Ribosiklib bileşiğinin yeni bir yöntemle sentezi
A new method for the synthesis of ribociclib
- Tez No: 995374
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR BURMAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Organik kimya, Organic chemistry
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında Ribosiklib bileşiğinin yeni bir yöntemle sentezlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada hedeflenen ribosiklib bileşiğinin patentlenmiş olan sentez yönteminden farklı olarak yeni bir sentez yöntem rotası oluşturularak sentezlenmiştir. Sentez rotasındaki basamak bileşiklerinin yapıları ¹H NMR ve ¹³C NMR spektroskopi teknikleri kullanılarak aydınlatılmıştır. Bulgular: Belirlenen sentez rotasıyla farklı ara ürünlerden hedef bileşiğin sentezine yönelik optimizasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Yeni bir yöntemle ribosiklib bileşiğinin ara ürünleri de sentezlenmiştir. Sonuçlar: Bu tez sürecinde ribosiklib sentez rotasında belirlenen ara ürünler ve hedef bileşiği sentezlenmiştir. Sentezlenen tüm ara ürünlerin ve nihai bileşiklerin yapıları, modern spektroskopik teknikler kullanılarak karakterize edilmiştir. Bütün bileşiklerin ¹H NMR ve ¹³C NMR spektrumlarının, hedeflenen moleküler yapılarla tam uyum içinde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: This thesis aims to synthesize the ribociclib compound using a novel method. Method: In this study, the targeted ribociclib compound was synthesized using a new synthesis route, different from the patented synthesis method. The structures of the step compounds in the synthesis route were elucidated using 1H NMR and 13C NMR spectroscopy techniques. Findings: Optimization studies were carried out for the synthesis of the target compound from different intermediates using the determined synthesis route. Intermediate products of the ribociclib compound were synthesized using a novel method. Conclusions: In this thesis process, the intermediate products and the target compound determined in the ribociclib synthesis route were synthesized. The structures of all synthesized intermediates and final compounds were characterized using modern spectroscopic techniques. It was observed that the 1H NMR and 13C NMR spectra of all compounds were in complete agreement with the targeted molecular structures.