Pediatri hemşirelerinde stres yaratan faktörler ve kullanılan başetme yolları
The Factors that create stress and coping strategies among the pediatric nurses
- Tez No: 99516
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLSEREN KOCAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Stres, başetme, hemşirelik, Stress, coping, nursing
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 7110
Özet
ÖZET Pediatri Hemşirelerinde Stres Taratan Faktörler ve Kullanılan Başetme Yolları Bu çalışmanın amacı pediatri ve yoğun bakım hemşirelerinde stres oluşturan alanlar ile başetme stratejilerini kullanma düzeylerini saptamak ve hemşirelerin kişisel özellikleri ile çalışma koşullarının, stres alanları ve başetme stratejilerini kulanma düzeyi üzerine etkilerini incelemektir. Araştırmanın ömeMemine iki Üniversite Hastanesi ile Devlet Hastanesi ve SSK Hastanesinin pediatri servislerinde çalışan 187 hemşire alınmıştır. Veri toplama araçları olarak demografik bilgiler formu, stres ölçeği ve başetme yollan ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucunda, araştırma kapsamına alınan hemşireler için en fazla stres yaratan durumlar ekonomik/maddi ve iş hayatı faktörleridir. En az stres yaratan durumlar ise aile yaşantısından kaynaklanan faktörlerdir. Aile yaşantısı ile ilgili stres düzeyi; evli, çocuklu, gündüz çalışan, 34 yaş üstünde, 15 yıl ve üstünde çalışan hemşirelerde yüksek bulunmuştur. İş yaşamı stres düzeyi çocuklularda, yoğun bakımda çalışanlarda, 25-34 yaş grubunda ve 9-15 yıldır çalışanlarda yüksek bulunmuştur. Çevre stres düzeyi 34 yaş üzerinde; ekonomik/maddi durum, çocuklu olanlarda; bireysel roller yoğun bakımda çalışan hemşirelerde yüksek bulunmuştur. Stres faktörlerinin birbirleriyle aralarında pozitif ilişki saptanırken, stres faktörleriyle başetme yollan arasında ilişki saptanamamıştır. Başetme yollarını etkili kullanmada, çalışılan kuruma, eğitim durumlarına, medeni duruma, çocuk sahibi olmaya göre farklılık saptanmazken, 34 yaş üstünde, servis hemşirelerinde ve 15 yıl üstünde çalışanlarda yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE FACTORS THAT CREATE STRESS AND COPING STRATEGIES AMONG THE PEDIATRIC NURSES The aim of this study is to determine the using levels of coping strategies and the fields that form the stress on pediatric and intensive care nurses and to research the effects over the using levels of coping strategy and stress fields, working contidions with the demographic characteristies of the nurses. The sampling is based on 187 nurses who are working in the pediatric departments of two University Hospitals, Government Hospital and SSK (Social Security) Hospitals. The demographical data sheet, stress scale and the coping methods scale are used as the data collecting tools. As a result of the evaluation of data obtained in research, the situations that form the most stress for the nurses included by the research are economic/financial and work life factors. The lowest stress are being created by the factors which occur within the family life. The stress level concerning the family life is found high for the nurses, who work for 15 years and over, are 34 years old and over, are the daylight worker, married and having the child. The stress level of work life is found high for the nurses having the child, working in intensive care units, in 25-34 ages group and working for 9-15 years. The stress level of environment for the nurses over 34 years old, economic/financial situation for the nurses having the child and the individual roles for the nurses who are working in intensive care units are found high. While the positive relation between the stress factors are being determined, no relation between the coping methods with the stress factors are determined.While no difference for effective using of the coping methods Is determined upon having the child, marital status, education levels, and the type of the institute where is working for, the effective using of the coping methods is found high for the nurses who are over 34 years, service nurses, and working for over 15 years.