Ornidazole'ün fare fetus iskeleti üzerindeki teratojenik etkilerinin incelenmesi
The teratogenic effects of ornidazole on mouse fetus skeleton
  1. Tez No: 99523
  2. Yazar: GÜVEN ERBİL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZİŞAN BULDAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Ornidazole, Teratojenite, Fare, Ornidazole, Teratogenite, Mice
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
2. ÖZET Çalışmamızda 5-Nitroimidozoller grubundan antimikrobiyal bir ajan olan Ornidazole'ün farede gebelik dönemindeki teratojenik etkilerinin araştırılması amaçlandı. Bunun için 40-80-160 mg/kg saf Ornidazole verilen 3 gurup ve bunların serum fizyolojik verilen kontrol gurupları süperovulasyonla aynı günde gebe bırakıldı. Gebe kalan farelere gebeliklerinin 6-16. günleri arasında günde bir kez intraperitoneal olarak Ornidazole verildi. Gebeliğin 18. gününde yavrular sezen/anla alınıp Alizarin Red S ile gövde boyası yapılarak beklenen kemik gelişim görüntülerine uygun olup olmadığı araştırıldı. Tüm aşamalarda gerek dış bakı gerekse kemiklerin durumu için yapılan stereomikroskobik taramalarda büyük bir konjenital anomali veya kemik gelişim anomalisine rastlanmadı. Sadece gözlemlenen ölü doğum ve gelişme geriliği olan yavrularda da teratojenik bir etkiye rastlanmaması bize Ornidazole'ün gebelik döneminde I. trimesterden sonra güvenle kullanılabilecek bir antimikrobiyal olarak düşünülebileceğini gösterdi. Bugüne kadar gebelik döneminde kullanılması konusunda üzerinde deneysel çalışma yapılmamış olan Ornidazole, ancak literatürde kimyasal yapısına çok benzeyen metronidazol ile açıklanıyordu. Bulgularımız Ornidozole'ün bağımsız olarak teratojenitesi konusunda güvenilirliğini göstermektedir. Bu da Ornidazole'ün gebelikte II. trimesterden itibaren kullanılmasının zararsız olduğu yönünde görüş bildiren üretici firma kanaati ve bu konuda az sayıda olan literatürle uyumludur.
Özet (Çeviri)
3 fi in /in /i a n\/ ouiviiviaaK 1 Within this study, the teratogenic effects of the antimicrobial agent Ornidazole from the 5-Nitroimidozole group was assessed. For this purpose, 3 groups that were injected with 40-80-160 mg/kg of pure Ornidazole and the control group that were injected with physiological drips were left pregnant. For mice that were left pregnant, on the 6th to 16th day of their pregnancy, the sibling were brought to life through a Caesarean operation and were dyed with Alizarin Red S on the 18th day so as to observe whether or not their conducted, whether in terms of observation or stereomicroscobic scans for the skeletal development, no significant congenital abnormality or bone development abnormality was found. It was only assessed through the fact that no teratogenic effect was met with siblings born dead or with skeletal development flaws that Ornidazole could be used as an antimicrobial with safety through out the pregnancy period after the 1st trimester. Until recently, Ornidazole was theoretically assumed to be structurally similar to Metronidazole since it was not assessed in experimental studies. Our research has exhibited that Ornidazole is safe as an independent teratogenite. And this in terms is accord with the firm's statement and the limited literature stating that Ornidazole is not defective when used starting of the 2nd trimester. Our study is capable of being the first text to be carried out in this respect.