Opere akciğer kanseri hastalarında hiler lenfadenopati pozitifliğinin prognoza etkisi
The impact of hilar lymphadenopathy positivity on prognosis in surgically operated lung cancer patients
- Tez No: 995105
- Danışmanlar: PROF. DR. MARUF ŞANLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Cerrahisi, Thoracic Surgery
- Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, Göğüs cerrahisi, Hiler lenfadenopati pozitifliği, Küçük hücre dışı akciğer kanseri, Prognoz, Lung cancer, Hilar lymphadenopathy positivity, Non-small cell lung cancer, Prognosis, Thoracic surgery
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada küratif olarak opere edilmiş olan olgularda, patolojik olarak saptanmış olan 10 no'lu lenf nodu pozitifliğinin, sağkalıma etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Şubat 2007 ve ağustos 2024 tarihleri arasında göğüs cerrahisi kliniğine başvuran küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) nedeniyle küratif rezeksiyon yapılan 976 hastada 10 nolu lenf nodu pozitifliği bulunan hastalar; diğer istasyon N1 lenf nodu pozitiflikleriyle, N2 lenf nodu pozitiflikleriyle, artan tümör çapları ile, kanser hücrelerinin histolojik tipleri ile, operasyon şekli ile ve birbirleri arasında nüks oranları ile kıyaslanarak, sağ kalıma etkisine bakılmıştır. Bulgular: Sonuçlarımıza göre düşük evreli ve tümör çapı küçük olan opere hastalarda, histolojik tanıya bakılmaksızın, ortalama sağ kalım değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar gözlenmiştir (p=0,001, p=0.038). Hiler lenf nodu pozitifliğinin diğer tek istasyon N1 pozitifliklerine kıyasla, sağ kalımları arasında farklılıklar görülmüş fakat anlamlı bulunmamıştır. KHDAK'lerinde sadece tekli istasyon pozitifliğinin görülmesi avantajlı olup, mediastinal lenf nodu diseksiyonu ile birlikte yapılan rezeksiyon sonrası, çoklu pozitifliklere göre ortalama sağ kalımı artırabileceği ortaya konulmuştur. Sonuçlar: Bu çalışma, 10 nolu lenf nodu pozitifliğinin, tek başına diğer tek istasyon N1 pozitifliklerine kıyasla sağ kalım açısından anlamlı farklılık gözlemlenmediğini, ancak çok istasyon N1 ve N2 pozitiflikleri varlığına kıyasla daha iyi sağkalım sürelerine sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the effect of the positivity of the 10th lymph node, which was pathologically detected, on survival in cases that underwent curative surgery. Materials and Methods: In this study, a total of 976 patients who underwent curative resection due to non-small cell lung cancer (NSCLC) between February 2007 and August 2024 at the thoracic surgery clinic were examined. Patients with 10th lymph node positivity were compared with those showing positivity in other N1 lymph nodes, N2 lymph nodes, larger tumor sizes, histological types of cancer cells, types of surgery performed, and recurrence rates, in terms of their effect on survival. Results: According to our results, in patients who underwent surgery for early-stage and small tumor size cancers, statistically significant differences in average survival rates were observed regardless of the histological diagnosis (p=0.001, p=0.038). While there were differences in survival between hilar lymph node positivity and other single-station N1 positivity, these differences were not statistically significant. It was found that the presence of only single-station positivity in NSCLC is advantageous, and after resection with mediastinal lymph node dissection, it could increase the average survival rate compared to multiple positive stations. Conclusion: This study demonstrates that the positivity of the 10th lymph node does not show a statistically significant survival difference when compared to other single-station N1 positivity, but it has better survival rates compared to multiple N1 and N2 positivity.