Exploring Design Requirements for Educational Robots Used In K-12 Education From Educator's Perspective
K-12 Eğitmenleri Perspektifinden Eğitsel Amaçlı Robot Kullanımına Yönelik Tasarım Yönlendirmeleri
  1. Tez No: 995018
  2. Yazar: CENGİZ HAKAN GÜRKANLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLŞEN TÖRE YARGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: Arayüz tasarımı, Endüstriyel tasarım, Eğitsel tasarım, Kullanıcı gereksinimleri, İhtiyaçların karşılanması, Interface design, Industrial design, Educational design, User requirements, Needs requirements
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Bilim Dalı
Özet
Robotik uygulamalar insan hayatlarında geniş bir uygulama alanına sahip olmakla beraber, robot tasarım alanı daha da geniş bir uygulama yelpazesini kapsamaktadır. Eğitim alanı, robotların bu alanda kullanılan diğer teknolojik cihazlara göre avantaj sağladığı bir alan olarak atfedilmektedir. Gelişmiş programlama mimarileri veya yapay zekâ gerektiren diğer robotik alanlardan farklı olarak; eğitimde robotların kullanımı teknolojinin kendisine odaklanmak yerine, insan merkezli bir bakış açısı gerektirmektedir. Eğitim robotları, eğitimde halihazırda kullanılan araç ve gereçlere kıyasla, birçok zorluğu barındıran yeni bir alandır. Eğitim amaçlı kullanılan robotlar, anaokulu seviyesinden üniversite seviyesine kadar farklı yaş grupları için kullanılabilmektedir. 30 yılı aşkın süredir, eğitim robotları araştırma ve öğretme faaliyetleri için aktif olarak kullanılmaktadır. Ancak, eğitim robotu literatürüyle ilgili tasarım ve insan merkezli konular, fazla üzerine durulmamış bir araştırma alanıdır. Bu nedenle, bu çalışma eğitimde kullanılan robotlara yönelik tasarım konularını insan merkezli bir perspektiften incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada, robot tasarımı ve öğrenme aktiviteleri arasındaki ilişki eğitimcinin perspektifinden incelenmiştir. Farklı kurumlardan 15 katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Mülakat sonuçları aşağıdaki konuları incelemektedir: robotların eğitimi nasıl desteklediği, robotların eğitimde kullanılmasındaki mevcut ve olası zorlukları ve robotların tasarlanması konusundaki müdahalelerin öğrenme ortamlarını nasıl destekleyebileceği. Bu çalışma, eğitmenlerden elde edilen öneri ve yorumlar ışığında, okul ortamlarında öğrenim için bir araç olarak kullanılmak üzere ileride tasarlanacak robotlar için tasarım gereksinimlerini araştırdı. Robot tasarımına eğitimcilerin perspektifinden yaklaşan bu çalışmanın sonucunda elde edilen tasarım yönlendirmeleri, eğitim ortamları için robot tasarlaması beklenen tasarımcılar için bir yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Robotics field has broad application in human society and design space of robots even broader. In the last decades, robots were started to be used for various purposes after their first examples in industrial settings. Use of robots in various human work domains provide multiple benefits over other technological devices. Education is one of the challenging primary fields in which robots offer advantages over other technologies. Unlike other fields of robotics which requires advanced programming architectures or artificial intelligence, use of robots in education requires more humancentred perspective rather than focusing on the technology itself. Use of technologies in learning environments has a long history. Educational robots are actively used for educational purposes over three decades as a tool for learning activities. However, design and human-centred issues related to educational robotics literature is an overlooked area of research. Therefore, in the light of the previous studies in the area, this study aims to explore design related issues from a human-centred perspective. In the study, questions about the relationship between robot design and learning activities were explored from the educator's perspective. Semi-structured interviews were conducted with 15 respondents from different institutions. Interview results are examined the following issues: the ways robots support education, current and possible challenges of using robots in education, and how the interventions on the design of robots can support learning environments. In the light of the attained suggestions and comments from educators, study explored design requirements for educational robotics as a tool for learning in school environments. Requirements derived from the perspective of educators can provide guidance for designers who are challenged by designing robots for educational environments.