Merkezi idarenin belediyeler üzerindeki parçalı vesayeti
Central government's fragmented tutelage over municipalities
- Tez No: 995539
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE GÜLSELCEN KAFKASYALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Vesayet, Guardianship
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Osmanlı Devleti'nden merkeziyetçi yönetim anlayışını devralan Türkiye, söz konusu anlayışı günümüze kadar sürdürmüştür. Bu anlayış, idare hukuku literatüründe üniter devlet olarak adlandırılmaktadır. Türkiye'de, üniter devlet kavramı anayasada isim olarak doğrudan yer almasa da üniter devletin tanımına anayasanın 3 üncü maddesinde yer verilmiştir. Nitekim, 1982 Anayasasının 3 üncü maddesinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütün olduğu hüküm altına alınmıştır. Merkezden yönetim esasının daha baskın olduğu Türkiye'de, yerinden yönetim sisteminin de uygulandığı bilinmektedir. Merkeziyetçi devlet yapılanmasında merkezi idarenin otoritesi her zaman güçlüdür. Türkiye'de dönemsel etkiler nedeniyle merkezi idarenin gücü zaman zaman esnetilse de genel olarak bu esneklik uzun sürmemektedir. Zira Türkiye'nin bulunduğu coğrafya şartları, demografik yapı, sosyal ve kültürel ideolojilerin uç noktalarda yaşanması ve benzeri etkenler, Türkiye'de merkezi idarenin kontrolcü ve denetleyici fonksiyonunu arttırmaktadır. Bu kontrol ve denetleyici fonksiyonun önemli araçlarından birisi idari vesayettir. Anayasanın 127 nci maddesinde; merkezi idarenin mahalli idareler üzerinde idari vesayet yetkisine sahip olduğu belirtilmektedir. Türkiye'de mahalli idareler; belediye, il özel idaresi ve köyden oluşmaktadır. Merkezi idarenin yapmakla mükellef olduğu kamusal hizmetleri yerel bazda sunan mahalli idareler, devlet aygıtının yereldeki en önemli araçlarından birisidir. Mahalli idareler arasında görev, yetki, sorumluluk ve kapsama alanı bakımından birincil derecede öneme sahip olan idare belediyelerdir. Merkezi idare belediyeler üzerindeki idari vesayet yetkisini, farklı kuruluşları aracılığıyla kullanmaktadır. Merkezi idarenin belediyeler üzerindeki idari vesayet yetkisini kullanma şekli parçalı yapı halindedir. Bu bağlamda, merkezi idarenin belediyeler üzerindeki idari vesayetinin parçalı yapısı çalışmada anlatılacak, bu konuda bir öneri sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
Türkiye, inheriting the centralist governance approach from the Ottoman Empire, has maintained this approach up to the present day. This approach is referred to as a unitary state in the administrative law literature. In Turkey, although the concept of unitary state is not directly included in the constitution as a name, the definition of the unitary state is included in the 3rd article of the constitution. Indeed, Article 3 of the 1982 Constitution stipulates that the Turkish State is an indivisible entity with its territory and nation. In Türkiye, where the principle of central governance is more dominant, it is known that the concept of local governance is also implemented. In a centralist state structure, the authority of the central administration is typically robust. Although the power of the central administration in Türkiye is occasionally relaxed due to temporary influences, this flexibility generally does not endure for long. This is because factors such as Türkiye's geographical conditions, demographic structure, extreme variations in social and cultural ideologies, and similar influences tend to augment the controlling and supervisory function of the central administration in Türkiye. One significant tool of this control and supervisory function is administrative supervision. Article 127 of the Constitution stipulates that the central administration holds administrative supervisory authority over local administrations. In Türkiye, local administrations consist of municipalities, provincial special administrations, and villages. Local administrations, which provide public services at the local level that are incumbent upon the central administration, are one of the most significant instruments of the state apparatus at the local level. Among local administrations, municipalities hold primary importance in terms of duties, authority, responsibility, and scope of coverage. The central government exercises its administrative tutelage authority over municipalities through various institutions. The manner in which the central administration utilizes its administrative supervisory power over municipalities is fragmented. In this context, the fragmented structure of the central administration's administrative supervision over municipalities will be elucidated in the study, and a proposal will be put forth on this matter.