Çocuk hemodiyaliz hastalarında diyaliz seansları sırasında hemodinamiyi etkileyen faktörler
Factors affecting hemodynamics during dialysis sessions in pediatric hemodyalisis patients
  1. Tez No: 994981
  2. Yazar: GÖKÇE ÇAPAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSUN KARABAY BAYAZIT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, hemodiyaliz, kan basıncı, PWV, AIx, Children, hemodialysis, blood pressure, PWV, AIx
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, hemodiyaliz tedavisi alan çocuk hastalarda intradiyalitik hemodinamik değişiklikleri ve bu değişiklikleri etkileyen faktörleri değerlendirmek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde hemodiyaliz tedavisi alan 7–17 yaş aralığındaki 15 çocuk hasta dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, kronik böbrek hastalığı etiyolojileri, diyaliz yeterlilik parametreleri, antropometrik ölçümleri ve biyokimyasal verileri kaydedildi. İntradiyalitik süreçte periferik ve santral kan basıncı, nabız, nabız basıncı, ortalama arter basıncı (OAB), nabız dalga hızı (PWV) ve aaugmentasyon indeks (AIx) ölçümleri yapıldı. Ayrıca diyaliz sonrası tüm günü kapsayacak şekilde 24 saatlik ambulatuvar kan basıncı monitörizasyonu MobiloGraph cihazı kullanılarak gerçekleştirildi. Ultrafiltrasyon oranları ile hemodinamik parametreler arasındaki ilişkiler analiz edildi. Hastaların 4 saatlik diyaliz seansları boyunca vital bulguları, uygulanan diyazli reçetesi ve gelişen komplikasyonlar kaydedildi. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 13,2±3,3 yıl olup en sık KBH etiyolojisi steroid dirençli nefrotik sendromdu (%53,3). Antropometrik ölçümlerde boy, kilo ve VKİ SDS değerlerinin belirgin şekilde düşük olduğu saptandı. Seansların %30,8'inde en az bir intradiyalitik komplikasyon gelişti; en sık görülen komplikasyon intradiyalitik hipotansiyondu. Diyaliz süresince sistolik, diyastolik ve santral kan basıncı değerlerinde özellikle üçüncü saate kadar anlamlı azalma gözlendi. PWV ve AIx değerleri gündüz ölçümlerinde daha yüksek bulunurken, gece döneminde belirgin düşüş saptandı. İntradiyalitik dönemde PWV ve AIx değişkenlik göstermekle birlikte, yalnızca ilk saat PWV ölçümü ile UF/vücut ağırlığı oranı arasında anlamlı pozitif ilişki saptandı (r=0,497; p=0,010). Sistolik ve diyastolik dipper/non-dipper durumu ile sol ventrikül hipertrofisi arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Sonuç: Bu çalışma, çocuk hemodiyaliz hastalarında intradiyalitik hemodinamik değişikliklerin özellikle erken intradiyalitik dönemde belirgin olduğunu ve ultrafiltrasyonun bu süreçte önemli bir belirleyici olduğunu göstermektedir. PWV ve AIx gibi arteriyel sertlik göstergelerinin zaman bağımlı değişkenlik göstermesi, intradiyalitik kardiyovasküler yükün dinamik bir süreç olduğunu ortaya koymaktadır. Ultrafiltrasyonun bireyselleştirilmesi ve erken intradiyalitik dönemin yakından izlenmesi, hemodinamik stabilitenin korunması açısından kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study was to evaluate intradialytic hemodynamic changes and the factors affecting these changes in pediatric patients undergoing hemodialysis. Materials and Methods: Fifteen pediatric patients aged 7–17 years who were receiving hemodialysis treatment at Çukurova University Faculty of Medicine were included in the study. Demographic characteristics, etiologies of chronic kidney disease, dialysis adequacy parameters, anthropometric measurements, and biochemical data were recorded. During the intradialytic period, peripheral and central blood pressure, heart rate, pulse pressure, mean arterial pressure (MAP), pulse wave velocity (PWV), and augmentation index (AIx) were measured. In addition, 24-hour ambulatory blood pressure monitoring covering the entire post-dialysis day was performed using the Mobil- O-Graph device. The relationships between ultrafiltration (UF) rates and hemodynamic parameters were analyzed. Vital signs, dialysis prescriptions, and intradialytic complications were recorded throughout the 4-hour dialysis sessions. Results: The mean age of the patients was 13.2 ± 3.3 years, and the most common etiology of chronic kidney disease was steroid-resistant nephrotic syndrome (53.3%). Anthropometric measurements revealed markedly reduced height, weight, and body mass index (BMI) SDS values. At least one intradialytic complication occurred in 30.8% of dialysis sessions, with intradialytic hypotension being the most frequent complication. During dialysis, systolic, diastolic, and central blood pressure values showed a significant decrease, particularly up to the third hour. PWV and AIx values were higher during daytime measurements and showed a significant decline during the nighttime period. Although PWV and AIx demonstrated variability during the intradialytic period, a significant positive correlation was observed only between first-hour PWV measurements and the UF-to-body weight ratio (r = 0.497, p = 0.010). No significant association was found between systolic or diastolic dipper/non-dipper status and left ventricular hypertrophy. Conclusion: This study demonstrates that intradialytic hemodynamic changes in pediatric hemodialysis patients are particularly prominent during the early intradialytic period, with ultrafiltration emerging as a key determinant of these changes. The time- dependent variability of arterial stiffness markers such as PWV and AIx indicates that intradialytic cardiovascular load is a dynamic process. Individualization of ultrafiltration and close monitoring during the early intradialytic period are crucial for maintaining hemodynamic stability.