3-5 yaş çocuğu olan ebeveynlerin riskli oyun tolerans düzeyleri ile çocuğun bağımsız öğrenme davranışı arasındaki ilişki
The relationship between risky play tolerance levels of parents with children aged 3-5 and the child's independent learning behavior
- Tez No: 995738
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA ÜNLÜER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Riskli oyun, bağımsız öğrenme davranışı, okul öncesi eğitim, ebeveyn tutumları, çocuk gelişimi, Risky play, independent learning behavior, preschool education, parental attitudes, child development
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 3–5 yaş arası çocukların ebeveynlerinin riskli oyuna yönelik toleransları ile çocukların bağımsız öğrenme davranışları arasındaki ilişkiyi ve bu iki yapının bazı demografik özelliklere göre nasıl farklılaştığını incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, 247 çocuğun ebeveyniyle yürütülmüş olup katılımcıların büyük çoğunluğunu anneler oluşturmuştur. Çocuklar cinsiyet, kardeş sayısı ve doğum sırası açısından farklı özellikler göstermektedir. Araştırma bulguları, ebeveynlerin riskli oyuna yönelik tolerans düzeyleri ile çocukların bağımsız öğrenme davranışları arasında doğrudan bir ilişki olmadığını ortaya koymuştur. Çocuğun cinsiyeti, kardeş sayısı ve doğum sırası hem riskli oyun toleransı hem de bağımsız öğrenme davranışları açısından anlamlı bir farklılık yaratmamıştır. Buna karşılık, okul öncesi eğitim süresi çocukların bağımsız öğrenme davranışları üzerinde belirleyici bir faktör olarak öne çıkmış; daha uzun süre okul öncesi eğitime devam eden çocukların bağımsız öğrenme düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Ancak okul öncesi eğitim süresi ebeveynlerin riskli oyuna yönelik toleranslarını etkilememiştir. Ebeveyn türü açısından değerlendirildiğinde, babaların annelere kıyasla riskli oyuna daha yüksek tolerans gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca annenin eğitim düzeyinin hem riskli oyun toleransı hem de çocukların bağımsız öğrenme davranışları üzerinde etkili olduğu saptanmıştır. Annenin yaşı arttıkça riskli oyuna yönelik toleransın da artma eğilimi gösterdiği görülürken, annenin çalışma durumu ve babanın eğitim düzeyinin incelenen değişkenler üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı belirlenmiştir. Bu bulgular, riskli oyun ve bağımsız öğrenme davranışlarının birbirinden bağımsız olarak geliştiğini, ancak okul öncesi eğitim süresi ve anneye ilişkin demografik özelliklerin çocuk gelişiminde belirleyici olduğunu göstermektedir. Araştırma, ebeveyn farkındalığını artıracak eğitim programlarının, okul öncesi eğitim süreçlerinin güçlendirilmesinin ve baba katılımının teşvik edilmesinin, çocukların hem güvenli riskli oyun deneyimleri yaşaması hem de bağımsız öğrenme becerilerini geliştirmesi açısından önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between parents' tolerance for risky play and children's independent learning behaviors among children aged 3–5 years, as well as how these two constructs differ according to certain demographic characteristics. The research was conducted with the parents of 247 children, the majority of whom were mothers. The children differed in terms of gender, number of siblings, and birth order. The research findings revealed no direct relationship between parents' tolerance levels for risky play and children's independent learning behaviors. The child's gender, number of siblings, and birth order did not create a significant difference in terms of either tolerance for risky play or independent learning behaviors. In contrast, the duration of preschool education emerged as a decisive factor in children's independent learning behaviors; children who attended preschool for a longer period were found to have higher levels of independent learning. However, the duration of preschool education did not affect parents' tolerance for risky play. When evaluated in terms of parent type, it was determined that fathers showed higher tolerance for risky play than mothers. Furthermore, it was found that the mother's educational level affected both tolerance for risky play and children's independent learning behaviors. While tolerance for risky play tended to increase as the mother's age increased, the mother's employment status and the father's educational level were found to have no significant effect on the variables examined. These findings indicate that risky play and independent learning behaviors develop independently of each other, but that preschool education duration and maternal demographic characteristics are determining factors in child development. The research highlights the importance of education programs to increase parental awareness, strengthening preschool education processes, and encouraging father involvement for enabling children to experience safe risky play while also developing their independent learning skills.