Prematüre retinopatisi muayenesi öncesinde uygulanan masajın yenidoğanın ağrı düzeyi ve konforuna etkisi
The effect of massage applied before the retinopathy of prematurity examination on the pain level and comfort of the newborns
  1. Tez No: 995220
  2. Yazar: NURGÜL TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURCAN ÖZYAZICIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hemşirelik, Child Health and Diseases, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk hemşireliği, Pediatric nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma prematüre retinopatisi (ROP) muayenesi öncesinde masaj uygulamasının bebeklerin ağrı düzeyi ve konforlarına etkisini incelemek amacıyla yapıldı. Randomize kontrollü deneysel araştırma olan çalışmada blok randomizasyon yöntemiyle 30 müdahale 29 kontrol grubunda yer almak üzere toplam 59 bebek çalışmaya alındı. Müdahale grubundaki bebeklere rutin bakımla birlikte ROP muayenesi öncesinde araştırmacı tarafından bebek masajı uygulandı. Araştırma verileri, veri toplama formu, Prematüre Bebek Ağrı Ölçeği (PIPP) ve Prematüre Bebek Konfor Ölçeği (PBKÖ) kullanılarak ROP muayenesi öncesi, muayene sırası ve sonrasında olmak üzere toplam 3 kez değerlendirilerek elde edildi. ROP muayenesi sırasında ve öncesinde video kayıt alındı ve ölçek değerlendirmeleri araştırmacı haricinde iki yenidoğan hemşiresi tarafından yapıldı. Müdahale ve kontrol grupları arasında kalp tepe atımı, solunum sayısı ve SPO2 değerlerinde ROP muayenesi öncesinde anlamlı fark yokken (p>0,05), ROP muayenesi sırası ve sonrasında anlamlı fark olduğu belirlendi. Müdahale grubunun ağlama süresinin daha kısa olduğu bulundu. Çalışmadaki bebeklerin PIPP ölçeği puanlarına bakıldığında işlem sırasında ve işlem sonrasındaki PIPP ölçeği değerlerinin müdahale öncesi ölçüme göre değişimi gruplar arasında farklılık göstermektedir. Çalışmadaki bebeklerin PBKÖ ölçeği puanlarına bakıldığında işlem sırasında ve işlem sonrasındaki PBKÖ ölçeği değerlerinin müdahale öncesi ölçüme göre değişimi gruplar arasında farklılık göstermektedir (p<0,05, p<0,001). ROP muayenesi öncesinde uygulanan masajın ağrıyı azaltıcı ve konforu artıcı etkisi çalışmamızda vurgulanmaktadır. Bebek masajı en ucuz ve en kolay nonfarmakolojik yöntemlerdendir. Hemşirelik bakımının temel iki hedefi arasında ağrının azaltılması ve konforun sağlanması yer almaktadır Hemşirelerin ROP muayenesinin oluşturduğu ağrıyı azaltarak konforu artırmada masajı etkin bir nonfarmakolojik yöntem olarak kullanmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effect of massage application on infants' pain levels and comfort prior to retinopathy of prematurity (ROP) examination. In this randomized controlled experimental study, a total of 59 infants were included in the study, with 30 infants in the intervention group and 29 in the control group, using block randomization. Infants in the intervention group received infant massage administered by the researcher prior to ROP examination, along with routine care. Research data were collected using a data collection form, the Premature Infant Pain Scale (PIPP), and the Premature Infant Comfort Scale (PICS) and were evaluated a total of three times: before the ROP examination, during the examination, and after the examination. Video recordings were taken during and before the ROP examination, and scale assessments were performed by two neonatal nurses other than the researcher. While there was no significant difference in heart rate, respiratory rate, and SPO2 values between the intervention and control groups before the ROP examination (p>0.05), a significant difference was found during and after the ROP examination. The intervention group was found to have a shorter crying time. Looking at the PIPP scale scores of the infants in the study, the change in PIPP scale values during and after the procedure compared to the pre-intervention measurement differed between groups. When examining the PBKÖ scale scores of the infants in the study, the change in PBKÖ scale values during and after the procedure compared to the pre-intervention measurement differed between groups (p<0.05, p<0.001). The pain-reducing and comfort-enhancing effect of massage administered before ROP examination is emphasized in our study. Infant massage is one of the cheapest and easiest nonpharmacological methods. Pain reduction and comfort provision are among the two fundamental goals of nursing care. It is recommended that nurses use massage as an effective nonpharmacological method to reduce the pain caused by ROP examination and increase comfort.