritarian anxieties, the study argues that these narratives function as counter-hegemonic spaces where the female body refuses inscription by the laws of men or the state. The research examines Begum Rokeya Sakhawat Hossain's visionary works, Sultana's Dream (1905) and Padmarag (1924), within the context of Colonial Reform Movements in Bengal. It analyses how Hossain utilised utopian imagination to dismantle the logic of the zenana, constructing instead a 'realist utopia' founded on secular education and interfaith sisterhood that defied the conservative norms of her era. The investigation pivots to the 'intermedial afterlives' of these texts in the visual art of Chitra Ganesh (2018) and Shehzil Malik (2022), demonstrating the enduring vitality of Hossain's vision in modern feminist consciousness. Transitioning to the post-colonial nation-state, the thesis examines the critical dystopias of Bina Shah's Before She Sleeps (2018) and Manjula Padmanabhan's Escape (2008). It explores how contemporary regimes weaponise religion and technology to enact total reproductive governance, reducing women to state resources. Yet, the study concludes that even within these enclosed landscapes, the utopian impulse survives. Through the fugitive survivalism of Padmanabhan's wasteland or the subterranean networks of Shah's heroines, the genre insists that the future is not a closed circuit of oppression but a horizon of possibility, sustained by the persistence of memory.