Farklı lipemi uzaklaştırma yöntemlerinin biyokimyasal test sonuçları üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması: Yapay ve doğal lipemik örneklerin değerlendirilmesi
Comparison of the effects of different lipemia removal methods on biochemical test results: Evaluation of artificial and natural lipemic samples
- Tez No: 995797
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER GÜMÜŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Lipemi, preanalitik interferans, HIL indeksi, hızlı santrifüj, ultrasantrifüj, klinik kimya, Lipemia, preanalytical interference, HIL index, high-speed centrifugation, ultracentrifugation, clinical chemistry
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Lipemi, klinik kimya laboratuvarlarında sık karşılaşılan ve çok sayıda testin ölçümünde klinik açıdan anlamlı hatalara yol açabilen önemli bir preanalitik interferans kaynağıdır. Bu çalışmanın amacı; lipeminin biyokimya ve immünokimya testleri üzerindeki analitik etkisini nicel olarak değerlendirmek, yapay lipemi modeli ile doğal (endojen) lipemik örnekler arasındaki interferans paternlerini karşılaştırmak ve farklı lipemi giderme yöntemlerinin (polietilen glikol ile çöktürme, hızlı santrifüj, seyreltme ve ultrasantrifüj) analitik performansını test bazında incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada hem yapay hem de doğal lipemik serum havuzları kullanılmıştır. Yapay lipemi modeli, lipemisiz serum havuzuna %20'lik lipit emülsiyonu eklenerek dört farklı lipemi düzeyinde (yaklaşık L-indeksi: 250, 600, 900, 1800) lipemik gruplar oluşturulmuştur. Doğal lipemi modeli ise lipemi indeksi 150–2800 arasında değişen hasta serumlarından hazırlanmıştır. Yapay modelde Lipemi-Ref referans kabul edilirken, doğal modelde ultrasantrifüj (US) sonrası ölçümler referans olarak alınmıştır. Toplam 36 biyokimyasal ve immünolojik test Roche Cobas® 8000 platformunda çalışılmıştır. Yapay lipemi modelinde her test ve her koşul için n=10 tekrar yapılmış; yüzde bias, CV (%) ve toplam hata (TE) hesaplanarak sonuçlar ilgili TEa sınırları ile karşılaştırılmıştır. Gruplar arası karşılaştırmalarda bağımsız örneklem t testi kullanılmış, çoklu karşılaştırmalar için Bonferroni düzeltmesi uygulanmış ve istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,01 olarak kabul edilmiştir. Doğal lipemik seride sonuçlar yüzde değişim ve eğilim analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Lipemiye duyarlılık testler arasında belirgin heterojenlik göstermiştir. Trigliserit, bilirubin fraksiyonları, ALT/AST, lipit fraksiyonları, fosfor, demir ve bazı immünolojik testler (romatoid faktör, D vitamini) lipemiden en fazla etkilenen testler arasında yer almıştır. Albümin, ALP ve troponin ise daha stabil testler olarak izlenmiştir. Yöntem karşılaştırmalarında hızlı santrifüj, çok sayıda testte ultrasantrifüj referansına en yakın ve daha öngörülebilir sonuçlar sağlamıştır. Polietilen glikol ile çöktürme yöntemi test-seçici yarar gösterirken, seyreltme çoğu testte dalgalı ve klinik olarak kabul edilemez toplam hata artışlarıyla ilişkili bulunmuştur. Lipemik örneklerde hemoliz indeksinin lipemi ile birlikte arttığı, lipemi giderimi sonrası gerilediği; bu artışın çoğunlukla optik çapraz girişimi yansıttığı gözlenmiştir. Sonuç: Lipemi interferansı test-özgül, yöntem-bağımlı ve lipeminin kaynağına duyarlı bir olgudur. Doğal lipemik örneklerde hızlı santrifüj, ultrasantrifüje pratik ve güvenilir bir alternatif olarak öne çıkmaktadır. Lipemik örneklerin değerlendirilmesinde test bazlı algoritmaların kullanılması ve lipemi giderme yöntemlerinin dikkatli seçilmesi, yanlış klinik karar riskini azaltacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Lipemia is a common preanalytical source of interference in clinical chemistry laboratories and can lead to clinically significant errors in the measurement of numerous laboratory tests. The aim of this study was to quantitatively evaluate the analytical effects of lipemia on biochemical and immunochemical tests, to compare interference patterns between artificial lipemia models and natural (endogenous) lipemic samples, and to assess the test-specific analytical performance of different lipemia removal methods, including polyethylene glycol (PEG) precipitation, high-speed centrifugation, dilution, and ultracentrifugation. Materials and Methods: Both artificial and natural lipemic serum pools were used in this study. The artificial lipemia model was generated by adding a 20% lipid emulsion to a non-lipemic serum pool, creating four different lipemia levels (approximate L-index: 250, 600, 900, and 1800). The natural lipemia model was prepared from pooled patient sera with lipemia indices ranging from 150 to 2800. In the artificial model, Lipemia-Ref was accepted as the reference, whereas post-ultracentrifugation (UC) measurements were used as the reference in the natural model. A total of 36 biochemical and immunological tests were analyzed on the Roche Cobas® 8000 platform. In the artificial lipemia model, n=10 replicate measurements were performed for each test and condition; percentage bias, coefficient of variation (CV%), and total error (TE) were calculated and compared with the corresponding allowable total error (TEa) limits. Group comparisons were performed using the independent samples t-test, Bonferroni correction was applied for multiple comparisons, and statistical significance was defined as p<0.01. In the natural lipemic series, results were evaluated using percentage change and trend analyses. Results: Sensitivity to lipemia demonstrated marked heterogeneity among analytes. Triglycerides, bilirubin fractions, ALT/AST, lipid fractions, phosphorus, iron, and certain immunological tests (rheumatoid factor and vitamin D) were among the most lipemia-affected parameters. Albumin, ALP, and troponin were observed to be relatively stable. In method comparisons, high-speed centrifugation provided results closest to the ultracentrifugation reference and yielded more predictable outcomes across multiple tests. PEG precipitation showed analyte-selective benefits, whereas dilution was associated with variable and clinically unacceptable increases in total error in most tests. In lipemic samples, the hemolysis index increased concomitantly with lipemia and decreased after lipemia removal, suggesting that this increase predominantly reflected optical cross-interference. Conclusion: Lipemia interference is a test-specific, method-dependent phenomenon that is also sensitive to the source of lipemia. In natural lipemic samples, high-speed centrifugation emerges as a practical and reliable alternative to ultracentrifugation. The use of analyte-based evaluation algorithms and careful selection of lipemia removal methods in the assessment of lipemic samples may reduce the risk of erroneous clinical decisions.