Doğumsal brakiyal pleksus yaralanmalı çocuklarda reaksiyon zamanının incelenmesi
Investigation of reaction time in children with brachial plexus birth injury
  1. Tez No: 995230
  2. Yazar: ECE NAZ SARIÇAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KIVANÇ DELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fizyoterapi, Brakiyal Pleksus, Doğum Yaralanması, Reaksiyon Zamanı, Performans, Doğum yaralanmaları, Günlük yaşam aktiviteleri, Hareket, Çocuklar, Physiotherapy, Brachial Plexus, Birth Injury, Reaction Time, Performance, Birth injuries, Activities of daily living, Movement, Children
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Brakiyal pleksus (BP), üst ekstremitenin duyu, motor ve otonomik innervasyonundan sorumlu sinir ağıdır. Doğumsal brakiyal pleksus yaralanması (DBPY), brakiyal pleksusun doğum sırasında hasar almasıyla oluşan çoklu periferik sinir hasarıdır. Bu yaralanma sonucunda üst ekstremitede kas kuvveti yetersizlikleri, duyusal kayıplar, aktif ve pasif hareket yetersizlikleriyle birlikte santral sinir sisteminde çeşitli değişikliklerin meydana geldiği gösterilmiştir. DBPY'de meydana gelen bu bozukluklara rağmen reaksiyon zamanı derinlemesine incelenmemiştir. Çalışmamızın amacı, DBPY'li çocuklarda etkilenen tarafın reaksiyon zamanındaki değişikliklerin tespit edilmesi ve reaksiyon zamanı ile hem vücut yapı ve fonksiyon hem de aktivite ve katılım düzeyi gibi çeşitli fonksiyonel parametrelerinin arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Çalışmamızda DBPY'li çocukların reaksiyon zamanı sonuçları etkilenen ve sağlam ekstremiteler arasında karşılaştırıldı; ayrıca çocukların etkilenen ekstremite sonuçları sağlıklı yaşıtların non-dominant ekstremiteleri ile kıyaslandı. Çalışma vaka kontrol çalışması olarak planlandı. Araştırmaya üst turunkus yaralanmalı 7-15 yaş aralığında 76 DBPY'li çocuk ve kontrol grubu olarak 72 sağlıklı yaşıtı dahil edildi. Çocukların üst ekstremite reaksiyon zamanı Blazepod cihazı, üst ekstremite total fonksiyonları Aktif Hareket Skalası (AHS), üst ekstremite performansı Kutu ve Blok testi, duyusu Semmes Weinstein Monofilament testi, bilateral koordinasyon ve dengesi Bruninks-Oseretsky Motor Yeterlilik testi, aktivite ve katılım düzeyi Çocukların El Kullanım Deneyimi Anketi (ÇEDA) ve Pediatrik Veri Toplama Aracı (PVTA) ile değerlendirildi. Reaksiyon zamanının değerlendirilmesi bilateral olarak yapıldı. DBPY'li çocukların etkilenen taraf reaksiyon zamanının sağlam tarafa göre uzamış olduğu görüldü (p<0,001). DBPY'li çocukların etkilenen taraf reaksiyon zamanının sağlıklı kontrol grubunun non-dominant taraf ekstremitesine kıyasla uzamış olduğu tespit edildi (p=0,001). DBPY'li çocukların reaksiyon zamanının, üst ekstremite performansı ile arasında güçlü düzeyde negatif yönde (p<0,001, r= -0,72), bilateral koordinasyon ile arasında orta düzeyde negatif yönde (p<0,001, r= -0,51), duyu ile arasında orta düzeyde pozitif yönde (p<0,001, r=0,42), aktivite düzeyi ile arasında düşük düzeyde negatif yönlü ilişki vardı (p=0,022 r=-0,26). Bu sonuçlar göz önünde bulundurulduğunda, günlük yaşam içerisinde veya spor gibi üst ekstremite performansı ve bilateral koordinasyon gerektiren aktivitelerde başarının arttırılabilmesi için reaksiyon zamanının değerlendirilmesi ve rehabilitasyon süreçlerinde reaksiyon zamanına daha fazla önem verilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
The brachial plexus (BP) is a neural network responsible for the sensory, motor, and autonomic innervation of the upper extremity. Brachial Plexus Birth Injury (BPBI) is a multiple peripheral nerve injury resulting from damage to the brachial plexus during birth. As a result of this injury, it has been shown that muscle strength deficits, sensory losses, and limitations in active and passive movements occur in the upper extremity, along with various changes in the central nervous system. Despite these impairments observed in BPBI, reaction time has not been examined in depth. The aim of this study was to identify changes in reaction time of the affected side in children with BPBI and to examine the relationships between reaction time and various functional parameters, including body structure and function as well as activity and participation levels. In this study, reaction time outcomes of children with BPBI were compared between the affected and unaffected extremities; additionally, outcomes of the affected extremity were compared with the non-dominant extremities of healthy peers. The study was planned as a case–control study. The study included 76 children with BPBI aged 7–15 years with upper trunk injury, and 72 healthy peers as the control group. Upper extremity reaction time was assessed using the BlazePod device; total upper extremity function with the Active Movement Scale (AMS); upper extremity performance with the Box and Block Test; sensation with the Semmes–Weinstein Monofilament Test; bilateral coordination and balance with the Bruininks–Oseretsky Test of Motor Proficiency; and activity and participation levels with the Children's Hand-use Experience Questionnaire (CHEQ) and the Pediatric Outcomes Data Collection Instrument (PODCI). Reaction time was assessed bilaterally. The reaction time of the affected side in children with BPBI was found to be prolonged compared with the unaffected side (p<0.001). It was determined that the reaction time of the affected side in children with BPBI was prolonged compared with the non-dominant extremity of the healthy control group (p=0.001). Reaction time in children with BPBI showed a strong negative correlation with upper extremity performance (p<0.001, r = −0.72), a moderate negative correlation with bilateral coordination (p<0.001, r = −0.51), a moderate positive correlation with sensation (p<0.001, r = 0.42), and a low-level negative correlation with activity level (p = 0.022, r = −0.26). Considering these results, we believe that reaction time should be assessed and given greater importance in rehabilitation processes in order to enhance success in activities of daily living or activities such as sports that require upper extremity performance and bilateral coordination.