Bitlis halk inanışları
Bitlis folk beliefs
  1. Tez No: 995618
  2. Yazar: SELEM ODUNCU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN ERGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Halk Bilimi (Folklor), Turkish Language and Literature, Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Bitlis, Geçiş dönemi, Halk kültürü, Bitlis, Transition period, Folk culture
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Bitlis halk inanışları sözlü ve yazılı kaynaklardan derlenerek tasnif ve tahlil edilmiştir. Bu anlamda çalışmamız ile bu kültürel mirası kaybolup gitmekten kurtararak hafızalara kaydederek kalıcılığını sağlamak ve sonrakilere ışık tutmak amaçlanmıştır. Çalışmamızın giriş kısmında Bitlis'in tarihi ve coğrafi konumu hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümünde ise halk inanışları, işlevi ve özellikleri detaylı bilgilerle açıklanmıştır. Çalışmamızın esas bölümü olan ikinci bölümde ise geçiş dönemleri ile ilgili inanış ve uygulamalar doğum- evlenme- ölüm aşamaları, sırasıyla detaylı bir şekilde aktarılmıştır. Devamında nazar, insan ve insan organları, rüya, dinsel faktörler, olağanüstü varlıklar ve durumlar, tabiat unsurları, Bitlis'te bulunan türbe ve ziyaretler, ev ve eşyalar, besinler ve son olarak da hayvanlarla ilgili inanış ve uygulamalar değerlendirmeleriyle birlikte yazılı ve sözlü kaynaklarla desteklenerek Bitlis'teki yansımalarıyla detaylandırılmıştır. Çalışmamızın üçüncü bölümünde ise Bitlis'in yapısı, tarihi ve iklimiyle her anlamda kendisine özgü olan, kente özel halk inanış ve uygulamalara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study classifies and analyzes Bitlis's folk beliefs, compiled from oral and written sources. Our study aims to preserve this cultural heritage from loss, preserve it in our memories, and shed light on future generations. The introduction provides information about Bitlis's history and geographical location. The first section provides detailed explanations of folk beliefs, their functions, and characteristics. The second section, the main section of our study, provides a detailed account of beliefs and practices related to transitional periods, encompassing the stages of birth, marriage, and death. Subsequently, we provide detailed assessments of beliefs and practices related to the evil eye, humans and human organs, dreams, religious factors, supernatural beings and situations, natural elements, shrines and visits in Bitlis, homes and belongings, foods, and finally, animals, supported by written and oral sources, and their reflections in Bitlis. The third section of our study examines Bitlis's unique folk beliefs and practices, which are unique in every sense, thanks to its structure, history, and climate.