Göç ve kentlileşme sürecinde hemşehri derneklerinin rolü (Ankara'daki Sivaslı Hemşehri Dernekleri örneği)
The role of hometown associations in the process of migration and urbanisation (The example of Sivasli Hometown Associations in Ankara)
- Tez No: 995027
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, İç Göç, Kentlileşme, Hemşehri Derneği, Hemşehrilik, Migration, Domestic Migration, Urbanized, Hometown Association Hometown Fellowship
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, göç ve kentlileşme sürecinde hemşehri derneklerinin oynadığı rolü, Ankara'daki Sivaslı hemşehri dernekleri örneği üzerinden ele almaktadır. İç göç, bireylerin sadece fiziksel bir yer değişimi değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel uyum sürecini de kapsayan çok yönlü bir olgudur. Göç eden bireyler, geldikleri kentte sosyal ağlarını yeniden inşa etmek, ekonomik ve kültürel uyum süreçlerini kolaylaştırmak için çeşitli dayanışma mekanizmalarına ihtiyaç duymaktadır. Hemşehri dernekleri, göçmenlerin yeni yaşam alanlarına adapte olmalarını destekleyen önemli yapılardan biridir. Bu dernekler, hemşehrilik bağları temelinde bir araya gelerek, bireylere sosyal destek sunmanın yanı sıra ekonomik ve kültürel etkinliklerle kentlileşme sürecine katkıda bulunur. Çalışmada, Ankara'da faaliyet gösteren Sivaslı hemşehri derneklerinin bu süreçte nasıl bir işlev üstlendiği, üyelerine hangi alanlarda destek sağladığı ve kentlileşme sürecine nasıl etki ettiği incelenmektedir. Araştırma, saha çalışmaları, dernek yöneticileri ve üyeleriyle yapılan görüşmeler ile desteklenmiştir. Elde edilen bulgular, hemşehri derneklerinin göç sürecinde bireylere yalnızca sosyal destek sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda kentte kalıcılığı ve aidiyet duygusunu güçlendiren bir rol üstlendiğini göstermektedir. Bu bağlamda çalışma, göç ve kentleşme ilişkisini hemşehri dayanışması perspektifinden ele alarak alana katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the role played by fellow countrymen associations in the migration and urbanization process through the example of Sivas fellow countrymen associations in Ankara. Internal migration is a multifaceted phenomenon that encompasses not only the physical displacement of individuals but also the social and cultural adaptation process. Migrant individuals need various solidarity mechanisms to rebuild their social networks in the city they arrive in and to facilitate economic and cultural adaptation processes. Fellow countrymen associations are one of the important structures that support migrants in adapting to their new living spaces. These associations come together on the basis of fellow countrymen ties and contribute to the urbanization process through economic and cultural activities in addition to providing social support to individuals. The study examines the function of Sivas fellow countrymen associations operating in Ankara in this process, in which areas they provide support to their members, and how they affect the urbanization process. The research was supported by field studies, interviews with association managers and members. The findings show that fellow countrymen associations not only provide social support to individuals during the migration process, but also undertake a role that strengthens their sense of permanence and belonging in the city. In this context, the study aims to contribute to the field by addressing the relationship between migration and urbanization from the perspective of fellow countrymen solidarity.