Müzik yaratıcılığını geliştirmede program dışı etkinlikler
Extracurricular activities in enhancing musical creativity
  1. Tez No: 995075
  2. Yazar: DENİZ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELMAZİYE TEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik eğitimi, Music education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, devlet ortaokullarında görev yapan müzik öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda, öğrencilerde müzik yaratıcılığını geliştirmede program dışı etkinliklerin nasıl tanımlandığını, bu etkinliklerin uygulama biçimlerini, sunduğu fırsatları ve uygulanma sürecinde karşılaşılan engelleri ortaya koymaktır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji desende yürütülmüştür. Çalışma grubunu, 2024–2025 eğitimöğretim yılında Çanakkale ili Merkez ilçesinde bulunan 11 devlet ortaokulunda görev yapan ve amaçlı örnekleme yöntemiyle belirlenen 15 müzik öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma verileri görüşme tekniği ile toplanmış olup, araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından oluşturulmuş olan kişisel bilgi formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmanın verileri fenomenolojik yöntemlerden biri olan tematik analiz tekniği ile incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre öğretmenler program dışı etkinlikleri ağırlıklı olarak ders saati dışında gerçekleştirilen, esneklik payı bulunan ve zaman zaman kendiliğinden gelişebilen etkinlikler olarak tanımlamıştır. Bu etkinliklerin en çok özel gün ve hafta çalışmaları, kurs ve ders dışı egzersizler ile koro ve çalgıya dayalı faaliyetler aracılığıyla uygulandığı belirlenmiştir. Öğretmenler program dışı etkinliklerin öğrencilerin müziksel yaratıcılıklarını desteklemenin yanı sıra özgüven, aidiyet ve sosyal gelişimlerine de katkı sağladığını ifade etmiştir. Bununla birlikte fiziki ve teknik imkânların yetersizliği, zaman kısıtlılığı, taşımalı eğitim sistemi, ekonomik koşullar ve veli tutumları program dışı etkinliklerin uygulanmasını sınırlandıran başlıca engeller olarak ortaya çıkmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda, program dışı etkinliklerin daha etkili ve sürdürülebilir biçimde uygulanabilmesine yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine how extracurricular activities are conceptualized in relation to the development of students' musical creativity, their modes of implementation, the opportunities they provide, and the challenges encountered during the implementation process, based on the perspectives of music teachers working in public secondary schools. The study was designed within a qualitative research framework and employed a phenomenological approach. The study group consisted of 15 music teachers working in 11 public middle schools located in the central district of Çanakkale province during the 2024– 2025 academic year. Participants were selected using purposive sampling. Research data were collected through interviews, and the data collection instruments included a personal information form developed by the researchers and a semi-structured interview form. The data were analyzed using thematic analysis, which is commonly employed in phenomenological research. The findings indicate that teachers primarily define extracurricular activities as practices conducted outside regular class hours, characterized by a degree of flexibility and, at times, spontaneous development. These activities are most frequently implemented through special day and week events, extracurricular courses and practices, as well as choir- and instrument-based activities. Teachers emphasized that extracurricular activities not only support students' musical creativity but also contribute positively to their self-confidence, sense of belonging, and social development. However, inadequate physical and technical facilities, time constraints, the school transportation system, economic conditions, and parental attitudes emerged as the main obstacles limiting the effective implementation of extracurricular activities. Based on these findings, vii recommendations are offered to promote the more effective and sustainable implementation of extracurricular activities in music education.