İşletmelerde uluslararası göçle birlikte verimlilik, üretim ve işgören performans alt boyutlarının işgücü yönetimine etkilerinin araştırılması: TRC1 Bölgesi örneklemi
A field study on determining the effects of productivity, output and employee performance sub-dimensions on workforce management in businesses in the context of international migration: TRC1 Region sample
- Tez No: 995781
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİT PATIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası göç, Örgütsel verimlilik, Üretim performansı, International migration, Organizational productivity, Production performance
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
İşgücünün niteliği, işletmelerin sürdürülebilir rekabet avantajı ve değişen piyasa koşullarına uyum yetkinliğinde belirleyicidir. Artan uluslararası göç, işletmelerin iş gücü yapısını dönüştürmekte ve insan kaynakları yönetiminde yapısal değişim ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. Göç, yalnızca demografik bir unsur olmayıp, çok kültürlü iş gücünün etkin yönetimiyle işletmelere stratejik farklılaşma sağlamaktadır. Bu araştırmanın amacı, uluslararası göçün işletmelerin iş gücü yönetimi, verimlilik, üretim ve performansı üzerindeki etkilerini incelemektir. Bu hedef doğrultusunda, TRC1 bölgesinde yabancı uyruklu işgücü istihdam eden işletmeler ve bu işletmelerde çalışan yabancı uyruklu kişiler olmak üzere iki paydaş grubu üzerinde araştırma yapılmıştır. İşverenlere yönelik verimlilik, toplam üretim, performans, dil bilgisi, dijital dönüşüm kapasitesi ve ücret politikası değişkenleri incelenmiş; yabancı çalışanlara ise işgören performansını yetenek algısı, işletme desteği ve genel performans olmak üzere üç alt boyutta değerlendiren bir anket uygulanmıştır. Araştırma, yabancı iş gücünün bu değişkenler aracılığıyla insan kaynakları yönetimine etkisini belirlemeyi ve elde edilen bulgularla çok kültürlü iş gücünün etkin yönetimine, ayrıca insan kaynakları departmanlarının eğitim, oryantasyon, dijital beceri geliştirme ve stratejik iç kaynak yönetimi süreçlerine katkı sunacak öneriler geliştirmeyi amaçlamaktadır. Araştırmada, toplam 1408 kişiden hibrit yöntemle anket aracılığıyla elde edilen verilere güvenirlik analizi, tanımlayıcı istatistikler, keşfedici ve doğrulayıcı faktör analizleri ile birlikte çoklu regresyon ve yapısal eşitlik modellemesi (YEM) analizi uygulanmıştır. Analiz sonuçları, dijital dönüşüm, dil bilgisi, ücret politikası, verimlilik ve performansın işgücü yönetimi (İY) üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Ancak, işgören performansı alt boyutları olan yetenek algısı, işletme desteği ve genel performans algısının İY üzerindeki etkileri istatistiksel olarak anlamlı bulunmamış ve modele katkıları sınırlı kalmıştır.
Özet (Çeviri)
The quality of the workforce plays a decisive role in enterprises' ability to achieve sustainable competitive advantage and adapt to changing market conditions. Increasing international migration transforms the structure of the workforce and gives rise to the need for structural changes in human resource management. Migration is not merely a demographic phenomenon; rather, through the effective management of a multicultural workforce, it provides enterprises with opportunities for strategic differentiation. The aim of this study is to examine the effects of international migration on workforce management, productivity, production, and performance in enterprises. For this purpose, the research was conducted on two stakeholder groups in the TRC1 region: enterprises employing foreign workers and foreign employees working in these enterprises. Variables related to productivity, total production, performance, language proficiency, digital transformation capacity, and wage policy were examined from the employers' perspective, while a survey assessing employee performance across three sub-dimensions-perceived competences, organizational support, and overall performance perception-was administered to foreign employees. The study aims to examine the effects of foreign labor on HRM through these variables and to offer recommendations for the effective management of a multicultural workforce, including training, orientation, digital skill development, and strategic internal resource management processes. Data collected from a total of 1,408 participants through a hybrid survey method were analyzed using reliability analysis, descriptive statistics, exploratory and confirmatory factor analyses, multiple regression analysis, and structural equation modeling (SEM). Results indicate that digital transformation, language proficiency, wage policy, productivity, and performance have significant effects on workforce management (WM). However, the employee performance sub-dimensions were not found to have statistically significant effects on WM, and their contributions to the model were limited.