Türkçe 7. ve 8.sınıf ders kitaplarında metinlerin işlevsel özellikleri
Functional features of texts in 7th and 8th grade Turkish textbooks
  1. Tez No: 995712
  2. Yazar: MUSTAFA SOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEFA YÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgilendirici metin, Hikaye edici metin, Okuma ve hikaye anlatımı yolu ile dil beceri öğretimi, Informational text, Narrative text, Teaching proficiency through reading and storytelling
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, ortaokul Türkçe ders kitaplarında yer alan metinlerin sahip olması gereken işlevsel özellikleri belirlemek ve bu özelliklerin Türkçe öğretimine etkisini incelemektir. Çalışmada Türkçe 7. ve 8. sınıf ders kitaplarında yer alan bilgilendirici ve hikâye edici metinler sınıflandırılmış, ayrıca bu metinlerin ders işleyişine ve öğrencilerin gelişimine katkıları ele alınmıştır. Araştırma kapsamında incelenen metinler, farklı temalardan alınmıştır. İnceleme nesnesi olarak kitaplardan seçilen bilgilendirici ile hikâye edici metinler, inceleme ölçütleri temel alınarak analiz edilmiş ve metinler ölçütlere göre değerlendirilmiştir. Nitel araştırma yöntemi kullanılan çalışmada, doküman analizi yoluyla elde edilen veriler çözümlenmiştir. Araştırmanın bulgularına göre, incelenen bilgilendirici ve hikâye edici metinlerin ölçütlere uygunluğu analiz edilmiştir. Sonuç olarak metinlerin, ölçütlere uygunluk açısından değişkenlik gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to determine the functional characteristics that texts in middle school Turkish textbooks should possess and to examine the impact of these characteristics on Turkish language teaching. In this study, instructional and fictional texts in 7th and 8th grade Turkish textbooks were classified, and the contributions of these texts to the teaching process and student development were discussed. The texts examined in the study were taken from different themes. The instructional and fictional texts selected from the books as the object of examination were analyzed based on the criteria of examination, and the texts were evaluated according to the criteria. In the study, which used a qualitative research method, the data obtained through document analysis were interpreted. According to the findings of the research, the suitability of the educational and fictional texts examined for the criteria was analyzed. As a result, it was determined that the texts showed variability in terms of their suitability for the criteria.