Fitness ile ilgilenen sporcuların beslenme tutumları ve toparlanma bilgi düzeylerinin incelenmesi
An analysis of the nutritional attitudes and recovery knowledge levels of athletes interested in fitness
  1. Tez No: 995880
  2. Yazar: MUHAMMET DENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fitness, Sporda toparlanma, Beslenme tutumu, Fitness, Sports recovery, Nutrition attitude
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, fitness sporu ile ilgilenen bireylerin toparlanma bilgi düzeyleri ile beslenme tutumlarının, bazı sosyo-demografik özellikler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma grubunu, 18–30 yaş aralığında (18 ve 30 yaş dahil) fitness sporu yapan bireyler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini, tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi fitness salonunda ve Samsun ilinde bulunan çeşitli fitness salonlarında spor yapan toplam 224 sporcu oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak, Tekkurşun Demir ve Cicioğlu (2019) tarafından geliştirilmiş olan Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği (SBİTÖ), Aydemir vd. (2020) geçerlilik güvenirlik çalışmasını yapmış olduğu Sporda Toparlanma Bilgi Testi (STBT) ve 7 sorudan oluşan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Veriler, Google Formlar aracılığıyla çevrim içi ortamda gönüllülük esasına göre toplanmıştır. Verilerin istatistiksel hesaplamasında normallik varsayımı Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro-Wilk testi ile incelenmiştir (P>0,05). Test edilen bulgular p<0,05 düzeyinde anlamlı kabul edilmiştir ve SPSS 25.0 paket programı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre, sporcuların vücut kitle indeksi (VKİ) değerlerine göre beslenmeye yönelik duygu alt boyutu ve STBT puanlarında anlamlı bir fark tespit edilmiştir (p=0,039). VKİ' si zayıf olan sporcuların beslenmeye yönelik duygu alt boyut puanları, VKİ' si normal ve fazla kilolu olanlara göre daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca, VKİ' si normal olan sporcuların STBT puanları, fazla kilolu bireylere kıyasla anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır. Sporcuların düzenli antrenman yapma süresine göre, SBİTÖ toplam ve alt boyut puanlarında anlamlı fark belirlenmiştir. Üç yıl ve üzeri düzenli antrenman yapan bireylerin SBİTÖ puanlarının, altı ay düzenli antrenman yapan bireylere göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, elde edilen bulgular fitness sporu ile ilgilenen bireylerin beslenme tutumları ile toparlanma bilgi düzeyleri arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunduğunu; ancak bu ilişkinin bazı demografik değişkenler açısından anlamlı farklılık gösterirken, bazılarında anlamlı bir fark oluşturmadığını ortaya koymuştur. Bu sonuçlar, fitness yapan sporcularda sağlıklı beslenme tutumunun ve toparlanma bilgi düzeyi farkındalığında önemli bir rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the recovery knowledge levels and nutritional attitudes of individuals engaged in fitness sports in terms of certain socio-demographic characteristics. The research group consists of individuals aged 18–30 (including 18 and 30 years old) who practice fitness sports. The sample of the study consists of a total of 224 athletes selected by random sampling who exercise at the fitness center of Ondokuz Mayıs University Yaşar Doğu Faculty of Sports Sciences and various fitness centers in Samsun province. The data collection tools used were the Healthy Eating Attitude Scale (HEAS) developed by Tekkurşun Demir and Cicioğlu (2019), the Sports Recovery Knowledge Test (SRKT) validated by Aydemir et al. (2020), and a personal information form consisting of 7 questions. Data were collected online via Google Forms on a voluntary basis. The normality assumption in the statistical calculation of the data was examined using the Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilk tests (P>0.05). The tested findings were considered significant at the p<0.05 level and were performed using the SPSS 25.0 package program. According to the research findings, a significant difference was found in the emotional subscale of nutrition and STBT scores based on the body mass index (BMI) values of the athletes (p=0.039). The emotional subscale scores of nutrition for athletes with a low BMI were found to be higher than those with a normal or overweight BMI. Furthermore, the STBT scores of athletes with a normal BMI were found to be significantly higher than those of overweight individuals. A significant difference was determined in the total and subscale scores of the SBİTÖ according to the duration of regular training of the athletes. It was observed that the SBİTÖ scores of individuals who had been training regularly for three years or more were higher than those of individuals who had been training regularly for six months. Translated with DeepL.com (free version)In conclusion, the findings reveal a positive and significant relationship between the nutritional attitudes and recovery knowledge levels of individuals involved in fitness sports; however, this relationship showed significant differences in terms of some demographic variables, while no significant difference was found in others. These results indicate that healthy nutrition attitudes and recovery knowledge level awareness play an important role in fitness athletes.