Çoklu yetersizliği olan göremeyen çocukların söz öncesi iletişim becerilerinin artırılmasında uyarlanmış söz öncesi Milieu Öğretiminin etkililiği
The effectiveness of adapted prelinguistic Milieu Teaching in enhancing the prelinguistic communication skills of children with multiple disabilities and visual impairment
  1. Tez No: 995696
  2. Yazar: ZAHİDE TÖRET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR ŞAFAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ağır ve çoklu yetersizlik, Severe and multiple disabilities
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, çoklu yetersizliği olan ve göremeyen çocukların söz öncesi iletişim becerilerinin artırılmasında Uyarlanmış Söz Öncesi Milieu Öğretimi (USÖMÖ)'nün etkililiğini incelemektir. Araştırmada USÖMÖ'nün çocukların amaçlı iletişim kurma sıklığı, iletişim eylem formlarını kullanım sıklığı, iletişim işlevlerinin kullanım sıklığı üzerindeki etkisi ile bu etkilerin kalıcılık düzeyleri incelenmiştir. Ayrıca uygulamaya ilişkin sosyal geçerlik katılımcı çocukların annelerinin görüşleri doğrultusunda belirlenmiştir. Araştırma, tek denekli araştırma yöntemlerinden yoklama denemeli katılımcılar arası çoklu yoklama modeli ile yürütülmüştür. Çalışmanın katılımcıları, çoklu yetersizliği olan ve az gören üç çocuktan oluşmaktadır. Araştırmada bağımlı değişkenler, dakikada kurulan amaçlı iletişim sıklığı, iletişim eylem formlarının kullanım sıklığı ve iletişim işlevlerinin kullanım sıklığı, bağımsız değişken ise USÖMÖ'dür. Veriler başlama düzeyi, uygulama ve izleme evrelerinde toplanmış, her bir katılımcının ikinci izleme verileri alındıktan sonra sosyal geçerlik verileri toplanmıştır. Veriler grafiksel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, USÖMÖ'nün üç katılımcıda da amaçlı iletişim kurma sıklığını anlamlı biçimde artırdığını; iletişim eylemi formlarının tekli formlardan çoklu ve koordineli formlara doğru çeşitlendiğini ve iletişim işlevlerinin kullanım sıklığının arttığını göstermektedir. Ayrıca elde edilen kazanımların izleme evresinde büyük ölçüde korunduğu belirlenmiştir. Sosyal geçerlik bulguları, annelerin USÖMÖ'yü işlevsel, uygulanabilir ve çocuklarının iletişim gelişimini destekleyici olarak değerlendirdiklerini ortaya koymuştur. Sonuç olarak bu araştırma, USÖMÖ'nün çoklu yetersizliği olan az gören çocukların söz öncesi iletişim becerilerinin desteklenmesinde etkili bir müdahale olduğunu göstermekte; uygulama ve araştırmalara yönelik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effectiveness of Adapted Prelinguistic Milieu Teaching (APMT) in enhancing the prelinguistic communication skills of children with multiple disabilities and visual impairment. Specifically, the study examined the effects of APMT on the frequency of intentional communication, the use of communicative act forms, and the use of communicative functions, as well as the maintenance of these effects over time. In addition, the social validity of the intervention was examined based on the perspectives of the mothers of the participating children. The study was conducted using a single-subject experimental design, specifically a multiple probe design across participants with probe trials. The participants consisted of three children with multiple disabilities and visual impairment. The dependent variables were the frequency of intentional communication per minute, the frequency of the use of communicative act forms, and the frequency of the use of communicative functions, while the independent variable was APMT. Data were collected during the baseline, intervention, and follow-up phases, and social validity data were obtained after the second follow-up data had been collected for each participant. The data were analyzed using graphical analysis. The findings indicated that APMT significantly increased the frequency of intentional communication in all three participants; that communicative act forms diversified from single forms to multiple and coordinated forms; and that the frequency of the use of communicative functions increased. Moreover, it was found that the gains were largely maintained during the follow-up phase. The social validity findings revealed that the mothers evaluated APMT as functional, feasible, and supportive of their children's communication development. In conclusion, the results of this study demonstrate that APMT is an effective intervention for supporting the prelinguistic communication skills of children with multiple disabilities and visual impairment and provide implications for practice and future research.